Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Pawn - porada.

17on

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, ostatnio naszło mnie żeby spróbować nauczyć się po prostu programować w owym języku. Chcę abyście mi po prostu doradzili czym mam się kierować, bądź po prostu podać zbliżony język do tego aby łatwiej przyswoić widzę. Oczywiście chce się zająć tym hobbystycznie, zrozumieć ten język i wykorzystywać go w praktyce. Czekam na jakieś wskazówki.

Opublikowano

Najpierw podaj, czy chcesz skorzystać z Half-Life czy z SA-MP'a, jeżeli SA-MP to zapraszam gdzieś tam na dół forum jest taki dział: GTA San Andreas, tam znajdziesz poradniki.

Pozdrawiam, cxxus.

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

Opublikowano

Przeglądałem ten dział aczkolwiek tam są poradniki dot. skryptów w pełni gotowych, a mnie takie poradniki nie interesują. Chcę wiedzieć co oznacza dana komenda, sformułowanie etc. dlatego też szukam poradników z innych języków programowania które wykorzystywane są w pawn.

Opublikowano

Szczerze, wiem, że pewnie dostanę ostrzeżenie, ale dla osoby która chce się czegoś nauczyć, na prawdę nie ma lepszych polskich kursów niż na pawno.pl, ew. oficjalnym forum SA-MP'a angielskich - sa-mp.com

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

Opublikowano

Jeżeli z sampa to komendy robi sie w następujacy sposób: musisz posiadac include zcmd i sscanf 1 i 2

Komenda na teleport:

CMD:teleport(playerid, params[]) // teleport - czyli slowo po /
{
    SetPlayerPos(playerid, 2325.9248,1402.3364,42.8203); // Kordy gdzie ma przenieść playera
    SendClientMessage(playerid, 0x33AA33AA, "|INFO| Użyłeś(aś) komendy /g1 i zostałeś teleportowany pomyślnie."); // wiadomość po zteleportowaniu
    return 1;
}

Mój pro złomek:

Procesor: Intel Pentium Dual-Core E5300 2.66 ghz | Karta graficzna: Asus Radeon HD 4350 | Mobo: Foxconn G31MX | RAM: 2gb ddr2 | Monitor: 1280x960 PnP | Zasilacz: Delta 300W

Opublikowano

Puknij się idioto w łeb... I nie nie przepraszam za wyzwisko.

Po pierwsze nie trzeba mieć ZCMD ani sscanf. Po drugie - skąd on ma wiedzieć jakie funkcje są od czego i jak z nich korzystać?

Eh... Masakra.

Opublikowano

Hmm, może mógłbym liczyć ew. na kogo z was na pomoc jakby miał jakieś małe problemy ze zrozumieniem jakiegoś kodu. Uczę się póki co za pomocą poradników czy też ze zwykłego podglądu gotowego kodu. Jakby ktoś miał chęć...

Opublikowano

Puknij się idioto w łeb... I nie nie przepraszam za wyzwisko.

Po pierwsze nie trzeba mieć ZCMD ani sscanf. Po drugie - skąd on ma wiedzieć jakie funkcje są od czego i jak z nich korzystać?

Eh... Masakra.

Weż ty się jebnij... Napisz mi komende bez zcmd i sscanf czekam... sam include <a_samp>

Mój pro złomek:

Procesor: Intel Pentium Dual-Core E5300 2.66 ghz | Karta graficzna: Asus Radeon HD 4350 | Mobo: Foxconn G31MX | RAM: 2gb ddr2 | Monitor: 1280x960 PnP | Zasilacz: Delta 300W

Opublikowano

Weż ty się jebnij... Napisz mi komende bez zcmd i sscanf czekam... sam include <a_samp>

Lajtowo ziomek. Trzymaj:

public OnPlayerCommandText(playerid, cmdtext[])
{
if(!strcmp(cmdtext, "/witam"))
{
SendClientMessage(playerid, -1, "witaj!");
return 1;
}
return 0;
}
Opublikowano

Lajtowo ziomek. Trzymaj:

public OnPlayerCommandText(playerid, cmdtext[])
{
if(!strcmp(cmdtext, "/witam"))
{
SendClientMessage(playerid, -1, "witaj!");
return 1;
}
return 0;
}

Po co 2 returny ?? weż wyjdz.. i do tego strcmp najgorsze gówno które istnieje w pawno. zcmd lepsze

Mój pro złomek:

Opublikowano

Po co 2 returny ?? weż wyjdz.. i do tego strcmp najgorsze gówno które istnieje w pawno. zcmd lepsze

A jak sobie to wyobrażasz z jednym? :D Komendę napisałem? Napisałem, więc Twoje zadanie wykonałem. Btw. "pawno" to program, PAWN to język. Zanim zaczaniesz podskakiwać do kogoś kto ma wiedzę w chuj większą niż Ty (mam tutaj na myśli cxxus) to się doucz. Teraz spłyń do swojego hejtlandu. Żegnam ozięble.

Opublikowano

Hrabia, co za dziecko, nie znasz się - nie wypowiadaj się.

Komenda musi zwrócić != 0, aby zakończyć działanie OnPlayerCommandText.

OPCT natomiast zwraca 0, aby serwer wiedział, że OPCT nie zostało zakończone wcześniej, czyli taka komenda nie istnieje [i mógł np. zwrócić Unknown Command].

Pozdrawiam...

P.S.

strcmp to gówno? Gdyby nie strcmp to nie powstałby zcmd. Zresztą, strcmp jest słabe? Kiedyś jak nie było dcmd/zcmd, wszyscy korzystali z strcmp, i nigdy nie było żadnego problemu. Zresztą - do tej pory nie ma. Problemy zaczynają się wtedy, kiedy mamy DUŻY serwer, wtedy wszystko trzeba zoptymalizować na maxa, aby maszyna nie siadła.

Opublikowano

i do tego strcmp najgorsze gówno które istnieje w pawno.

Dopowiem tylko, że strcmp nie zostało stworzone dla komend. Funkcja porównuje dwa łańcuchy znaków i zwraca liczbę, która jest opisem zależności między nimi.

Opublikowano

Casper, tak jak Pawn nie zostało stworzone dla SA-MP'a.

Co do strcmp, to dajmy na to, jest to samo co zwykłe

if($text1 == "eqweqwe") w PHP, czyli porównywanie ciągów znaków.

Wpisana komenda to ciąg znaków, który należy porównać z istniejącymi w kodzie komendami.

;d

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...