Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jaka klasa?

FiFi2000121

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka! Właśnie pobiera mi się Team Fortress 2 , grałem w nią chyba z 20 min kiedyś , więc nic nie wiem o niej :D. I stąd moje pytanie : jaką klasą zaczynać przygodę z TF'em ? Dzięki za wszystkie odpowiedzi , za sensowne wypowiedzi daje + :)

ciastkoq.png
Opublikowano

Na początku może Pyro albo Heavy (Gruby), są one dość łatwymi klasami na początku ;d

Pyro: Miotacz Ognia, Strzelba, Topór Strażacki

Heavy: Minigun, Strzelba, Pięści

Itemki zdobywasz poprzez osiągnięcia, które zdobędziesz podczas gry lub poprzez wymianę, ale wymiana jest tylko dla graczy Premium..

Daj Jeśli Pomogłem!

Dzięki ;)

Opublikowano

Zależy , jak masz skila i lubisz grać sniperami bierz sniperke jako że ściągasz każdego (Oprócz grubego) na hita to jeszcze jesteś z tyłu i tylko spy i sniperzy się tobą interesują.
Inżynier , w miarę prosty po rozbudowaniu się w jakimś miejscu wystarczy stać i naprawiać budowle które zostały uszkodzone , Pomagasz drużynie w przemieszczaniu się (Teleporty) , leczysz ich oraz ładujesz ammo (Dispensery) , a działkami niszczysz wrogów w kilka sekund.

PS.Konto premium jest naprawde tanie bo 0,44 dolara to naprawdę nie dużo ;P (Wystarczy kupić jeden itemek ze sklepu Mann Co. najtańszy kosztuje właśnie tyle.)

Opublikowano

Nie ma klas prostszych, trudniejszych do ogarnięcia - trzeba samemu pograć przez jakiś czas każdą z nich i wybrać, czym sieje się największy rozpierdol.

Na początku może Pyro albo Heavy (Gruby), są one dość łatwymi klasami na początku ;d

Pyro: Miotacz Ognia, Strzelba, Topór Strażacki

Heavy: Minigun, Strzelba, Pięści

Itemki zdobywasz poprzez osiągnięcia, które zdobędziesz podczas gry lub poprzez wymianę, ale wymiana jest tylko dla graczy Premium..

Jak gra grubym, to medyk... no musi być, bo inaczej to tylko pół grubasa ;f.

Opublikowano

Jedne z łatwiejszych, inżynier, gruby, pyro. Trudne, ale jeżeli ogarniesz, to team wygra - żołnierz, medyk, snajper.

Opublikowano

Nie zaczynaj od Scouta i Demomana (zbyt trudne, ja zacząłem ogarniać Scouta po 150 godzinach gry (samym scoutem!))

Grubas to najprostsza postać więc od niej zacznij.

Jak już ogarniesz TFa i co się dzieje na mapce, gdzie trzeba iść co robić itd. możesz spróbować Pyro, Żołnierza i Medyka.

Jeśli masz dobrego cela (ale naprawdę dobrego) to spróbuj Scouta (początki są okropnie trudne) i Demo lub Solda

Inżyniera bierz tylko jeśli w 100% ogarniasz mapkę na której grasz (inaczej w ogóle się nie przydasz nikomu)

Szpiega zostaw na koniec. Tu trzeba znać mapę i wiedzieć jak zachowuje się każda postać. Szpieg jest mega trudny do ogarnięcia.

To tyle. Po kilkuset godzinach gry sam załapiesz co i jak więcej ;) (sam mam prawie 800)

Opublikowano

Według mnie w TF'ie najlepiej zacząć Grubasem. Jest najprościej, jeżeli nabierzesz już umiejętności to zacznij

próbować innymi klasami. Tak po paru dniach. Później już sam sobie wybierzesz. Ja tak zaczynałem grałem

z 2 tygodnie pierwsze Grubym, potem przerzuciłem się na snajpera. ;-)

Opublikowano

Najprostszą klasą jest Pyro (biegniesz trzymając m1) Grubym będziesz ciągle ginął od Szpiegów lub czegokolwiek. Z odpowiednim ekwipunkiem pyro jest jedną z najpotężniejszych klas :)

Opublikowano

Ludzie... Nie ma klas prostych i ciężkich i uwierzcie trochę o tym wiem bo prawie 2000 godzin mam i kilka lat ligówki. Posłuchaj mnie a dobrze na tym wyjdziesz.

Jeżeli grałeś:

-CS -> Scout/Sniper - przez wyuczonego skilla na CS'ie spokojnie będziesz zadawał duży dmg, lecz będziesz musiał nauczyć się uników co zajmie Ci z... 200godzin Scoutem

-Quake Live - Scout/Soldier/Sniper - gracze QL są zwinni a rakiety lecą podobnie, sold będzie twoją wczesną siłą

-Call of Duty - Bitch Please xD

Mogę Ci opowiedzieć o słabych i mocnych stronach każdej z klas i itemów jeżeli chcesz. Napisz PMa.

Myślę, że wystarczająco się rozpisałem by ten temat zamknąć.

PS. Pyro? Serio? KU*WA SERIO? Jeżeli grasz cały czas Pyro/Heavy (lub Sniperem a nic nie trafiasz) oznacza to, że ta gra nie jest dla ciebie i ODINSTALUJ JĄ WŁAŚNIE TERAZ a nie zajmujesz slota bardziej ogarniętej osobie od Ciebie i niszczysz komuś zabawę. I jeszcze coś, nikogo ogarniętego nie zabijesz grając pyro ponieważ jedna rakieta i po tobie...

BTW. Jeżeli ogarniesz to zapraszam Cię za niedługo na całkiem nową odsłonę najlepszego kiedyś polskiego serwera TF2, eFantazja.eu. Zapytasz pewnie dlaczego "kiedyś", ponieważ serwer upadł na jakiś czas i startuje od nowa za niedługo na zaje**stym jak kiedyś poziomie i skilla i funu.

Opublikowano

Ludzie... Nie ma klas prostych i ciężkich i uwierzcie trochę o tym wiem bo prawie 2000 godzin mam i kilka lat ligówki. Posłuchaj mnie a dobrze na tym wyjdziesz.

Jeżeli grałeś:

-CS -> Scout/Sniper - przez wyuczonego skilla na CS'ie spokojnie będziesz zadawał duży dmg, lecz będziesz musiał nauczyć się uników co zajmie Ci z... 200godzin Scoutem

-Quake Live - Scout/Soldier/Sniper - gracze QL są zwinni a rakiety lecą podobnie, sold będzie twoją wczesną siłą

-Call of Duty - Bitch Please xD

Mogę Ci opowiedzieć o słabych i mocnych stronach każdej z klas i itemów jeżeli chcesz. Napisz PMa.

Myślę, że wystarczająco się rozpisałem by ten temat zamknąć.

PS. Pyro? Serio? KU*WA SERIO? Jeżeli grasz cały czas Pyro/Heavy (lub Sniperem a nic nie trafiasz) oznacza to, że ta gra nie jest dla ciebie i ODINSTALUJ JĄ WŁAŚNIE TERAZ a nie zajmujesz slota bardziej ogarniętej osobie od Ciebie i niszczysz komuś zabawę. I jeszcze coś, nikogo ogarniętego nie zabijesz grając pyro ponieważ jedna rakieta i po tobie...

BTW. Jeżeli ogarniesz to zapraszam Cię za niedługo na całkiem nową odsłonę najlepszego kiedyś polskiego serwera TF2, eFantazja.eu. Zapytasz pewnie dlaczego "kiedyś", ponieważ serwer upadł na jakiś czas i startuje od nowa za niedługo na zaje**stym jak kiedyś poziomie i skilla i funu.

Jakoś nie wierzę,że osoba która ma 2000 godzin na tej grze nie widziała co wyrabia pyro z soldami,scoutami czy innym gównem :) Jeśli chodzi o te porównanie do gier to CS to chyba przyda mu się jedynie do snajpera,w csie nie masz podwójnych skoków i nie kręcisz się w okół wroga.

Opublikowano

@UP Sorry ale Pyro to ciota. Każda ogarnięta klasa rozwali Pyro na dystansie. Każdą postacią mam po 50/100h + (najwięcej Scoutem). Praktycznie każda postać pojedzie pyrkę. Pyro ma jedynie zastosowanie jeśli grasz na ciasnych mapach i ogarniasz odtłuszczacz + ten toporek na kryty. Żeby Pyro coś ugrać trzeba ogarnąć Airblasta i odpowiedni set. Denerwuje mnie jak ludzie piszą że Pyro jest najłatwiejszy. To prawdopodobnie najsłabsza postać w grze. To że ktoś wpier*ala się w 5 wrogów zabija 2 zaliczając przy tym zgon to nic wielkiego.

Jokerr po wakacjach jak ściągne od nowa TFa możemy zagrać 1 vs 1 (ja Scout ty Pyro) zobaczymy co z tego wyjdzie bo jakoś po Kilkuset godzinach przegranych Scoutem nie widziałem Pyro któremy bym nie dał rady.

Opublikowano

@UP Sorry ale Pyro to ciota. Każda ogarnięta klasa rozwali Pyro na dystansie. Każdą postacią mam po 50/100h + (najwięcej Scoutem). Praktycznie każda postać pojedzie pyrkę. Pyro ma jedynie zastosowanie jeśli grasz na ciasnych mapach i ogarniasz odtłuszczacz + ten toporek na kryty. Żeby Pyro coś ugrać trzeba ogarnąć Airblasta i odpowiedni set. Denerwuje mnie jak ludzie piszą że Pyro jest najłatwiejszy. To prawdopodobnie najsłabsza postać w grze. To że ktoś wpier*ala się w 5 wrogów zabija 2 zaliczając przy tym zgon to nic wielkiego.

Jokerr po wakacjach jak ściągne od nowa TFa możemy zagrać 1 vs 1 (ja Scout ty Pyro) zobaczymy co z tego wyjdzie bo jakoś po Kilkuset godzinach przegranych Scoutem nie widziałem Pyro któremy bym nie dał rady.

Nie mainuje Pyro-znam takich którzy cisną całe serwery pyro. Nauczenie się airblastować to 1 dzień roboty,a odpowiedni set to itemy z achievmentów. Na ciasnych mapach to ugrasz coś m1+w Pyro,a nie o to mi chodzi.Jeśli dajesz radę każdemu pyro,to żadnych dobrych pyro nie spotykasz,bo skaut to jest dla niego 1 hit kill.

Opublikowano

Jeden dzień? Kolego, chyba nie grałeś ligówki. Nauka airblastów to jeane godziny treningu.

BTW. Lepszy brak medyka niż słaby...

Opublikowano

Strzelba - skaut załatwiony przez pyrosława.

Nie ma czegoś takiego jak lepsza/gorsza klasa, bo jest TEAM fortress i każda jest przydatna.

Co do tematu - proponuję zacząć... od jakiejkolwiek klasy, bo warto nauczyć się grać wszystkimi, a im trudniej na początku tym lepiej ;>.

Opublikowano

@jokerr W jeden dzień to ty możesz nauczyć się naciskać M2 ;) Nauka airblasta to jest wiele dni. Potrzebny jest timing żeby wiedzieć kiedy airblastować i gdzie. Mówisz że nie grałem z dobrymi Pyro? Siedzę na MGE gdzie się trenuje z poważnymi ludźmi (m.in. Pyrosami, Demo, Soldami i Scoutami)

Strzelba - skaut załatwiony przez pyrosława.

Chyba nieruchomy Scout.

bo skaut to jest dla niego 1 hit kill.
Graliście kiedyś Scoutem? Może wy macie jakąś zajebistą taktykę, że was pyro jedzie na hita z shotguna? Na miotacz jest mleko lub po prostu trzymanie odpowiedniego dystansu od Pyro i osłabianie z pistoletu.
Opublikowano

True Story... Chyba tylko ligowiec albo pub master to ogarnie. Oni szybciej odinstalują tą grę niż zdołają to pojąć...

Opublikowano

Ja jakoś rozwalam scoutem, w 3/4 przypadkach pyro, wystarczy się nie zbliżać i już mamy połowę sukcesu.

Opublikowano

Wystarczy,że przypadkiem zbiliżysz się o milimetr za blisko do pyro i już jesteś martwy.Wystarczy podpalić skauta,podrzucić w powietrze i masz kryta z Flare Guna w twarz.Nie ma szans żebyś zdążył się ugasić swoim mlekiem. MGE nie oddaje też prawdziwej gry,gdzie możesz liczyć na pomoc drużyny.

Opublikowano

Dobrego scouta nie podrzucisz.

Oto w tym momencie wzywamy jakiegoś moda by zamknął ten buldożer postów, ponieważ według mnie temat można uznać za zakończony.

Opublikowano

Na Airblasta jest kontra czyli 2 skok Scouta.

@Jokerr dlatego dobry Scout umie trzymać dystans, a i mi zdarzało się że wychodziłem z ciężkich sytuacji nawet podpalony.

EDIT.: Autor tematu chyba już poznał odpowiedź na pytanie kilkanaście postów temu ;)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Przegraj trochę godzin różnymi klasami i z czasem zobaczysz którą Ci się najlepiej grać .

polaczeniej.png

Pomogłem ? Daj lajka . ; )

Wiadomości bez koloru są pisane z telefonu. :)

Wiadomości z kolorem z komputera.

Opublikowano

Przegraj trochę godzin różnymi klasami i z czasem zobaczysz którą Ci się najlepiej grać .

No krwa gratuluje odkopu!

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ciekawe, gram dopiero 30 minut łącznie szpiegiem i jakoś go ogarniam :) zorientowałem się juz czym njleoiej być (medykiem/scoutem jak gruby stoi i nie strzela wygląda to podejrzanie a jak popierdalasz scoutem nic nie wzbudza podejrzeń :) ) i mam nawet niezłą taktykę…

To zależy od tego w jakie gry grałeś, co lubisz robić i jak ogarniasz klasy. Nie ma latwej lub trudnej… no oprocz snajpera ^^

Cały czas trwa dyskusja na temat przewagi DJów nad funkcją shuffle w winampie ~Paulo Coelho

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...