Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Support/wsparcie

marekstw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam otoz jestem gold V.Mainuje sb jungle, ale nie zawsze sb moge pojsc tam, a supp zawsze wolny, mysle nad mainowaniem tej pozycji jako 2.Pytanie brzmi co musze wiedziec na poczatek i jakich suppow kupic? Jesli ktos moze to podrzuc cie tutaj kilka tutow.I jak by mnie mogl ktos zapoznac z suppowaniem to bylo by mega ;)

Opublikowano

Z suppów mieć najlepiej

-> Leona

-> Thresh

-> Lulu

-> Janna

ew. Taric

Na początek bierzesz

->Pinka

->2-3 zielone

->Pota

8zbv.png

f1zzy here.

'Hodor hodor hodor!' ~Hodor

Opublikowano

Warto kupić Thresha, Leonę, Lulu, Jannę i Blitza.

Zawsze staraj się ochraniać AD Carry, im lepsza protekcja z twojej strony tym lepiej dla niego. Na linii ani trochę nie farmisz i najlepiej jest jak nie dotykasz w ogóle minionów. Wardujesz często, najlepiej w miejscach przez które przejdzie potencjalny jungler. Zawsze dobierasz suppa pod ADC, np. taki Graves potrzebuje obowiązkowo supporta z mocnymi CC (najlepiej stunem). Jeśli masz heal/buffy to nie bój sie ich używać, jednak pamiętaj że wszystkie idą dla AD Carry no chyba że bez heal'a padniesz to wtedy można w drodze wyjątku uleczyć samego siebie.

Opublikowano

Support , pierwsze miejsce Biltzcrank , drugie miejsce taric wg. mnie :

Zawsze musisz nawet do deda bronić swojego ADC ( tzn. cover ) .

Nie dotykasz się w ogóle farmy .

Próbujesz dawać kille ADC , nie ksujesz fragów ADC .

Healujesz ADC , jeśli ową rzecz masz .

To by było na tyle , pooglądaj poradniki na YT , ogólnie support , ale niby też ważna rola .

Opublikowano

Thresh, Nami, Fiddle, Janna --> Jedne z lepszych supportów którymi się gra łatwo i przyjemnie ... <TO JEST MOJA OPINIA>

Po prostu dziamal ;]

Opublikowano

Thresh,Nami,Sona,Lulu - najwazniejsze supy i właściwie tyle wystarczy miec do gry, chronisz adc, harrasujesz przeciwnika gdy tylko masz taka okazuje i mozliwosc, stawiasz wardy, ale najwazniejszy wg mnie jest cialy harras to jest podstawa u supporta, agresywna gra i ciagle zoneowanie przeciwnika, inicjujesz gdy masz okazje i to tyle

gdy przeciwnikow nie ma na linii to pomagasz w pushowaniu linii, gdy adc sie cofa to probujesz last hitowac/sam spushowac linie

Opublikowano

Co do supportów, każdy ma swoje zdanie. Inaczej gra się na SoloQ a inaczej kiedy masz komunikację głosową chociaż ze swoim ADC. Jeżeli chodzi o Twoją rolę to przede wszystkim masz chronić swojego ADC (chociaż tutaj na solo bywa, że główny dmg dealer jest inny i to lepiej skupić się na nim). Nie daj sobie wmówić, że jesteś jedynym odpowiedzialnym za wardowanie. Każdy w miarę możliwości powinien to robić, szczególnie w fazie lanowania. Ważne jest żebyś jako support, znał sztuczki które pozwalają postawić warda nie narażając się na ryzyko śmierci (np. jak zwardować tribush z dragon pita). To co musisz zrozumieć to dwie zasady, jesteś odpowiedzialny za zapewnienie ADC wygodnego lainowania i w miarę możliwości przeszkodzenia wrogiemu ADC. Jeżeli chodzi o supporty to na soloQ polecam: Nami, Thresh, Fiddle i Zyra. Za to odradzam uznawane za OP w niższych ligach: Blitza i Leone. Blitz jest potężny ale po nerfie ma many na 2 graby, jak trafi to macie wygraną linię, nie trafi jest useless. Z Leona jest jeszcze gorzej bo mimo potężnego CC nie jesteś w stanie nic zrobić jeżeli nie pójdzie follow ze strony ADC to jesteś w dupie i feedujesz, a tego z random ADC nigdy nie przewidzisz. Co do budowania to rushuj sightstone nie dość że daje sustain na linii to kasa jaką oszczędzisz dzięki temu bardzo szybko się zwróci. Tyle podstaw, jak masz jakieś pytania pisz śmiało.

Opublikowano

A wiec Leonka jest spoko wiem, bo grywam nia w jungli :D Janne kupilem dzis i strasznie mi sie podoba, Nami jest spoko i widzialem koreanczycy strasznie tym muca, thresh/blitz uwazam, ze to chociaz dla medium, ja jeszcze za nich nie bede sie brac.A wiec lubie grac z jakas tarcza badz healem na lini.Macie moze jakies poradniki gdzie stawiac wardy ? w ktorej min stawiac 1 wardy ? jak dobierac suppa to adc. Jak narazie to mozecie mi napisac do czego pasuje janna i w jaki sposob nia grac na lini.Wiem co o polaczeniach, ze poke, sustian i burst.Tylko w jaki sposob to komponowac?

Opublikowano

A wiec Leonka jest spoko wiem, bo grywam nia w jungli :D Janne kupilem dzis i strasznie mi sie podoba, Nami jest spoko i widzialem koreanczycy strasznie tym muca, tresh/blitz uwazam, ze to chociaz dla medium, ja jeszcze za nich nie bede sie brac.A wiec lubie grac z jakas tarcza badz healem na lini.Macie moze jakies poradniki gdzie stawiac wardy ? w ktorej min stawiac 1 wardy ? jak dobierac suppa to adc. Jak narazie to mozecie mi napisac do czego pasuje janna i w jaki sposob nia grac na lini.Wiem co o polaczeniach, ze poke, sustian i burst.Tylko w jaki sposob to komponowac?

nie graj bc bo thresh jakby co :P

Opublikowano

Janna jest sytuacyjna i raczej bierze ją się pod cały team niż tylko ADC. wybierasz ją gdy: macie stacjonarny albo poke team a przeciwnicy mają skoczków z dobrą inicjacją. Jeżeli wbiją zanim zdążycie ich obić robisz R i każesz spier*****. Jeżeli chcesz ją brać ze względu na linie, to na pewno sprawdza się z Veyne (nie pozwala jej zrobić krzywdy w early i daje się wyfarmić), dobra jest również do mocnego pusha (tarcza + dodatkowe AD) kiedy wiesz że będzie się ostro treadować na linii (tarcza + dodatkowe AD), ewentualnie żeby skontrować skaczące/przyciągające supporty (q przerywa e Leony choćby).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...