Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nasus - Kustosz Pustyni, top.

Gość Mistrzu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jest to mój trzeci poradnik, który dotyczy championa. Tym razem przedstawię Wam Nasusa - Kustosza Pustyni.

Kilka słów ode mnie, na temat tego championa:

Nasus, to postać, która opiera się na potężnych spowolnieniach oraz AA (+ wzmocnienie z Q). 

Nie są nam potrzebne zabójstwa, a farma, ponieważ kiedy zabijemy miniona z naszego Q, to automatycznie zostaje ono wzmocnione o 3 DMG, w przypadku dużego stwora lub potwora w dżungli (również dużego), premia jest podwajana, co daje nam sześć.

Ta postać to postrach late game, jego potęga rośnie wraz z upływem czasu, kiedy to stackujemy naszą umiejętność - Q.

To tyle jeżeli chodzi o Nasusa, przejdźmy do poradnika. 

Spis treści:

1. Historia,

2. Statystyki,

3. Opis umiejętności,

4. Specjalizacje,

5. Runy,

6. Skill order,

7. Zalety,

8. Build,

9. Czary przywoływacza,

10. Opis faz gier,

11. Główne kontry.

Historia:

Zagadkowy stwór Nasus przybył do League z odległego świata. Był sługą potężnego pustynnego imperium, którego mieszkańcy słynęli z rozleglej wiedzy. Był szanowaną i oświeconą jednostką i piastował stanowisko strażnika Great Library. Oprócz tego należał do zwierzęcej rasy, której zadaniem było służyć jako władcy i obrońcy ludzi. Niestety część jego pobratymców uważała, że są czymś więcej. Zaczęli wierzyć, że stali się bogami. Świat Nasusa zawsze stał u progu wojny, gdyż istoty te chciały zniewolić lud i ustanowić totalitarne rządy. Podczas bitwy, kiedy Nasus miał zgładzić swego zdradzieckiego brata Renektona, został przeniesiony do kręgu przywoływania na Runeterrze.

Na początku rozgniewał się, gdyż miał właśnie pokonać wrogów swego ludu, jednak kiedy usłyszał błagania o litość przywoływaczy, jego rozwinięta inteligencja przeważyła. Dowiedział się, że Runeterra też pełna jest niesprawiedliwości. Było tu równie niebezpiecznie co w jego ojczyźnie, a do ochrony mieszkańców tego świata potrzebni byli bohaterowie. Nasus zdecydował się dołączyć do League of Legends, wiedząc że jego bracia i siostry będą kontynuować walkę w jego domu. Został Kustoszem Pustyni, czując się w ruinach na Shurima Desert jak w domu. Jednakże Kustosz usłyszał ostatnio niepokojące wieści, jakoby jego brat przybył za nim. Jeśli to prawda, zabicie Renektona stałoby się priorytetem Nasusa. W przeciwnym razie mieszkańcy Runterry poznają zagrożenia płynące z dwulicowości i ambicji jego brata.

Chociaż Kustosz Pustyni jest spokojny, nie należy z nim zadzierać.

Statystyki:

8537402700_1376088083.jpg

Statystyki z clienta gry:

9883472400_1376088083.jpg

Opis umiejętności:

8513892600_1376088164.jpg

Kilka słów ode mnie, na temat tej umiejętności.

Umiejętność dobry w early, jak i w late game, nasz life steal wzrasta (co poziom) od 12%, do 20%.

Wskazówka:

Aby wzmocnić uleczenie, uderzamy z Q, wtedy rośnie DMG z AA, więc otrzymujemy więcej HP.

6233741200_1376088164.jpg

Nasza główna umiejętność, która pozwala nam wygrywać late game. 

Wskazówka:

Zawsze, kiedy jest okazja, używajcie tej umiejętności, aby zabić wrogiego miniona, musicie jak najszybciej stackować ową umiejętność.

4750892700_1376088164.jpg

Prawie najsilniejszy slow z gry, który później ma dość niski CD (ok. 7 sekund), pozwala nam to na np. ucieczkę, czy dogonienie przeciwnika. Dodatkowo zmniejsza AS o połowę, co naprawdę się przydaje, ponieważ wtedy postać bije naprawdę wolno.

Wskazówka:

W team fighcie używamy tej umiejętności głównie na ADC lub postaciach typu Master Yi, czy Tryndamere.

3266834000_1376088164.jpg

Ogółem najsłabszy ze spelli Nasusa, używamy go głównie do obijania przeciwnika (co niestety nie daje dużych efektów) oraz do redukcji pancerza. Staramy się nie farmić tym skillem, lepiej zrobić to za pomocą Q i lodowej rękawicy.

Wskazówka:

Brak.

3782951400_1376088164.jpg

Bardzo, bardzo potężna umiejętność, która wzmacnia nasze skille, nas dodając AD oraz HP, zadaje obrażenia i na dodatek działa dość długo. 

Wskazówka:

Kiedy walczymy, umiejętności tej używamy natychmiast, aby uzyskać jak największą ilość dodatkowego AD.

Specjalizacje:

2369854100_1398987824.jpg

Runy:

9491967100_1376088808.jpg

Czerwone - AD,

Niebieskie - MR,

Żółte - armor,

Brązowe - AD.

Skill order:

9604815800_1376089084.jpg

Zalety:

• potężny slow MS i AS,
  • lifesteal już na starcie,
  • ogromny DMG, dzięki swojemu Q,
  • postrach late game,
  • ultimate, który mocno nas wzmacnia,
  • redukcja pancerza,
  • łatwa do opanowania mechanika gry,
  • po 6 poziomie praktycznie nie do zgankowania.

Build:

4421757600_1398987824.jpg

vs AD jako pierwsze składamy Frozen Hearth, zaś vs AP - Spirit Visage. 

Czary przywoływacza:

teleport.pngflash.png

lub 

teleport.pngghost.png

Zamiast teleportacji można również wziąć ignite.

Opis faz gier:

early game

N

iestety nie ma tutaj wiele do opisywania, nasz early oraz mid game polega na stackowaniu Q.

mid game

Niestety nie ma tutaj wiele do opisywania, nasz early oraz mid game polega na stackowaniu Q.

Tutaj jedynie dodam, że warto zabić dragona. 

late game

W tym etapie gry Nasus staje się jednym z najsilniejszych championów (oczywiście, jeżeli wcześniej nastackowaliśmy Q). Kontrolujemy dragony oraz barona. Ultimate używa od razu na początku TF'a, a zaś W używamy na ADC (zmniejsza MS i AS). W wolnych chwilach możemy próbować dalej stackować Q.

W każdej fazie, nie zapominajcie o kupowaniu wardów i mikstur!

Główne kontry:

Kto kontruje Nasusa?

17_Web_0.jpg - jego blind blokuje nasze Q, kiedy puścimy W, on również użyje W i zapewne zdąży uciec. 

Jego harrash jest bardzo potężny, a na dodatek jest on bardzo szybki.

86_Web_0.jpg - silence, spin i oczywiście umiejętność, która usuwa naszego slowa. Również mocno odcina nas od farmy. Tankowaty, a na dodatek robi duże DMG.

64_Web_0.jpg - jego DMG nas niszczy - szczególnie w early/mid game. Na dodatek nie ma many, co pozwala mu na ciągle obijanie i outfarmienie.

PantheonSquare.png - poke, poke, poke i jeszce raz poke! Jego poke nas po prostu niszczyw , nie wspominając już o jego passywce, która jest w stanie zablokować nasze Q. Najpierw nas obija, a później zabija - ciężki przeciwnik.

To już koniec poradnika, mam nadzieję, że miło się go czytało.

Jeżeli macie jakieś uwagi, to śmiało - piszcie. :)

Opublikowano

1.W masterkach proponowałbym dać 1 w masterke do ghosta + 2 w Butchera. AS nie jest nam aż tak bardzo potrzebny.

2.Czasami nie warto maxować Q, szczególnie, gdy przegrywamy linię.

3.Do proponowanych itemów dodałbym Hydre.

Reszta bez zastrzeżeń. 8/10

Opublikowano

ładnie zrobiony poradnik jedynie zdjęcia bym zamieścił w spoilery

ocena 9/10

@up

hydra na nasus haha, przecież

to jest na postacie które mają mocne autoataki i atakują z dużym as .

Nasus atakuje max 1.2

btw, na nasusie stackuje się q robi pod tanka i CD,

kto wymyślił hydre na nasusie heh.

Listę tematów znajdziecie na moim profilu :)
4fun
Czemu mam tyle - ? Bo je zbierałem! Teraz zbieram "Lubię to!"
Click ;D
Proszę o zdjęcie 10%

Opublikowano

Gdzie w kontrach Evelynn?

Od Q lepiej dodawać* E

ładnie zrobiony poradnik jedynie zdjęcia bym zamieścił w spoilery

ocena 9/10

@up

hydra na nasus haha, przecież

to jest na postacie które mają mocne autoataki i atakują z dużym as .

Nasus atakuje max 1.2

btw, na nasusie stackuje się q robi pod tanka i CD,

kto wymyślił hydre na nasusie heh.

Hydra na nasusie zły pomysł nie jest gdyż Hydra przenosi dmg Q, dobry item gdy team jest bardziej nastawiony na TF lub masz easy farme i chcesz jeszcze bardziej uprościć. Do zdjęć też się nie zgadzam, ponieważ to by zniszczyło cały wygląd tuta.

@Edit. wiem, że nie stackuje się, źle po prostu napisałem. Co do DMG, pamiętaj, że E zmniejsza Armor przeciwnika.

Opublikowano

1.W masterkach proponowałbym dać 1 w masterke do ghosta + 2 w Butchera. AS nie jest nam aż tak bardzo potrzebny.

2.Czasami nie warto maxować Q, szczególnie, gdy przegrywamy linię.

3.Do proponowanych itemów dodałbym Hydre.

Reszta bez zastrzeżeń. 8/10

1. W sumie, jeżeli ktoś chce, to może pokombinować, ponieważ np. ja z przyzwyczajenia biorę tp+flesza. (tak, wiem, pisze się 'flasha')

2. Wtedy trzeba stackować Q, kiedy defujemy (czyt. pod turretem). Nasus bez stacków na Q, to bardzo bezużyteczny Nasus.

3. Nie lubię tego przedmiotu, AoE DMG dodaje nam już lodowa rękawica, a Nasus ma sam w sobie swój DMG.

Od Q lepiej stackować E

Hydra na nasusie zły pomysł nie jest gdyż Hydra przenosi dmg Q, dobry item gdy team jest bardziej nastawiony na TF lub masz easy farme i chcesz jeszcze bardziej uprościć. Do zdjęć też się nie zgadzam, ponieważ to by zniszczyło cały wygląd tuta.

W każdym poradniku dodaję po trzy kontry. E się nie stackuje, tylko zadaje DMG, na dodatek magiczny.

Opublikowano

Build calkiem fajny. Mowiecie bardziej wytlumaczyc kiedy maksowac w jako pierwsze?

I niech mi ktos wytlumaczy dlaczego autor poradnika dostal ostrzezenie?

Wiecie Gdzie Mam te wasze + i - ,?? tam gdzie światło nie dociera (domyślcie się gdzie....)

Opublikowano

@UP Zdjęli mu % za TuT ;)

@Topic TuT całkiem fajny, jednak ja też się zgodzę że lepiej maxować slowa, zależy oczywiście kogo mamy na linii. Sunfire to też dobry pomysł, ja czasem składam Frozen Heart, także zależy od przeciwnika. Ogólnie TuT 9/10, łap plusa

Gold Member | Blue Member | exMentor

Tuty:

http://www.mpcforum.pl/topic/730246-hackd3d-aimbotchamsasus/

http://www.mpcforum.pl/topic/636147-hack-vindictus-hack-ohkgod-mode-i-inne/

http://www.mpcforum.pl/topic/894644-minitut-first-blood/

http://www.mpcforum.pl/topic/974899-tut-rengar-top-w-s3/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/975370-tut-blue-kha/

http://www.mpcforum.pl/topic/976598-tut-aatrox-the-darkin-blade/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/977439-tut-elise-quenn-of-the-jungle/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/978037-tut-vi-niszczycielka-z-plitover/

http://www.mpcforum.pl/topic/978821-tut-diana-midjungle/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/980830-tut-akali-wycarruj-sobie-mecz/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/981805-tut-jarvan-iv-wzor-dla-junglerow/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/1001036-tut-lissandra-the-ice-witch/

Opublikowano

Ja osobiście wolę nasusa pod jungle. Maxuję nim e ( bardzo szybko jungla co pozwala mi na szybkie ganki ) następnie w a na koniec q. Z q dobijam creepy w jungli ( za stwora w jungli dostaje się 6 stacka ). Ogółem jak się dobrze ogarnie jungle w late jesteśmy niezniszczalni oraz zadajemy masakryczne dmg z q.

Odnośnie do tutoriala ocenię go 7/10 słabo opisane są etapy gry. A tak to wszystko jest w porządku.

TristanaSygnatura.png

Opublikowano

sunfire tez jest dobrym itemem na nasua

lepiej maksowac w potem q

nie . Jak maksujesz q to masz zmniejszony cooldown . q na pierwszym poziomie to ok .7/8 sekund a na 5 to jakies 3 sekundy. Jest roznica huh?

Dobry tut, zamiast as w masterkach polecam cdr

i quinty na lifesteal zamiast ad

nawet nie próbować tego .Co da nasusowi 4 % lifestealu przy jego 20 z passywu?

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Od Q lepiej dodawać* E

@Edit. wiem, że nie stackuje się, źle po prostu napisałem. Co do DMG, pamiętaj, że E zmniejsza Armor przeciwnika.

Hydra nie PRZENOSI DMG Q, PRZECZYTAJ SOBIE OPIS HYDRY błagam cię, nasze Q nie przenosi efektów onhit a czymś takowym jest hydra, więc robiąc hydrę płacimy za 75 useless AD 15 useles health regena i właściwie równie useless 12% life steala czyli po prostu zbędny item na nasusie ...... Nasus w dzungli bardzo mocny, ale dalej maxowac imho q>w>e, nasus to late z wystackowanym Q jak najbardziej a w dzungli nic nas nie skontruje i sobie spokojnie mozemy siedziec.

A no i zapomniałem oczywiście o pasywkach za które płacimy i nic nam nie dają :D :D :D

poza tym hydra daje nam zasięgowy dmg WTF pchanie linii na nasusie ? przecież on ma jak najbardziej freezowac linie i nabijac stacki Q, a przez hydre staje sie to niesamowicie trudne -.-

• 5 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...