Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak rozpocząć swój pierwszy mecz w League Of Legends!

damagefun

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hello World!

Skoro zaglądasz w ten temat na tym dość dużym forum zapewne szukasz czegoś nowego, czegoś co zapełniło by Twój wolny czas. Być może Twoja poprzednia gra nie była na tyle dobra aby dorównać Twoim wymaganiom i spodziewasz się czegoś naprawdę dobrego - jesteś tu, bo chcesz się nauczyć zagrać w grę, która liczy już około 32 MLN aktywnych graczy. Było już wiele poradników jak co gdzie kilkać lecz ten spróbuje przekonać Cię do dłuższej gry w tej wspaniałej krainie o nazwie Summoner's Rift. Poradnik będzie miły dla oka i rzecz jasna przejrzysty więc polecam czytać uważnie :). Myślę, że warto zacząć w punktach :

1. Oficjalna strona gry League Of Legends znajduje się pod tym adresem. Jeżeli nie zamierzasz odwiedzić głównej strony pod tym likiem znajduje się rejestracja :

LINK II - Zarejestruj się! ( Rejestracja bez pomocy )

2. Jeżeli już wybrałeś, na którym linku będzie Ci wygodniej się zarejestrować powinniśmy wybrać REGLION - Umiejscawia nas na różnych kontynentach.

jq05.png

Z mojej strony mogę polecić dwa regiony :

EU Nordic & East - W tym regionie (jest on podstawowy) zapewnie gra wielu Twoich znajomych więc polecam go ze względu na to.

EU West - Ten region charakteryzuje się tym, że już na pierwszy poziomach możesz spotkać doświadczonych graczy z EUNE.

3. Trzecim punktem jest pobranie clienta gry. Waży on dość sporo więc polecam sobie zarezerwować trochę czasu na pobranie go - jeżeli masz szybkie łącze to zaoszczędzisz sobie parę godzin. Więc klikamy w czerwone logo z białym napisem DOWNLOAD GAME upewniając się, że client będzie kompatybilny z naszym systemem operacyjnym.

1hnt.jpg

4. Instalacja nie jest dość skomplikowana więc nie będzie warta pokazywania. Po zaktualizowaniu się naszego clienta gry powinno pojawić się takie okienko:

w6nh.jpg

Jeżeli tak się stanie to oznacza, że jest wszystko poprawne i można przejść do następnego punktu, jeżeli jednak nie i wyskoczy okienko, że aktualnie League Of Legends jest OFFLINE należy kliknąć w niebieskie pole i wpisać na klawiaturze pewien kod, który odblokuje nam pole Graj.

KOD: thereisnourflevel

5. Przechodzimy do menu logowania i podajemy takie same dane jak przy rejestracji :

8iuo.jpg

6. Następnie po zalogowaniu się powinna pojawić nam się informacja o nicku jaki będziemy używali w grze - wypełniamy to pole i przechodzimy do naszego clienta. Wciskami kolejno GRAJ > SAMOUCZKI > Trening bojowy (summoner's rift)

k4oe.jpg

Na samym początku polecam rozpocząć ten samouczek dla obeznania się w grze, ponieważ gracze z 1 levelem często są osobami, które już posiadają drugie konto z maksymalnym poziomem, wtedy warto uniknąć dodatkowego wyzywania się. Niżej przedstawię klika wskazówek odnośnie slangów w grze i jak uniknąć głupich rozmów z toksycznymi graczami.

Skróty typowe dla gry League of Legends:
lol - League of Legends
lane / lain - ścieżka na której ustawione są wieże i po której idą creepy
creep / minion - jednostka nie kontrolowana przez żadnego z graczy
ss / miss - używane w momencie kiedy przeciwnik zniknie z lane'a, żeby ostrzec team-mate'ów (przykład użycia: ss 2 bot = zniknęło 2 przeciwników z dolnego lane)
care - uwaga/ostrożnie (przykład użycia: care bot = uważajcie na dolnym lane)
mia - "miss in action" = zaginął w akcji, praktycznie oznacza to samo co miss
gang / gank - atakowanie przeciwnika z zaskoczenia, przeważnie z przewagą liczebną własnego teamu
mob - potworek
top - górny lane
mid - środkowy lane
bot - dolny lane
lvl - lewel
b - back, wezwanie do cofnięcia się
op - overpowered - postać za silna, która jest nie zbalansowana w stosunki do reszty postaci
squishy - określenie postaci, która posiada mało życia i jest łatwa do zabicia (np. "twitch jest bardzo squishy")
ad - attack damage = obrażenia
ap - ability power = siła zdolności
as - attack speed = szybkość ataku
jungler - osoba, która zamiast iść na lane, idzie do lasu zabijać neutralne potwory
ulti - ultimate ability, umiejętność, którą dostaje się na 6lvlu
hp - hitpoints - punkty życia
mp - mana points - punkty many

Skróty ogólnie używane w grach multiplayer:
lol - Laughing out loud = śmiejąc się głośno albo Lots of Laughs = dużo śmiechu
afk - away from keyborad = z dala od klawiatury
brb - be right back = zaraz wracam
ffs - fuck for sake = można przetłumaczyć jako "do k*rwy nędzy"
w8 - wait = czekaj
fu - fuck you
thx - thanks = dzięki
ty - thank you - dziękuje
stfu - shut the fuck up = można przetłumaczyć jako "zamknij mordę"
gg - good game = dobra gra
m8 - mate - kumpel

Skróty nazw postaci:
morde - mordekaiser
ww - Warwick
ez - Ezreal
cho - Cho'Gath
trynd - Tryndamere
tf - Twisted Fate
mf - Miss Fortune
eve - Evelynn

Skróty napisane przez maciaS, źródła nie pamiętam.

Poradnik jest moją własnością i zabrania się kopiowania na inne forum niż MPCFORUM.PL. Pozdrawiam.

BTW. Na każde pytanie zadane w tym temacie odpowiem nawet pomogę podczas pierwszej gry.

Opublikowano

Bardzo dobry poradnik, mam nadzieje że sam go pisałeś ;) skróty w LoL'u coś co mi się przyda. Kiedyś przecież trzeba wszystkich się ich nauczyć :P.

Opublikowano

Bardzo dobry poradnik, mam nadzieje że sam go pisałeś ;) skróty w LoL'u coś co mi się przyda. Kiedyś przecież trzeba wszystkich ich się nauczyć :P.

Tak poradnik jest moją własnością z wyjątkiem tych skrótów, dziękuję za dobre słowa :)

Opublikowano

pozdro no i co to ma byc koles wam wcisnal link do refa w ladnej litanii a wy tu go propsujecie lel

ja to jak rozpoczynalem swoj pierwszy mecz to pamietam ze skrecilem chyba najlepszego w zyciu blanta i gralem chyba z 14 godzin z rzedu i bylo fajowo

co do poradnika to kazdy by sobie poradzil z takimi prostymi rzeczami jakie tutaj pokazales

hejtuje

Opublikowano

pozdro no i co to ma byc koles wam wcisnal link do refa w ladnej litanii a wy tu go propsujecie lel

ja to jak rozpoczynalem swoj pierwszy mecz to pamietam ze skrecilem chyba najlepszego w zyciu blanta i gralem chyba z 14 godzin z rzedu i bylo fajowo

co do poradnika to kazdy by sobie poradzil z takimi prostymi rzeczami jakie tutaj pokazales

hejtuje

Ale popatrz że dał on rejestracje zwykłą i rejestracje z refem , więc myślę że autor się zachował dobrze , a nagroda się dla niego należy ;) Spróbuj to pisać ortograficznie bo aż po oczach daje ..

@top tutek estetyczny , a co najważniejsze przyda się każdemu graczu odświeżenie informacji na początek gry ! :)

Opublikowano

Słabe.

jak Ci sie nie podoba to nie pisz.

@top. fajnei wykonane, estetyka jest :) miłe dla oka i na temat. mojemu koledzie sie przydało :D. pozdrawiam i łap lik'a

bb68.png

Opublikowano

Gdy przeczytałem tytuł, myślę sobie "Może jeszcze zróbcie poradnik jak się zarejestrować" a tu o. Nie wiem do czego ten poradnik, wydaje mi się, że tylko do wciśnięcia swojego reflinku/zbicia %. Do tego jest pewien błąd: Po nazwaniu się nie przechodzimy w Graj>Samouczki>Trening Bojowy tylko wyskakują 2 informacje: "Czy chcesz zagrać w Samouczek?" a jak kliknie się tak to gramy samouczek a po skończeniu przechodzi do pytania o trening bojowy, a jak się kliknie nie to od razu przechodzi do pytania. Do tego warto podać nagrode za ukończenie treningu bojowego i od jakiego lvl'a można grać rankedy i normale. Poradnik bardzo słaby.

Come on, shoot faster,

Just a little bit of energy!
I wanna try something fun right now,
I guess some people call it anarchy!
Opublikowano

Kolejny poradnik dla ludzi o IQ = 90... Zrobcie jeszcze tutorial jak uruchomic przegladarke wpisac strone LoL-a i sie na niej zalogowac bo niektorzy moga nie wiedziec... Btw przy 1 zalogowaniu pyta czy chcesz zagrac samouczek wiec ten opis jest bledny,

"Politycy wszędzie są tacy sami. Obiecują zbudować most nawet tam, gdzie nie ma rzeki."

Opublikowano

Hello World!

Skróty typowe dla gry League of Legends:
lol - League of Legends
lane / lain - ścieżka na której ustawione są wieże i po której idą creepy
creep / minion - jednostka nie kontrolowana przez żadnego z graczy
ss / miss - używane w momencie kiedy przeciwnik zniknie z lane'a, żeby ostrzec team-mate'ów (przykład użycia: ss 2 bot = zniknęło 2 przeciwników z dolnego lane)
care - uwaga/ostrożnie (przykład użycia: care bot = uważajcie na dolnym lane)
mia - "miss in action" = zaginął w akcji, praktycznie oznacza to samo co miss
gang / gank - atakowanie przeciwnika z zaskoczenia, przeważnie z przewagą liczebną własnego teamu
mob - potworek
top - górny lane
mid - środkowy lane
bot - dolny lane
lvl - lewel
b - back, wezwanie do cofnięcia się
op - overpowered - postać za silna, która jest nie zbalansowana w stosunki do reszty postaci
squishy - określenie postaci, która posiada mało życia i jest łatwa do zabicia (np. "twitch jest bardzo squishy")
ad - attack damage = obrażenia
ap - ability power = siła zdolności
as - attack speed = szybkość ataku
jungler - osoba, która zamiast iść na lane, idzie do lasu zabijać neutralne potwory
ulti - ultimate ability, umiejętność, którą dostaje się na 6lvlu
hp - hitpoints - punkty życia
mp - mana points - punkty many

Skróty ogólnie używane w grach multiplayer:
lol - Laughing out loud = śmiejąc się głośno albo Lots of Laughs = dużo śmiechu
afk - away from keyborad = z dala od klawiatury
brb - be right back = zaraz wracam
ffs - fuck for sake = można przetłumaczyć jako "do k*rwy nędzy"
w8 - wait = czekaj
fu - fuck you
thx - thanks = dzięki
ty - thank you - dziękuje
stfu - shut the fuck up = można przetłumaczyć jako "zamknij mordę"
gg - good game = dobra gra
m8 - mate - kumpel

Skróty nazw postaci:
morde - mordekaiser
ww - Warwick
ez - Ezreal
cho - Cho'Gath
trynd - Tryndamere
tf - Twisted Fate
mf - Miss Fortune
eve - Evelynn

Skróty napisane przez maciaS, źródła nie pamiętam.

Poradnik jest moją własnością i zabrania się kopiowania na inne forum niż MPCFORUM.PL. Pozdrawiam.

BTW. Na każde pytanie zadane w tym temacie odpowiem nawet pomogę podczas pierwszej gry.

piszac team-mate powinienes dodac co to znaczy

tf - to nie tylko moze byc Twisted Fate, moze to byc tez np Team Fight

dodaj : gj, fb, random, premade, invade, bait, backdoor, tribush, gl&hf

Ezreal - ez, przyjaciel Tarica, Krzyś 

http://i.imgur.com/rNcKrba.jpg

• 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...