Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kha'Zix - Łowca Pustki, jungle.

Gość Mistrzu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. 

Jest to mój drugi poradnik, który dotyczy danego championa. Tym razem na celowniku:

Kha'Zix - Łowca Pustki.

Kilka słów ode mnie, na temat tego championa:

Kha, to zabójca, który ma na celu szybkie zabijanie wrogów oraz przeżycie. Jest on stworzony do walki 1vs1, dzięki swojej mechanice, mobilności oraz umiejętności, które pozwalają mu zabić i zarazem przeżyć.

Jego głównym zadaniem jest zabicie jak najszybciej wrogiego ADC/APC, czy innych osób, które musza być focusowane.

Dobrze, przejdźmy do poradnika.

Spis treści:

1. Historia,

2. Statystyki,

3. Opis umiejętności,

4. Specjalizacje,

5. Runy,

6. Skill order,

7. Zalety,

8. Build,

9. Czary przywoływacza,

10. Opis faz gier,

11. Główne kontry.

Historia:

Nikczemny drapieżca Pustki, Kha'Zix przedostał się do Valoran, aby pożreć najbardziej obiecujące stworzenia tej krainy. Pochłania moc każdego gasnącego życia, a tym samym staje się coraz bardziej potężny. Kha'Zix wprost dyszy żądzą unicestwienia i pożarcia Rengara - bestii którą uważa za równą sobie.

Kiedy Kha'Zix przekroczył granice tego świata, był wątły i wygłodniały. Stworzenia, które początkowo napotykał na swej drodze, były zbyt drobne, aby zaspokoić jego potrzebę szybkiej ewolucji. Właśnie dlatego Kha'Zix postanowił zacząć polować na najbardziej niebezpieczne z napotykanych stworzeń. Przemożna chęć ewolucji kazała mu tańczyć ze śmiercią. Każdy żer był ucztą zmieniającą go w coraz to silniejszego i szybszego drapieżcę. Nie minęło wiele czasu, a Kha'Zix polował na swoje ofiary z niepohamowaną już agresją, podsycaną przeświadczeniem o swojej absolutnej mocy. Nadszedł jednak dzień, kiedy Kha'Zix z myśliwego stał się ofiarą. Zajęty pochłanianiem świeżo upolowanej zdobyczy, nie zauważył przyczajonej bestii. Ta rzuciła się na niego jednym susem i przygniotła go do ziemi. Z rykiem wpiła się weń stalowymi pazurami, rozszarpując jego ciało. Po raz pierwszy w życiu Kha'Zix poczuł zapach własnej krwi. W furii rozciął oko bestii, odpierając tym samym jej atak. Walczyli od zmierzchu do świtu. W końcu oboje ledwo uchodząc śmierci, niechętnie się rozdzielili. Kiedy Kha'Zix wylizał już swoje rany, jego umysł rozpaliła żądza pożarcia tego, którego siła może równać się z siłą Pustki. Z jeszcze większym zapałem wyruszył na poszukiwania mocodajnego żeru. Nadejdzie dzień, gdy to Rengar stanie się żerem Kha'Zixa.

''Zabić. Pożreć. Pochłonąć moc.''

-- Kha'Zix

Statystyki:

5941816000_1376007432.jpg

Statystyki z clienta gry:

6625317500_1376007432.jpg

Opis umiejętności:

8778203200_1376007429.jpg

Kilka słów ode mnie, na temat tej umiejętności.

Wzmocnienie AA i slow, który aktywuje się, kiedy przeciwnik nas nie widzi. Ogółem dobra umiejętność, ponieważ mamy większą szansę na zabicie/obicie przeciwnika w early przy ganku.

Wskazówka:

Kiedy walczymy blisko krzaków, staramy się aktywować passywke i następnie ponownie wejść do krzaków, aby natychmiast się odnowiła.

6392546700_1376007429.jpg

Skill świetny, ponieważ ma duże przeliczniki oraz zadaje ogromne obrażenia, które są same. Bardzo przydatne w walce 1vs1.

Wskazówka:

Staramy się walczyć w miejscach, gdzie w pobliżu nie ma minionów ani innych przeciwników, ponieważ umiejętność wtedy jest silniejsza.

5090876300_1376007727.jpg

Kiedyś ten spell był silniejszy, ponieważ wraz z wystrzeleniem kolca, aktywował naszą passywkę. Teraz jedynie przydaje się do uleczenia samego siebie/obijania przeciwników w późniejszych fazach gry.

Wskazówka:

Kiedy używamy W, staramy się być jak najbliżej, ponieważ, kiedy jesteśmy blisko, to przy eksplozji (tzn. jak W doleci do końca), zostaniemy uleczeni.

6314122100_1376007429.jpg

Umiejętność ułatwiająca ganki, ponieważ po ewolucji ma duży zasięg, a przy asystowaniu/zabójstwie resetuje się CD tej umiejętności.

Wskazówka:

Po ewolucji, staramy się używać wtedy, kiedy będzie okazja na zabójstwo/asystę. Dzięki tej umiejętności w łatwy sposób dostaniecie się do wrogiego ADC/APC. Można przeskakiwać przez ściany.

6412623900_1376007430.jpg

Pierwsza umiejętność, która zostanie przez nas ewaluowana, ponieważ dostajemy obrażenia zmniejszona o 50% (kiedy jesteśmy niewidzialni).  

Wskazówka:

Staramy się używać wtedy, kiedy już zużyjemy naszą passywkę.

Specjalizacje:

9408455100_1398788545.jpg

Runy:

8413938500_1376007727.jpg

Czerwone - AD,

Niebieskie - MR,

Żółte - armor,

Brązowe - AD.

Skill order:

1372225200_1376007726.jpg

Ewolujemy:

R > E > Q.

Zalety:

• stealth, 
  • mocny DMG z Q,
  • ewolucje, które wzmacniają umiejętności,
  • po ewolucji E ma ogromny range + resetuje się CD po zabójstwie/asyście,
  • passywka, która wzmacnia AA,
  • heal z W,
  • niski CD na Q,
  • potężny 1vs1,
  • efektowne ganki,
  • szybko czyści obozy.

Build:

7084486100_1398788545.jpg

Do przedmiotów sytuacyjnych można także dodać GA.

Czary przywoływacza:

Smite.png?version=c0746e93994d96daa0b9d3flash.png

Smite oraz flash. 

PS. Tak, wiem - obrazek smite jest przestarzały.

Opis faz gier:

early game:

Staramy się czyścić campy i w międzyczasie gankować linie, które są najbardziej przypushowane.

mid game:

Kontrolujemy dragony oraz jak najbardziej gankujemy, w międzyczasie staramy się czyścić obozy.

late game:

Kontrolujemy dragony oraz barona, w team fighcie focusujemy APC/ADC.

Główne kontry:

Kto kontruje Kha'Zixa?

64_Web_0.jpg - może nas wykryć, kiedy użyjemy R, dzięki Q oraz E. Kiedy zadamy mu obrażenia, to może nam oddać mocniej, a na dodatek uleczy się z W. Najgorszy przeciwnik Kha'Zixa.

udyr.png - wytrzymały, stance tigera potrafi nas szybko zniszczyć. Czyści obozy trochę szybciej niż my, więc uważajcie na niego nawet we własnej jungli.

To tyle, jeżeli chodzi o ten poradnik. 

Gdybyście zauważyli jakiś błąd, to napiszcie posta, byłbym bardzo wdzięczny.

Dziękuję za przeczytanie poradnika i mam nadzieję, że pomogłem Wam w pewnym stopniu opanować dżunglowanie jako Kha'Zix.

Opublikowano

Bardzo ładnie wszystko opisane ;D

Polecam ci spróbować zagrać Kha z mobilitkami i roamować jak juź zownisz papierka który był na midzie.

PS. Kha to mój main :D

928011413476457403957.png

Opublikowano

Ja wolę upchnąć gdzieś jeszcze Hydrę (farma). Jeśli masz ogarniętego junglera to nie ma sensu składać Muramany bo cały czas będzie na blue jechać. Reszta mi się podoba, ewentualnie dodaj więcej opcji Summoner Spelli (Biorę czasem TP). Butki mobilności to też dobry wybór, ewentualnie możesz dodać jakie ulepszenia do nich stosujesz (ja wybieram Homeguarda).

Dodaj też trochę więcej postaci które możemy skontrować na midzie, wiem że jest ich dużo ale możesz podać chociaż te 3 ;)

Gold Member | Blue Member | exMentor

Tuty:

http://www.mpcforum.pl/topic/730246-hackd3d-aimbotchamsasus/

http://www.mpcforum.pl/topic/636147-hack-vindictus-hack-ohkgod-mode-i-inne/

http://www.mpcforum.pl/topic/894644-minitut-first-blood/

http://www.mpcforum.pl/topic/974899-tut-rengar-top-w-s3/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/975370-tut-blue-kha/

http://www.mpcforum.pl/topic/976598-tut-aatrox-the-darkin-blade/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/977439-tut-elise-quenn-of-the-jungle/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/978037-tut-vi-niszczycielka-z-plitover/

http://www.mpcforum.pl/topic/978821-tut-diana-midjungle/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/980830-tut-akali-wycarruj-sobie-mecz/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/981805-tut-jarvan-iv-wzor-dla-junglerow/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/1001036-tut-lissandra-the-ice-witch/

Opublikowano

Bardzo fajny, estetyczny tutorial, właściwie to zastrzeżeń nie mam. No, może warto rozwinąć nieco metody walki przeciwko kontrom, ale to jedynie taki nieobowiązkowy dodatek. Ładnie i czytelnie opisane, build w porządku (sam takiego używam). Propsy :)

Opublikowano

Ja wolę upchnąć gdzieś jeszcze Hydrę (farma). Jeśli masz ogarniętego junglera to nie ma sensu składać Muramany bo cały czas będzie na blue jechać. Reszta mi się podoba, ewentualnie dodaj więcej opcji Summoner Spelli (Biorę czasem TP). Butki mobilności to też dobry wybór, ewentualnie możesz dodać jakie ulepszenia do nich stosujesz (ja wybieram Homeguarda).

Dodaj też trochę więcej postaci które możemy skontrować na midzie, wiem że jest ich dużo ale możesz podać chociaż te 3 ;)

Jeżeli chodzi o ulepszenie butów, to wszystko jest sytuacyjne według mnie i każdy wybiera to samodzielnie. Muramane kupuję, ponieważ w late kolosalnie zwiększa nasz burst z Q, na dodatek dodaje AD i pozwala na spamowanie spellami.

Jeżeli chodzi o teleport, to napisałem, że zamiast ignite można go wziąć. :P Zaś jeżeli chodzi o hydrę, to imo marnowanie golda, Kha'Zixem wystarczająco łatwo się farmi. Dodatkowo po ewolucji W, z Muramaną ściągamy całą falę na jedno W.

Dodałem dwie kontry. :)

Na 1 lvl oczywiście bierzemy skok, aby nie zmarnować flasha.

Skok? To co Ty robisz na 1 poziomie, wbijasz się od razu w przeciwnika? :D

Bardzo fajny, estetyczny tutorial, właściwie to zastrzeżeń nie mam. No, może warto rozwinąć nieco metody walki przeciwko kontrom, ale to jedynie taki nieobowiązkowy dodatek. Ładnie i czytelnie opisane, build w porządku (sam takiego używam). Propsy :)

Dziękuję za opinię. :)

Opublikowano

botrk dobry item do uzupelnienia comba .,mozna dodac do sytuacyjnych

i ten item do jungli z efektem reda ,dobry jezeli mamy przewage

ogolnie wszystko jest dobrze

­

Opublikowano

Nie zgodzę się z buildem , a mianowicie kha ' zix offtank robi o wiele więcej :

-brakuje mi frozen maleta ( slow itp )

-na start już wolałbym wziąść buty i poty na mane / heal

-jak już masz black clever to po co ostatni szept ?

A w zaletach opisałeś bardziej skille . Lajka za pracę zostawię .

Opublikowano

Kha'Zix to nie offtank, a assasyn (czyt. zabójca). Frozen mallet to imo bardzo sytuacyjny wybór. Kha ma szybko zabijać i wychodzić cało, dzięki E i R.

Po co buty, skoro lepiej złożyć od razu łzę i jak najszybciej ją stackować? Na start wybierasz - kupujesz czerwoną miksturę (boost do HP i AD) albo przedmiot, dzięki któremu szybciej złożyć łezkę.

BC się stackuje na przeciwniku, LW działa natychmiast, więc to bardzo dobre połączenie - ściąganie papierków na jedno combo, to robota dla Kha'Zixa. ;)

Opublikowano

Kha'Zix to nie offtank, a assasyn (czyt. zabójca). Frozen mallet to imo bardzo sytuacyjny wybór. Kha ma szybko zabijać i wychodzić cało, dzięki E i R.

Po co buty, skoro lepiej złożyć od razu łzę i jak najszybciej ją stackować? Na start wybierasz - kupujesz czerwoną miksturę (boost do HP i AD) albo przedmiot, dzięki któremu szybciej złożyć łezkę.

BC się stackuje na przeciwniku, LW działa natychmiast, więc to bardzo dobre połączenie - ściąganie papierków na jedno combo, to robota dla Kha'Zixa. ;)

Niby tak , ale wg. według mnie ta łezka nie jest potrzebna , powinien sobie poradzić hitami i oszczędzać manę .

Opublikowano

Łezka to early game item, trzeba ją jak najszybciej nastackować, kupić manamune, po czym zamieni się to w muramane.

Zaś muramana kolosalnie zwiększa nasz burst z AA oraz reszty umiejętności.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Refresh.

Zaktualizowałem poradnik do s4 (już nie jest to tut na mida, a na jungle), zmieniłem także build, zapraszam do komentowania. :)

PS.

Proszę moderatora o zmianę nazwy tematu na: [Tut] Kha'Zix - Łowca Pustki, jungle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...