Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Bonowanie i mixowanie na PL'u - BEZ IS

Niko Bellic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wielu z Was gra nadal na PL i czasami zastanawiacie się pewnie, gdzie i jak najniższym kosztem wybonować eq. Dowiecie się tu w jednym miejscu, jak zabrać się od zera za szybkie i wygodne bonowanie, bez wydawania fortuny w IS. Nie ukrywam, że poradnik ten kieruję raczej do graczy z lepiej rozwiniętymi postaciami, chcących ulepszyć swoje EQ. Osobom z postaciami o niższych lvl'ach i słabszym eq polecam inne poradniki o zdobywaniu expa, dostępne w Spisie hacków na tym forum, pomagające wyexpić postać do wyższych lvl'i. Po wbiciu odpowiedniego lvl i zdobyciu wystarczającego eq, ten poradnik będzie wtedy dla Was kolejnym krokiem. Zapraszam :)

Wstęp - Podstawowe wymagania
1. Postać na tyle rozwinięta, aby ogarniała najlepiej cały spot w V2/V3 (z buffem). Nie ma jednoznacznej definicji postaci rozwiniętej, bo znam przypadek sury WP 35lvl targającej full spot w V2, jak i mentala 75 padającego po połówce. Postać po prostu powinna wybijać najlepiej cały duży spot szponów w V2 lub dowolny spot w V3 w miarę sprawnie i bez padania.
2. Buff postawiony w V2/V3 (najlepiej, gdy buff siedzący w V2/V3 ma 30lvl'i mniej niż postać główna (podexpiająca), bo wtedy najszybciej można zrobić pt z nową postacią podexpianą) P.S. Jeżeli ktoś nie ma buffka do V2/V3, to w dalszej części tego poradnika napiszę, jak szybko sobie takiego wyexpić. Warto to zrobić zanim weźmiecie się za robienie nowych postaci do bonowania eq.
3. 2x Przepustka do V2 lub yangi na zakup ich od innych - polecam kupienie zdatnej do handlu przepustki od innych graczy za Yang, nie ma sensu wydawać na IS dla przepustek.(Jeżeli ktoś nie ma buffa w V2, to dwie pierwsze przepustki zużyjcie na główną postać i nowego buffka, który ma stać w V2/V3 - w pewnym momencie expienia nowego buffa, te 2 przepustki zwrócą się wam pięciokrotnie - opisałem to w dodatkowej, końcowej części tego poradnika)
4. Podstawowe eq na woja na 1lvl+6 , miecz+9 lub glewia+9
5. Chęci i trochę wolnego czasu. (Od 1 do 2 dni)

Pierwszy etap - Stworzenie nowego konta i postaci
1. Wchodzimy na oficjalną stronę Metin2 PL i logujemy się na konto postaci z której wyślemy zaproszenia. (Zapraszanie znajomych w Metin 2 ma jedną zaletę - można zapraszać fikcyjne osoby w tym 'samego siebie' :P. Zapraszając własne nowe konta, dostajemy dodatkowe bonusy (poza tymi ze Skrzyń Ucznia), co opisałem dokładnie w trzecim punkcie, trzeciego etapu tego poradnika.
2. Tworzymy nowego maila na dowolnej skrzynce mailowej (Najlepiej stworzyć konto na jakiejś popularnej skrzynce, a dane logowania zapisać sobie gdzieś np. notesie. Nie wiadomo czy kiedyś się nie przydadzą)
3. Po stworzeniu nowego maila wysyłamy na niego zaproszenie będąc zalogowanym na konto wysyłające zaproszenie.
4. Po otrzymaniu na nowo założonego maila zaproszenia, klikamy na otrzymany w tym mailu link i tworzymy nowe konto do gry. (Także polecam zapisać dane w notesiku
5. Wchodziny do gry na nowym koncie i tworzymy postać (najlepiej zrobić wojownika/wojowniczkę)

Drugi etap - Początkowe wyexpienie nowej postaci
(Zakładam, że chcecie zużyć jak najmniej czasu i energii, a jako że jest to forum z hackami itp, to podexpianie początkowe postaci opiszę z użyciem hacków. Jeżeli ktoś chce 'uczciwie' załatwić sprawę, to proszę o PW, wtedy ew. przerobię poradnik, tak aby nie wykorzystywał żadnego oprogramowania poza Metin2)
1. Nowo założoną postać polecam wyposażyć w eq na 1lvl+6 i miecz+9/glewię+9 i z użyciem Multihacka od kamera lub Kamer Moda wbijamy na ExpBocie 5-10lvl.
2. Na 5 lvl wybieramy u trenera skille mentala i lecimy postawić ExpBota do M2 na zaprzysiężone (lvl 10-18). Od momentu wybrania skilli, ładujemy wszystkie punkty skilli w Silne Ciało, do czasu aż wejdzie na M1. Na 18lvl kupujemy i ulepszamy tygre do+6, zakładamy i idziemy na spot dzikusów w M2 (tzw. polanka). Tam zostawiamy ExpBota (w ustawieniach moda włączamy mobbera i atakowanie w zasięgu-opisane w Trzecim etapie tego poradnika) do poziomu takiego, aby móc dołączyć do pt z buffem w V2/V3 i postacią podexpiającą. (U mnie to wygląda tak, że podexpiam postacią 75lvl, buff-łącznik w V2/V3 ma lvl 55, więc nowe postacie podexpiam w M2 tylko do 25lvl. Im większy lvl postaci głównej i buffa-łącznika, tym wyższy lvl musimy wbić na nowej postaci, żeby wejść do PT. Dodam, że jeżeli trzeba podexpić postać ponad 30lvl, aby wejśc do pt z buffem i główną, to zmieniamy miejsce expbota na pustynię, polecam spoty niedaleko TP do naszego M2 (spot łatwych pająków, skorpionów i pustynnych oczu).

Trzeci etap - Dalsze expienie w V2/V3
1. Po podexpieniu postaci do takiego lvl'a, aby móc zrobić pt z buffem-łącznikiem i postacią podexpiającą, wrzucamy na naszą nową postać przepustkę i pełne EQ czerwonych potek i ok. 400 niebieskich na wszelki wypadek.
2. Wchodzimy do V2/V3 i robimy pt buffem-łącznikiem z postacią główną i nową(podexpianą), ustawiając exp na równy. Jeżeli ktoś ogarnia V3, to polecam expić właśnie tam, ponieważ z własnego doświadczenia wiem, że expi się luźniej, bez natrętnych ksujów, a różnicy w przybywającym expie pomiędzy V2 i V3, zwykle nie zauważałem. Dobrym sposobem jest ustawienie w Modzie na postaci podexpiającej Mobbera. (Zasięg 9900, odstęp 0.3 sek - ustawiamy w pliku konfiguracyjnym Kamer Moda-config(2), bo w grze minimalny odstęp to 1 sekunda). Po wejściu na konia, nie bedzie odrzucać mobów, będą dostawały masakryczne obrażenia i dodatkowo nie trzeba zbierać mobów do rogu(najlepiej stać podexpiającą postacią na środku komnaty), bo Mobber bije w promieniu 360stopni. Polecam dodatkowo ustawić autopotowanie czerwonymi potkami na 99% i włączyć wykrywanie GM dla bezpieczeństwa (z opcją Log out)
3. Zbieramy spota główna postacią na mobberze, stawiając podexpianą postać na środku komnaty, buffamy główną i expimy. Jeżeli ktoś ma tygrysa bengalskiego, to można nową postać na niego posadzić - szybciej wbije się lvl'e. Celem jest podexpienie nowej postaci do 70lvl. Wtedy ze skrzynki eksperta dostaniemy 3 mixy i 3 dodania. Osobiście używam taktyki jeżeli chodzi o odpalanie dopalaczy na nowej postaci. Z IS'owego depo wyciągamy na nowej postaci zdejmowalnego PD'ka na 3 godziny. Używamy go dopiero od 40lvl - zakładamy tylko do wybijania spota(włączamy mobbera na głównej, przełączamy na okienko z nową postacią i zakładmy PD. Po wybiciu spota ściągamy i przełączamy znów na okienko z główną postacią) Do 50lvl nie używamy żadnego dopalacza poza zakładanym PD'kiem. Od 50lvla robimy PT naszą nową postacią z główną(buff-łącznik nie jest od tej chwili w żadnym pt), ustawiając exp na równy. Od tego momentu używamy liderki i ściąganego PD (tylko na wybijanie spota). Od 60-70 zakładamy drugą liderkę + PD tym samym sposobem co do 60lvl, jednak dodatkowo łykamy miksturę mądrości(polecam od 62/63lvl) Całą procedurę podexpiania można ogarnąć w jeden-dwa dni, zależnie ile kto gra i jak uciąga spot. Dodam, że nagroda w postaci 3 mixów i 3 dodań na końcu (po wyexpieniu nowej postaci do 70lvl) to nie jedyne co dostajemy z takiej zabawy.
Łącznie uzyskujemy:
a ) na postaci/koncie zapraszającym : pierścień języka (30 dni), PD (3h), rękawica złodzieja (10h), PD (10h)
b ) na postaci/koncie zaproszonym : buty wiatru (25h), pierścień języka (30 dni), 3x zielony mix, 3x zielone dodanie, liderka (1h), 5x bodzio, pierścień języka (30 dni), liderka (1h), mixtura mądrości (+100%exp, 1h), 10x przepustka (zdatna do handlu), 5x przepustka (niezdatna do handlu), 2x Kości Palca, 2x małż, 3x Zwój Boga Smoków, 2x losowa perła, 3x dodanie bonu, 3x zmiana bonów. Warto dodać, że dodawanie bonów nie zawsze może się powieść, jednak warto robić taką postać nawet dla 1 pomyślnego dodania... Zawsze mamy 3 mixy :D

Dodatek - Podexpienie buffa do V2/V3
Jeżeli nie macie buffka-łącznika w V2/V3, to tak jak wspomniałem na początku tego poradnika, dobrze jest sobie takiego zrobić. Dla przykładu podam, że jeżeli postacią którą podexpiacie jest np. WP'ek 75lvl, to buff najlepiej gdy będzie miał lvl 45 (30lvl'i mniej niż postać podexpiająca) tym sposobem najszybciej będziecie mogli wziąć nową postać do pt w V2/V3, bo już na 15lvl, więc szybciej pójdzie z całym expieniam. Buffa jednak z własnego doświadczenia radzę podexpić do 50, ponieważ otrzymacie 10 przepustek zdatnych do handlu, więc inwestycja w 2 przepustki na początku zwróci się pięciokrotnie. 5 lvl'i więcej oznacza, że nowa postać będzie musiała być podexpiona w M2 do 20lvl, jednak warto iść tym sposobem, bo znacznie cenniejsze jest 10 darmowych przepustek, niż czas który zajmie wbicie z 15-20lvl na expbocie. Technika podexpiania buffka jest ta sama jak w przypadku postaci do mixów i bonów, jednak żeby szybciej szło, miksturę mądrości włączamy od 40lvl - starczy do 50 ;)

Myślę, że poradnik może komuś się przydać. Nie licząc na to czy ten tekst odbije się jakimś echem, zastanowiłem się nad sensem jego pisania i publikowania dopiero po fakcie, więc zdecydowałem go mimowszystko wstawić :D

Napisnie tego poradnika od zera, z modyfikacjami i korektą zajęło mi łącznie 8h, więc nie chciałbym żeby ktokolwiek kopiował go i publikował dalej bez mojej wiedzy i zgody. Jeżeli ktoś chce zrobić coś z tym tekstem dalej, to napiszcie mi wcześniej na PW, nie gryzę :P Jeżeli znajdziecie jakieś błędy lub niedopatrzenia, to nie lejcie na mnie napalmu, tylko podrzućcie sugestię lub uwagę na PW lub niżej w temacie.

Pozdro i miłego dnia
  • 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...