Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Współpraca.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od kilku dni nurtuję mnie pytanie w jaki sposób developerzy projektów niezależnych gier chronią swój kod przed pracownikami, dużo było tutaj zespołów i naprzykład jak ktoś pisał z kimś kod to było tak ze główny developer podawał cały kod żródłowy gry czy poprostu mówił współpracownikowi co ma wykonać ?

Opublikowano

Gdybym to ja miał z kimś współpracować w pisaniu kodu to albo była by to zaufana osoba z reala albo współpracownik nie miał by dostępu np do kodu serwera. Jego praca polegała by na pisaniu kodu klienta, jak powszechnie wiadomo dobremu programiście wystarczy podać strukturę pakietu danych który do niego przychodzi lub jest przez niego wysyłany, co się dzieje na serwerze to czary-mary, które dla niego nie mają znaczenia.

Są jeszcze inne sposoby, np każdy może pracować nad swoim własnym modułem a pozostałe moduły, pisane przez innych dostaje w postaci skompilowanej. Jest to często stosowane w programach pisanych w c++/c# (nie polecam w javie).

Jak maja sobie z tym poradzić biedni klepacze kodu php? nie wiem i na szczęście nigdy nie miałem (i nie będę miał) tego zmartwienia.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...