Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Galeria] xue9999

xue9999

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakładam galerie żeby się dowiedzieć czy rzeczywiście robię fajne zdjęcia.

Kwiatek w ogródku.

http://przeklej.net/img.php?im_id=121030

Kotek sąsiadki.

wxd4.jpg

Drugi kotek.

http://przeklej.net/img.php?im_id=121031

i7 3770K @4.6GHz

GTX 760 SLI x2

16GB 2400MHz

2x256GB Samsung 830 Raid 0

Opublikowano

w tym mi kadr trochę nie podchodzi.

wxd4.jpg

poza tym - zdjęcia jak zdjęcia. zwyczajne, dupy nie urywają, ale są ok ; ) poddawaj je lekkiej obróbce graficznej, będą lepiej się prezentować. czekam na więcej. ;>

pozdrawiam!

Opublikowano

Pierwszy kot jest mało widoczny, wiele obiektów zasłania go, poza tym słabo wykadrowane zdjęcie i dość szare, ciemne. Obrabiaj delikatnie zdjęcia na komuterze, nie mówię o dużych zmianach lecz na przykład o lekkim poprawieniu kontrastu czy kolorystyki. Wrzucając zdjęcie na forum możesz je zmniejszyć, na nich nie jest najistotniejsze to co najmniejsze, lecz cała kompozycja i kolorystyka. Natomiast kompozycja tego kwiatka niemal nie istnieje. Zdjęcie jest bardzo jasne (prześwietlone), mam wrażenie, że cyknięte w przypadkowym położeniu bez planowania i komponowania całości z tłem. Jest też dość niewyraźne w dużym powiększeniu.

Drugi kotek jest o wiele lepiej sfotografowany niż pierwszy. Zdjęcie jest fajnie wykadrowane, płot widoczny rozmyty na pierwszym plaie dodaje ciekawy efekt. Zdjęcie jest ładnie wyostrzone w miejscach, które są najważniejsze (centrum pyszczka kotka, wąsy), a także ładnie rozmyte w miejscach mniej istotnych, które tworzą ładny dodatek i sprawiają, ze nie jest puste. Jak na mój gust jest jednak trochę prześwietlone. Delikatna obróbka graficzna mogłaby naprawić ten problem. : ) Powodzenia i ćwicz dalej! : )

Ars requirit totum hominem.

Opublikowano

Kotki:

pierwszy za ciemny, drugi ok. Nie pasuje tam pierwszy plan, ponieważ jest w innym oświetleniu, po prostu jest w cieniu. Jeśli robisz zdjęcia z tzn. "zamazanym planem" gdzie którys plan jest nieostry, musisz zwracać uwagę na jednolite naświetlenie. I jeszcze tak ogółem, kot zajmuje za duży obszar zdjęcia.

Kwiatek.

Kwiatek wydaje sie być prześwietlony właśnie przez to, że na drugi plan pada mniej światła. To co wyżej napisałem teraz właśnie wychodzi na jaw. Gdyby na drugi plan padało to samo światło, zdjęcie byłoby super. Tylko jeszcze mały szczegół, spójrz na dół zdjęcia, uciąłeś tego kwiatka w nienaturalny sposób, unikaj takiego podcinania, stań kilka centów dalej i będzie ok. Ale to mały szczegół.

Jeśli chcesz jakiś porad, pisz śmiało na pw, nie masz doczynienia z amatorem ;)

Ogólnie jest dobrze ;)

09071535498836998897.png

Opublikowano

Wszystkie zdjęcia doświetlałem lampą, w Exif'ie powinna być reszta jakby ktoś chciał.

i7 3770K @4.6GHz

GTX 760 SLI x2

16GB 2400MHz

Opublikowano

Nie wiem czy warto doświetlać takie zdjęcia lampą. Efekt jest kiepski bo są prześwietlone - lepiej manipulować naturalnym światłem. : )

Opublikowano

Co do zdjęć, najbardziej podoba mi się drugi kotek, fajnie wyszedł... w pierwszym światło mi nie gra :>
Co do kwiatka to proste makro, ale nie ma co oceniać po trzech zdjęciach.
Jaki masz aparat?
Czekam na więcej :)
P.S. Też robię zdjęcia, chcesz to możesz rzucić okiem na moje i porównać :)

Moja galeria:

ZZN1o2Z.png

Tą niezaprzeczalnie piękną grafiką uraczył mnie użytkownik Atacama

Urban Exploring, fotografie z różnych opuszczonych miejsc :)

Opublikowano

Sorki, że tak późno. W tą sobotę jadę do pewnego egzotycznego kraju, będzie wysyp zdjęć po powrocie ; ))

Sprzęt:

Nikon D5100 18-105 kit + 55-300 f/4.5

Camrock TC63

Sony SF-8UX

Grip MEIKE

2x EN-EL14

i7 3770K @4.6GHz

GTX 760 SLI x2

16GB 2400MHz

Opublikowano

A czasem lepiej kupić kompakt i na nim uczyć się cykać, bo słabo jest mieć sprzęt z kosmosu i nie umieć się nim obsłużyć... Ale kto bogatemu zabroni. ; ) Czekamy na te magiczne, egzotyczne zdjęcia. ; )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...