Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] co lepiej wybrac. python / JAVA/ c++

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Każdy język programistyczny jest inny. Więc, każdy ma swoje zalety i wady. Zależy też, co dokładnie będziesz programował.

Ale jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z programowaniem, to polecam C, dlatego że większość języków programistycznych (wysoko-poziomowych) są podobne w składni do C, więc szybciej opanujesz kolejne języki ;)

Opublikowano

Dziekuje ze tak szybko odpisales. Wiem ze przedemna dluga droga ale sadze ze warto. Aktualnie posiadam książkę c++ jan grabosza? Jakos tak. Nie zaczynalem jej czytac bo brakowalo czasu.

Ale wracajac do tematu, z jednej strony chcial bym posiadac wiedze jak projektowac gry i wgl. Ale z 2 chcial bym potrafic pisac apke na andka. Zależy mi na tym abym potrafil to i owo. M.in gierki na andka? Python wg mnie jest prosty, szczególnie ze potrzebuje go jedynie do mt2 :).

Wiec jeszcze eaz doradz mi, co bedzie przyszlosciowe.

graphic.png
Opublikowano

Java javą ale czy sa na necie jakies kursy?

Czytalem krotki kod javy i wiekszosc to bylo *class* bla bla.

Mam także pytanie. Np. Taki bf3 w jakim jezyku jest zaprojektowany

graphic.png
Opublikowano

BattelField 3 został zaprojektowany na silniku FrostBite 3 (http://en.wikipedia.org/wiki/Frostbite_(game_engine)), ale z tego co wiem (i z tego, co szukałem w internecie), twórcy nigdy nie powiedzieli jasno, w czym dokładnie został stworzony BF3. Możemy zgadywać, że jest to albo JavaScript, lub C++. Java i C# odpadają, dlatego że BF3 nie wymaga programów np. Java Virtual Machine lub .NET 4.

Co do programowania na platformę Android, moim zdaniem najlepiej jest to zrobić w Javie ;)

Opublikowano

Polecam kupić książkę do nauki ;) Moim zdaniem najlepsza na polskim rynku to: "Rusz Głową: Java!" W Empiku kosztuje 100 zł ;)

Opublikowano

bf3 to był tylko przyład więc się nie spinajta o drobnostkę :).

Seryjnie skyrim jest wykonany w C++? Nie uwiężę, macie jakieś na to dowody?

PS. stawiam na jave.

graphic.png
Opublikowano

@UP ? xD To że Java jest napisana w C++ sprowadza się do tego że minecraft finalnie jest w c++? xD Weź człowieku nie pisz takich rzeczy. Java właściwie nie ma nic wspólnego z c++, oprócz usprawnień kodu stosowanych przy kompilacji C++ (co do samego JVM). Ale to nie znaczy że program napisany w Javie został napisany w C++. A co do Pythona już tym bardziej, ponieważ tylko jedna odmiana pythona jest w C. Jeśli chodzi o język który jest "lepszy", to nie można takiego zdania wyciągnąć. A już na pewno nie nam to osądzać. Języki w szybkości i ogólnej konstrukcji są bardzo dobre - inaczej nie byłyby takie popularne. Ale jest jeden argument - programiści Java najwięcej zarabiają i są najbardziej poszukiwani. Java jest też teraz najpopularniejszym językiem (nie wiem czy to +).

708121422388637873334.png

Weteran
Opublikowano

@UP ? xD To że Java jest napisana w C++ sprowadza się do tego że minecraft finalnie jest w c++?

Przeczytałeś mój post od tyłu czy jak? Program w javie finalnie został napisany w javie, ale uruchamia się dzięki programowi napisanemu w c/c++(maszynie wirtualnej). Java co więcej, korzysta po całości z bibliotek systemowych, które również zostały napisane w c/c++.

Czy jeżeli stworzę silnik gry, w którym będę mógł pisać gry w htmlu, to gdy napiszę taką grę, będzie to oznaczało że napisałem grę w htmlu? Tak, ale patrząc na to obiektywnie, to w c++ napisano silnik, który jest podstawą tego sukcesu.

Poza tym, nikt tu nie próbuję obrazić twojej ukochanej javy. Można programować w czym się chce. Tylko trzeba wiedzieć jak to działa.

A co do pythona, to cię również zaskoczę: on też działa dzięki interpreterowi lub maszynie wirtualnej, bo właśnie o to chodzi w tym języku.

Widzę, że szykuję się kolejny burzliwy temat na tym forum.

Opublikowano

Na Androida polecam http://xamarin.com/ , wygodniejsze, od Eclipse, Android Studio i innych, tylko tyle że się pisze w C#(składniowo język podobny).

Większość popularnych silników do tworzenia gier jest napisane w C++, ale gry różnie, od Javascriptu przez Boo aż do C++.

Co dojęzyków to większość jest podobnych.

Nie pomagam na PW, od tego macie forum!!!

#PHP-things

08FMpDu.png

Opublikowano

Przeczytałeś mój post od tyłu czy jak? Program w javie finalnie został napisany w javie, ale uruchamia się dzięki programowi napisanemu w c/c++(maszynie wirtualnej). Java co więcej, korzysta po całości z bibliotek systemowych, które również zostały napisane w c/c++.

Czy jeżeli stworzę silnik gry, w którym będę mógł pisać gry w htmlu, to gdy napiszę taką grę, będzie to oznaczało że napisałem grę w htmlu? Tak, ale patrząc na to obiektywnie, to w c++ napisano silnik, który jest podstawą tego sukcesu.

Poza tym, nikt tu nie próbuję obrazić twojej ukochanej javy. Można programować w czym się chce. Tylko trzeba wiedzieć jak to działa.

A co do pythona, to cię również zaskoczę: on też działa dzięki interpreterowi lub maszynie wirtualnej, bo właśnie o to chodzi w tym języku.

Widzę, że szykuję się kolejny burzliwy temat na tym forum.

Gówno tam c++ ! PRZECIEŻ ASM JEST PODSTAWĄ SUKCESU.

A teraz tbh nie wiem kim jesteś ale piszesz takie ciulstwa że szok.

Opublikowano

Dafuq+did+I+just+read+_e7da578c3c7d11f46

Co wy tu wypisujecie? Takich głupot dawno nie czytałem.

Seryjnie skyrim jest wykonany w C++? Nie uwiężę, macie jakieś na to dowody?

PS. stawiam na jave.

[...] twórcy nigdy nie powiedzieli jasno, w czym dokładnie został stworzony BF3. Możemy zgadywać, że jest to albo JavaScript, [...]

z jednej strony chcial bym posiadac wiedze jak projektowac gry i wgl. Ale z 2 chcial bym potrafic pisac apke na andka.

Czytalem krotki kod javy i wiekszosc to bylo *class* bla bla.

[...] Ale jest jeden argument - programiści Java najwięcej zarabiają i są najbardziej poszukiwani.

Java jest też teraz najpopularniejszym językiem [...]

A teraz tbh nie wiem kim jesteś ale piszesz takie ciulstwa że szok.

+1

Na Androida polecam http://xamarin.com/ , wygodniejsze, od Eclipse, Android Studio i innych, tylko tyle że się pisze w C#(składniowo język podobny).

No tak wybieramy język pod IDE, a nie IDE pod język...

Chcesz tworzyć profesjonalne aplikacje: c/java

shit-plikacje: delphi

Gry: C i jego odmiany (np. c# z .net jest bardzo przyjemny)

via www: js,php,css,html

pr0 via www: js,php,css,html,sql,c

gówno apki: drag&drop IDE dla javy

apki: java/c#

tylko nauka: php (bo przypomina pseudokod);javascript (bo jest tolerancyjny);C (wymusza dobre nawyki)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...