Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

OC i error :D

XFragsHD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej!

Dziś pierwszy raz zająłem się OverClockingiem...

Mam pewien problem ale raczej rozwiązać go może jedynie osoba która się na tym trochę zna.... <- tylko uprzedzam

Planowałem podkręcić procesor do 4,5GHz ale dziś podkręciłem sobie do stabilnego 4,3GHz... wartości jakie mam... są mi obecnie nie znane :D ALE Podczas testowania stabilności programem OCCT wyskakuje błąd "error with core 3#" czy coś takiego... napięcie mam +0,05V i nie wiem czy dać więcej....

Pamiętam jak korzystałem z jakiegoś poradnika na stronie o OC gdzie wpisywałem maksymalne wartości 500.... :D kilka razy dałem enabled oraz disabled tak jak na screenach z poradnika...

Oczywiście mam laptopa na którym mam ten poradnik ale chyba nie jest aż taki potrzebny bo wydaje mi się że ostatni rdzeń otrzymuje za mało napięcia czy coś... nie wiem, nie znam się... ale może wy? :D

Info:

Motherboard: ASRock Z77 Extreme

Chłodzenie: FOrtis HE (nie pamietam modelu)

Zasilacz: OCZ coś tam 700W :D Stream czy coś :P obojętne... wiem, że dobre/wystarczajace

Procesor: Intel Core i5 3570K

CPU: Intel Core i7 6770K @ 4,0GHz
GPU: Zotac GTX 780Ti AMP Edition
RAM: Kingston 2x8GB

Case: Cooler Master HAF X

Opublikowano

A jak wejdziesz do Biosu to masz takie cos jak np OC Tweaker ?? Bo ja na płycie Asusa P8Z77-V LX2 to mam i gdy odpale to z automatu wylacza sie turbo itp i ustawia na 4.2 a pozniej recznie zwieksza sie mnoznik i automatycznie dobiera odpowiednie napiecie i inne parametry, ogarnij czy tak mozesz.

1390144171-U592769.png

Opublikowano

@UP Napięcie ma mało do tego przecież to jest laptop. Laptopy nie są do OC słabe chłodzenie.

Nie zobaczyłem spoileru sry to pewnie za małe napięcie.

Opublikowano

Ok, działa wszystko ^_^ później sprawdzę z tą opcją auto. dobierania napięcia ale chyba to odznaczyłem bo w poradniku pisało że istnieje ryzyko że "komputer się prze-liczy" i da za dużo napięcia :P

jak myślicie... ile napięcia potrzebuję aby osiągnąć 4,4 a później 4,5GHz ?

Intel Core i5 3570K, Fortis HE 1225, ASRock Z77 Extreme ...

Do 4,5GHz obstawiam ok. +0,040V a może ciut więcej....

Opublikowano

To zależy od procesora, sprawdź na stronie producenta ile możesz mu dać maksymalnie vcore (Jak przekroczysz to nic się nie stanie, raczej, tylko drastycznie skrócisz jego żywotność). I nie możesz obstawiać, wszystko robisz "w locie", zwiększasz taktowanie, odpalasz OCCT i sprawdzasz czy nic nie wywala, jak wywali to sprawdzasz temperatury (Maksymalną temperaturę też sprawdź na stronie producenta, jak przekroczysz to komp się odrazu wyłączy) , jeśli temperatury są wysokie to koniec podkręcania, jak jeszcze w normie to zwiększasz vcore i kręcisz dalej.

Opublikowano

ale ja mam 4,3GHz i napięcie +0,010V i osiągam 86 stopni i no niestety nie mam jak obniżyć tej temp.

Na pewno nie da się do 4,5GHz?

Opublikowano

1. Podaj normalnie napięcie, a nie jaki offset dajesz.

2. Na tym coolerze i z tymi temperaturami za oknem nie poszalejesz.

3. Żeby było zimniej zainwestuj w wodę lub lepszy cooler - coś typu Macho 140

4. Glut pod IHS ściągnięty?

5. 4.5GHz da się zrobić, ale człowieku daj mu to 1.3V

Opublikowano

4. W poniedziałek zmieniam pastę... ale na jaką.... polecisz jakąś? :D Może nawet zmienię coolera na Macho 120 Black'n White

Skręciłem do 4,2GHz ale wciąż temp. dochodzą do 80... (po 2 minutach i przerywam aby nie spalić czegoś xD)

Zrobiłem screeny BIOSu:

27x19hk.jpg

idduzl.jpg

2m4ac9g.jpg

n1ceuq.jpg

Na jednym screenie widać +0.010V ale zmieniłem później to na +0.005V gdy skręcałem na 4,2GHz...

Opublikowano

Weź w ogóle te offsety wywal i ustaw normalne dawanie napięć. Widocznie twoja sztuka potrzebuję więcej niż 1.2010V żeby zrobić 4.5GHz. Wklep mu normalne 2.5V i wtedy testuj.

Opublikowano

a możesz powiedzieć w jakiej rubryce (na screenach masz pokazane jak co się nazywa) :D co mam zmienić? :P To moje 1 podkręcanie i nie wiem za bardzo co mówisz hah :D

Opublikowano

i mam tam tak od razu wpisać +0.50V ? :O

Opublikowano

Tak, i mobo i procesor spokojnie taki wzrost napięcia zniosą a przy OC IvyBridge dużo da (ludzie na 1.25v kręcą to na 4,5GHz)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...