Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Podkręcanie procesora i5 2500K

diablo660

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciał bym podkręcić procesor i5 2500K, ale nie wiem dokładnie jak ponieważ gdzie znajde poradnik to jest inny bios niż mój.

Teraz mam procesor na domyślnych ustawieniach i bardzo się grzeje(do nawet ponad 90 stopni w stresie) nie wiem dlaczego ponieważ wiem,że mam bardzo dobre chłodzenie ponieważ mam obudowę

http://allegro.pl/silentium-pc-gladius-m...13587.html
która posiada 3 wentylatory które powinny bardzo dobrze chłodzić. Wczoraj był przedmuchiwany z kurzu i nałożyłem pastę na procesor, nie dużo nie za mało bo wiem,że jak za dużo to może się grzać. Jeszcze dziś go sformatowałem.

Tu jeszcze macie testy z programu OCCT z moimi dotychczasowymi domyślnymi ustawieniami procesora.

http://przeklej.org/file/PUaWfk/OCCT.rar

Tu macie screeny z mojego biosa i napiszcie mi krok po kroku co mam zmienic na ile i na jakie napięcie, bo minimalnie chyba da się podkręcić do 4500Mhz ? Tylko nie wiem gdzie te napięcia zmieniać.

5eb5f4bf3a48.jpg

a9b70d9a7ca8.jpg

c1e7d267fdf3.jpg

77c56acf8163.jpg

Opublikowano

Dodatkowe chłodzenie na procesor masz? Pasta na pewno dobrze nałożona?

No na procesorze jest tylko 1 ten wiatraczek, a paste chyba dobrze bo cienko nałożyłem, tak jak na poradniku w tym filmie

Opublikowano

Na chłodzeniu pisze Intel? Jak tak, to sie nie dziw, że takie temperatury. Kup Fortis HE1225, wtedy do 4.5 Kręcisz i temp będziesz miał 65 stopni maks po podkręceniu.

Jeżeli poszukujesz listy ID przedmiotów Minecraft, komend WorldEdit, to zapraszam do mojego poradnika!

25hmxok.png

Opublikowano

Na chłodzeniu pisze Intel? Jak tak, to sie nie dziw, że takie temperatury. Kup Fortis HE1225, wtedy do 4.5 Kręcisz i temp będziesz miał 65 stopni maks po podkręceniu.

No właśnie na moim chłodzeniu jest napisane Intel, ale chyba nie jest aż tak złe?

Opublikowano

BOX'owe, jak chcesz kręcić to do wymiany, np. to co podał Ahme

Ok to sobie zamówię jeszcze dziś mam nadzieję, że się zmieści :)

Ale podajcie mi co mam zmienić w biosie aby podkręcić go do 4500Mhz, gdzie te napiecia zmieniać?

Opublikowano

Technicznie rzecz biorąc to chłodzenie jest drugim najgorszym na rynku zaraz po boxie AMD, które w ogóle rozwala system swoją wydajnością.

Jeżeli poszukujesz listy ID przedmiotów Minecraft, komend WorldEdit, to zapraszam do mojego poradnika!

25hmxok.png

Opublikowano

Jak na 4.5GHz, to zmieniasz CPU Ratio na 45(aktualnie masz auto). I CPU Core Voltage tak długo, aż będzie stabilnie. Nie przesadzaj. Zacznij od 1.2v i zwiększaj co 0.05v, potem włączasz program Intel Burn Test(ustawiasz na 10 minut), ustawiasz go na maximum. Włączasz HWMonitor i sprawdzasz czy temperatura nie przekracza 80 stopni. Jak wyskoczy podczas testu burn testem blue screen, to zwiększasz napięcia o kolejne 0.05v

Ale z boxowym chłodzeniem nawet nie próbuj.

25hmxok.png

Opublikowano

Jak na 4.5GHz, to zmieniasz CPU Ratio na 45(aktualnie masz auto). I CPU Core Voltage tak długo, aż będzie stabilnie. Nie przesadzaj. Zacznij od 1.2v i zwiększaj co 0.05v, potem włączasz program Intel Burn Test(ustawiasz na 10 minut), ustawiasz go na maximum. Włączasz HWMonitor i sprawdzasz czy temperatura nie przekracza 80 stopni. Jak wyskoczy podczas testu burn testem blue screen, to zwiększasz napięcia o kolejne 0.05v

Ale z boxowym chłodzeniem nawet nie próbuj.

Ok, dzięki będę próbował pokręcać jak dostanę tego Fortis HE1225

Aha jeszcze zapomniałem się zapytać co może być przyczyną tego, że na tej stronie

http://www.komputerswiat.pl/aplikacje/test-procesora-online.aspx
jak testowałem jeszcze miesiąc temu to wychodziło 6 sek, a teraz 20 sek o co chodzi ?
Opublikowano

Ja mam 12,18 sekundy. Być może masz otwartych w czasie testu dużo programów, lub wtedy miałeś np czyściejsze chłodzenie. Masz tego Fortisa już?

Ten test jest zależny od aktualnego użycia CPU. Raz mi wychodzi 4 sekundy, a raz nawet 70 sekund. Nie sugeruj się nim. Po testuj kilka razy z rzędu, i zapisuj wyniki.

25hmxok.png

Opublikowano

Ja mam 12,18 sekundy. Być może masz otwartych w czasie testu dużo programów, lub wtedy miałeś np czyściejsze chłodzenie. Masz tego Fortisa już?

Ten test jest zależny od aktualnego użycia CPU. Raz mi wychodzi 4 sekundy, a raz nawet 70 sekund. Nie sugeruj się nim. Po testuj kilka razy z rzędu, i zapisuj wyniki.

Fortisa wyślą dopiero jutro bo w weekendy nie pracują.

Ale procesor przed przedmuchaniem komputera miał 6 sekund a teraz gdy jest czyściejszy, nałożona pasta jest wolniejszy, nie czaje.

Opublikowano

Odświeżam

Ok, udało mi się podkręcić z Fortisem proca do 4,5Ghz przy napięciu 1.265V i temperaturze w stresie 50-55 stopni.

Co teraz zmieniać żeby np. podkręcić proca do 4,8Ghz?

__________________________________________________________________________________________

@Edit

Jednak wyskoczył blue screen gdy włączałem grę kwasny.gif

Teraz mam napięcie na 1,290 i temp w stresie max 78 stopni

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...