Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TUT] Forum od podszewki.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Z tej strony cxxus, dawno nic na forum nie pisałem, ale skoro naszła mnie wena to ją wykorzystam. Dobra, słuchajcie. Ostatnio na forum pojawia się wiele tematów dot. jak założyć forum, jakie to pieniądze, etc.

Wiem, że pisałem już podobny poradnik, jednak on już nie jest zbyt aktualny, ten zresztą porusza szersze zagadnienia.

Forum/stronę polecam robić w takiej kolejności działan - i taki też będę opisywał:

1. Wybór silnika forum.

2. Styl na forum.

3. Hosting.

4. Domena.

Więc zaczynajmy. Najpierw wybór silnika forum. Jak nie wiadomo o co chodzi - to chodzi o pieniądze, zresztą, cały poradnik będzie kręcił się w okół pieniędzy. Dlaczego? Bez dobrych pieniędzy nie zrobimy równie dobrego forum co za pieniądze [no chyba, że mamy zdolności].

Jeżeli dysponujemy dużą ilością gotówki, to oczywiście jedynym sensownym rozwiązaniem jest:

IP.Board czyli silnik na którym działa np. to forum [MPCForum], bardzo dobrze zabezpieczony, łatwy w obsłudze [dla każdej osoby która miała styczność z ACP w MyBB] panel administracyjny. Wiele możliwości stworzenia styli oraz wiele darmowych i płatnych pluginów.

vBulletin - silnik o wiele cięższy od IP.B, bardziej popularny na zachodzie. Wg. moich odczuć jest on niezbyt wygodny dla osoby która raczkuje w tworzeniu for.

XenForo - system forum i portalu, o którym zbyt dużo powiedzieć nie mogę, gdyż z niego nie korzystałem, jednakże wiele osób go "lubi".

Istnieje też opcja, aby ktoś nam zrobił system forum, jednak przy dzisiejszej ofercie, przyzwyczajeniu grafików, webMasterów - jest to po prostu niezbyt opłacalne.

Jeżeli jednak nie możemy zapłacić za silnik forum, a pieniądze które posiadamy wolimy przeznaczyć na np. styl, hosting i domenę, to oczywiście również mamy duży wybór. Ja przedstawię tylko te najbardziej sensowne [lub popularne] darmowe systemy forum.

MyBB silnik, którego autorzy w moim mniemaniu wzorują się na IP.Board, bardzo popularny system forum. Jednocześnie dosyć podobny do IP.Board, ale mimo to, jest duża różnica pomiędzy odczuciami z korzystania.

SMF silnik forum wzorowany prawdopodobnie na vBulletin, ciężki do opanowania dla nowych, od strony użytkownika jednak nie ma co narzekać. BARDZO DOBRZE ZABEZPIECZONY JAK NA DARMOWY SYSTEM.

phpBB3 - niestety nie jestem w stanie nic o nim powiedzieć, prócz tego, że od strony użytkownika na prawdę bardzo przypomina swojego starszego brata BB2.

phpBB2 modified by Przemo - nie piszę tutaj o zwykłym phpBB2 które przynajmniej w Polsce wyszło z użycia pare lat temu. Tak zwane phpBB by Przemo [mimo, że nazwa ta nie jest poprawna] jest BARDZO słabo zabezpieczone, jednakże posiada duży wybór darmowych i płatnych styli, wiele modyfikacji, etc.

Jeżeli już wybraliście system forum, musicie wybrać styl, czyli wygląd jaki będzie na forum. Jeżeli chodzi o darmowe style, to odsyłam was do magicznej strony Google, gdzie znajdziecie wszystkie darmowe do pobrania style wpisując frazę np. "MyBB free templates", czy "IP.Board free templates". Skupmy się jednak na płatnych stylach, gdzie możliwości mamy parę.

Wypiszę je tutaj:

- kupić gotowy styl [i dać ew. komuś do poprawek, przerobienia]

- "zatrudnić" osobę która wam to zrobi - czyli webMastera który zrobi grafikę i zakoduje pod silnik

- napisać do jakiegoś grafika, który zrobi wam sam layout [oczywiście za opłatą] a następnie do zupełnie innego webMastera oto, aby zrobił Wam z layoutu szablon który możemy wykorzystać na forum

- "zatrudnić" tzw. duet webMasterski, czyli grafika + webMastera, którzy po instrukcjach zrobią wam tak jak chcieliście.

Dobra, każdy sposób ocenie w skali od 1-10 a następnie uzasadnie:

1. 3/10 - osoba która wejdzie na forum, może wiedzieć, że styl był kupiony [bo go np. widziała na jakimś forum jak ktoś wystawił], i może np. wiedzieć, że nie zapłaciłeś za niego więcej niż nawet 30 zł, przez co respekt w oczach takiego użytkownika może drastycznie spaść.

2. 6/10 - osoba może was po prostu wychujać, wy dacie przypuścmy zaliczkę, a on nie da wam nic. Wiadomo jednak, że bez zaliczki mało kto chce pracować, gdyż nie wiadomo czy ty np. nie zrezygnujesz. Styl jednak będzie jedyny w swoim rodzaju [chyba, że grafik go pobierze z sieci].

3. 9/10 - sposób wg. mnie na równi z kolejnym, po pierwsze - dajemy zaliczkę każdemu z osobna, więc jeżeli grafik ucieknie z 1/2 tego co by dostał jakby robił wszystko, to jest to mniejsza strata. Zresztą, nie da się być we wszystkim idealnym, jeżeli robimy grafikę, to potem nie każdy może sobie poradzić z DOBRYM zakodowaniem owego layoutu. Natomiast osoba któa zajmuje się tylko zakodowywaniem takich layoutów poradzi sobie szybko, sprawnie i layout na pewno będzie dobrze zakodowany.

4. 9/10 - sposób praktycznie taki jak poprzedni, jednakże w takich sytuacjach warto jednak pisać tylko do osób które są jakoś znane i zrobiły pare dobrych projektów. Nie piszemy nigdy do żadnych no-nam'ów, gdyż nie wiemy co nas czeka. No chyba, że mamy za dużo pieniędzy, to możemy napisać :P.

Hosting, tutaj na prawdę wiele zależy od tego co wybraliśmy w punkcie 1, zależy też od wielu czynników, np. ilu użytkowników przewidujemy mieć na forum, ilu online, etc.

Dlatego raczej zalecam, abyście napisali w dziale Tworzenie stron WWW - tam na pewno szybko uzyskacie odpowiedz na swoje pytanie.

Domena? Nie napiszę wam strony gdzie ją kupicie, dlaczego? Ponieważ nie chcę sypać tutaj firmami i robić im niepotrzebnej reklamy.

Powiem tylko to - nigdy nie bierzcie darmowych domen, przedłużenie w takich sytuacjach jest drogie.

Dobra to koniec - pamiętajcie, że wszystko zależy od Was, od tego ile macie pieniędzy i od tego jak zadecydujecie. Pamiętaj jednak, że czasem trzeba zebrać trochę więcej pieniędzy niż mówić, że "kiedyś to zrobimy" i tracić szacunek użytkowników forum.

Pozdrawiam, cxxus.

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

Opublikowano

MyBB na początku miał być klonem vBulletin, stąd MyBulletinBoard ;) Co do czystego phpBB3, nie ma wielu funkcji, potęga tego skryptu ujawnia się po wgraniu paru modyfikacji.

Tutorial polecam każdemu kto chciałby stworzyć forum, można go też trochę rozbudować.

Opublikowano

Marcoly, o tym nie wiedziałem z tym MyBB :D Opisałem to co po prostu zauważyłem, a wg. mnie bardziej MyBB przypomina IP.Board, dlatego tak napisałem :D Czyli albo im się zmieniło widzimisie, albo im nie wyszła ta kopia :D

To znaczy rozbudować, pisałem go niecałą godzinę, więc wiadomo, że nie wszystko jest na perfect.

//Nie da rady mi zdjąć troszki ostrzeżeń może? :D Dziękujem :D

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...