Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

» Praca kierowcy tira ;-) «

** Risen **

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Od w sumie niedługiego czasu pasjonują mnie tiry, ogólnie praca kierowcy na międzynarodowe trasy. Od razu mówię, że rodziny, dzieci, to nie dla mnie, wolę poznawać świat i spełniać się w swojej pracy, dlatego właśnie zainteresowała mnie ta praca, podczas ostatniej podróży nad morze, czy też do Chorwacji.

Co Wy o takiej pracy sądzicie?

I najważniejsze pytanie - Ile można zarobić będąc kierowcą międzynarodową, bez żadnych zezwoleń na materiały niebezpieczne, ale nie w Polsce, tylko w np. Niemczech. ;) Ponad 5000zł pewnie tak? :)

Pozdrawiam! :)

Opublikowano

Tiry to najgorsze gówno jakie istnieje. Tygodnie spędzone w aucie, zajebiście chujowe stawki za km, duże kary gdy zatankujesz za dużo//przejedziesz za dużo//za późno dostarczysz//dojdzie do stłuczki

PS. Nie wiem co ty będziesz chciał w niemczech za 5000zł kupić,chyba suchy chleb wpierdzielać.

graphic.png

Opublikowano

Wyjedź do USA,tam kierowca ma około 20$ na godzinę :D

1377199031-U370188.png

By Valky

Jeśli już wypowiedziałem się w temacie,a ty chcesz mnie o coś zapytać to CYTUJ MOJE POSTY.

Opublikowano

@Ares: Jak się ma do tego powołanie, to uwierz mi, że pomimo tych minusów spełniasz się w tej pracy. ;)

Co do życia, to podałem przykład wyczytany w internecie, że około 5000, ale była tam mowa o firmie polskiej.

@DragonMati: Gdzie to wyczytałeś? :D Jakieś informacje o wyjeździe i pracy tam jako kierowca? Wizy itp. to jednak problem.

Opublikowano

Zeby ogolnie jezdzic na miedzynarodowce musisz tam wyrabiac jakies kursy i zezwolenia. W Polskich firmach wacha się to w przedziale 5000-7000, zalezy tez co bedzesz wozil. Fajna robota, tez mi się takie cos podoba, ale jak tak mysle, ze zylbym w puszcze i nie mial swojego wlasnego kata to nie za bardzo ;)

Opublikowano

@Botanic: To są właśnie uroki takiej pracy, że nie ma Cię tygodniami, ale gdy ja nie planuję zakładać tutaj rodziny itp, to zwiedzanie świata, zarabianie przy tym, to coś fajnego, tym bardziej, że jestem za dużym leniem, aby studiować, siedzieć nad książkami. :D

Nie będę się za dużo w tym temacie wypowiadał, bo nie wiem jakie są realia, nie wiem jak to jest, bo nie jestem kierowcą, a są to tylko moje obserwacje, także nie hejcić. ;_____________;

Opublikowano

Jazda tirem to nie zwiedzanie świata ... Tam nawet na siku się,nie zawsze możesz zatrzymać ...

Opublikowano

Jazda tirem to nie zwiedzanie świata ... Tam nawet na siku się,nie zawsze możesz zatrzymać ...

Jezeli wieziesz towary o duzej wartosci to nie mozesz tak po prostu zatrzymac sie na parkingu przy orlenie, wysikac sie, umyc, wyspac itd. musisz jechac przez caly czas z towarem a na przerwe tylko z obstawą. Wiem, bo w lipcu robilem trasy tirem z takim kolesiem po Polsce. Nawet fajnie, kierowca nic nie robi, przyjezdza, zaladowuja mu, jedzie i rozladunek. xD

Opublikowano

Jezeli wieziesz towary o duzej wartosci to nie mozesz tak po prostu zatrzymac sie na parkingu przy orlenie, wysikac sie, umyc, wyspac itd. musisz jechac przez caly czas z towarem a na przerwe tylko z obstawą. Wiem, bo w lipcu robilem trasy tirem z takim kolesiem po Polsce. Nawet fajnie, kierowca nic nie robi, przyjezdza, zaladowuja mu, jedzie i rozladunek. xD

Nie koniecznie nic nie robi. Zależy jak się trafi.

Ostatnio na youtube pewna truckerka z Polski zaczęła nagrywać filmiki. Poniżej wrzucam dwa pokazujące, że praca kierowcy pojazdu ciężarowego to nie tylko siedzenie za kółkiem ;):

dwDSnZq.png

by @Miyoshi

Opublikowano

Żeby jeździć za granicę tirem musisz przejść wszelkiego rodzaju testy itp. I nie są one łatwe ;] A taki kierować tira nie źle zarobi, ponieważ to jest odpowiedzialna praca ;)

P.S. też mnie taka praca czytając ten temat zaciekawiła xD

534721413388468938793.jpeg

Opublikowano

Zwiedzanie zwiedzaniem ale nikt nie powiedział, że będziesz przejeżdzać przez Paryż czy jakieś inne piękne miasto ;) Jechałem tirem 24h do Anglii (dla niekumatych później promem kanałem la Manche) i osobiście to jest istna męczarnia, jesteś niewyspany, zmęczony, stres. Nie polecam Ci tej pracy, wiadomo, przygoda i wgl fajnie bo można się od czegoś oderwać, ale po trzech, czterech takich 'wycieczkach' człowiek już ma dosyć, w wozie jest bardzo gorąco.

1328363902-U526345.png
Opublikowano

Tiry to najgorsze gówno jakie istnieje. Tygodnie spędzone w aucie, zajebiście chujowe stawki za km, duże kary gdy zatankujesz za dużo//przejedziesz za dużo//za późno dostarczysz//dojdzie do stłuczki

PS. Nie wiem co ty będziesz chciał w niemczech za 5000zł kupić,chyba suchy chleb wpierdzielać.

Co ty pierdolisz, jestem pewny, że nigdy nawet za kółkiem nie siedziałeś a pierdolisz takie głupoty.

Praca sama w sobie jest zajebista, no ale minusem jest to, że dużo jesteśmy poza domem zdala od rodziny itp.

Płaca też jest bardzo dobra, a zeby jeździć za granicą musisz przejść specjalne kursy ale to juz leży w interesie twojego pracodawcy

POMAGAM BEZINTERESOWNIE ~ MASZ PROBLEM/PYTANIE ~ PW

1375732994-U592769.png

Opublikowano

Tirem jezdzi się ciężko i trzeba do tego wyobraźni , jednakże ciekawie jest przejechać np. przez jakąś trasę , dodatkowo dostać za to hajs . Inna sprawa jeśli będzie stłuczka , wypadek i trzeba się liczyć z tym , że trzeba też ten nasz bagaż dowieść do jakiegoś miejsca .

Opublikowano

Żeby zacząć zarabiać jako kierowca ciężarówki (tir to nie jest ciężarówka tylko konwencja celna) musisz posiadać ogromny kapitał i wiek przynajmniej 21 lat.

Teraz słuchaj i zapamiętaj, nie czytaj w necie głupich postów, studiuję logistykę i mam prawo jazdy kat. C+E, więc Ci powiem.

Żeby zrobić prawo jazdy kat C+E musisz:

-mieć 21 lat

-najpierw posiadać kat. B (koszt kursu ok. 1300zł + egzaminy, dojazdy) 18lat

-zrobić kurs kat. C i zdać egzamin (koszt kursu ok. 2500zł + egzaminy, dojazdy etc) 21lat

-zrobić kurs kat. C+E (j/w) 21lat

-posiadać kwalifikacje na przewóz rzeczy (tzw. kwalifikacja wstępna) (przynajmniej 21lat i ok.4000zł)

Do tego wszystkiego psychotesty, zaświadczenia lekarskie na każdą kategorię i jeśli zdasz to wszystko to będziesz mógł prowadzić ciężarówki przez 15lat.

Egzamin państwowy WORD kosztuję chyba 162zł na kat B i około 200zł na kat. C i kat. C+E, także jak nie zdasz wszystkiego za pierwszym razem, to musisz znowu płacić za egzamin.

Kapitał jaki wydałem na wszystkie uprawnienia to ok. 11tyś zł. ELO

951841430649214321545.png

Day after day.

Opublikowano

WEŻ SIE DO NAUKI KURWA A NIE ! xD Zmarnujesz sobie życie - poznawanie świata ... siedzenie i kierowanie 16 h dziennie,sikanie na opone przez drzwi - bo nie mozesz sie zatrzymać - o sraniu nie wspomne

@ w polsce do 10 000 tys , w europie (np. niemcy) 7,5k euro,

blekitny_meczet_turcja_stambul.jpg

Opublikowano

Żeby zacząć zarabiać jako kierowca ciężarówki (tir to nie jest ciężarówka tylko konwencja celna) musisz posiadać ogromny kapitał i wiek przynajmniej 21 lat.

Teraz słuchaj i zapamiętaj, nie czytaj w necie głupich postów, studiuję logistykę i mam prawo jazdy kat. C+E, więc Ci powiem.

Żeby zrobić prawo jazdy kat C+E musisz:

-mieć 21 lat

-najpierw posiadać kat. B (koszt kursu ok. 1300zł + egzaminy, dojazdy) 18lat

-zrobić kurs kat. C i zdać egzamin (koszt kursu ok. 2500zł + egzaminy, dojazdy etc) 21lat

-zrobić kurs kat. C+E (j/w) 21lat

-posiadać kwalifikacje na przewóz rzeczy (tzw. kwalifikacja wstępna) (przynajmniej 21lat i ok.4000zł)

Do tego wszystkiego psychotesty, zaświadczenia lekarskie na każdą kategorię i jeśli zdasz to wszystko to będziesz mógł prowadzić ciężarówki przez 15lat.

Egzamin państwowy WORD kosztuję chyba 162zł na kat B i około 200zł na kat. C i kat. C+E, także jak nie zdasz wszystkiego za pierwszym razem, to musisz znowu płacić za egzamin.

Kapitał jaki wydałem na wszystkie uprawnienia to ok. 11tyś zł. ELO

@Up Ci wyjaśnił. Więc albo zbieraj kase na prawko teraz. Albo jak skończysz 18 lat to jedź na 3 miesiace za granice i nazbieraj tam kasy.

"Ten, który pokona samego siebie jest najpotężniejszym z wojowników."

Opublikowano

WEŻ SIE DO NAUKI KURWA A NIE ! xD Zmarnujesz sobie życie - poznawanie świata ... siedzenie i kierowanie 16 h dziennie,sikanie na opone przez drzwi - bo nie mozesz sie zatrzymać - o sraniu nie wspomne

@ w polsce do 10 000 tys , w europie (np. niemcy) 7,5k euro,

Możesz się zatrzymać żeby skorzystać np z toalety albo kupić sobie picie. Przecież to jest zwykła praca, a nie niewolnictwo. I nie pracuję się 16godz tylko 8 lub max 10 jeśli sobie przedłużysz, ale nie możesz przekroczyć 56godzin tygodniowo jeśli dobrze pamiętam.

951841430649214321545.png

Day after day.

Opublikowano

Wszyscy mnie zniechęcają, a i tak zrobię to! ;)

Wiem, że nadaję się do tej pracy, a nie do robienia za kogoś wysokiego w korporacji. To nie dla mnie.

Opublikowano

Jazda tirem to nie zwiedzanie świata ... Tam nawet na siku się,nie zawsze możesz zatrzymać ...<br />Jezeli wieziesz towary o duzej wartosci to nie mozesz tak po prostu zatrzymac sie na parkingu przy orlenie, wysikac sie, umyc, wyspac itd. musisz jechac przez caly czas z towarem a na przerwe tylko z obstawą. Wiem, bo w lipcu robilem trasy tirem z takim kolesiem po Polsce. Nawet fajnie, kierowca nic nie robi, przyjezdza, zaladowuja mu, jedzie i rozladunek. xD

<br /><br />Toz napisałem że NIEMOŻNA się zatrzymywać ;)
Opublikowano

Sam chciałbym zostać kierowcą tira, dla mnie jest to tak samo pasjonujące jak mechanika pojazdowa:)

Tygodniami jeździć, zwiedzać kraj no ale też trzeba mieć " to coś " z kierowcy.

; *

Opublikowano

Nie polecam . Mój tata jest kierowcą i mówi ,ze zamienił by sie z każdym . Jedź do hiszpani w lato i się tam gotuj . Nie masz do kogo mordy odezwać . Jedynie SiVi czy jak tos ie tam zwie .

Jedyny plus to w miare dobry szmal + możesz się przy trasie zatrzymać po koleżanki * . ( jak nie masz żony ) + znać języki . Rosyjski , niemiecki , angielski . 3 języki muszą być perfekt . Zasmuce cie . W tych czasach nawet na MC ** trzeba mieć 2 języki opanowane

-----------------------------------------------------------

* koleżanki - każdy wie o co chodzi

** MC - mac donald

Opublikowano

Mój wujek jeździ w polsce chłodnią i zarabia 20.000 za jeden przewóz. :) Więc jeśli byś jeździła za granicą to pewnie 2x lub 3x więcej :D.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...