Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[problem][C++] pobieranie wartości dowolnego pola w oknie konsoli

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakiś czas temu zacząłem się uczyć C++ od podstaw. Po ogarnięciu podstawowych struktur postanowiłem wziąć się za OOP. W ramach ćwiczeń zacząłem sobie tworzyć banalną grę w konsoli opierająca się na przesuwaniu literki po ekranie. Postanowiłem dodać jakieś przeszkody i tu pojawił się problem, mianowicie nie wiem jak sprawdzić czy dane pole w konsoli oznaczonym koordynatami x i y ma np. wartość ' |' , ' '* ' czy możne jest puste ' ' . Wtedy gra mogłaby odpowiednio reagować, np blokować ruch kursora po wykryciu , że sąsiednie pole ma np. wartość " ! " .

Oto kod odpowiedzialny za wyświetlanie kursora w formie dowolnego znaku:

COORD coord = {0, 0};

void gotoxy(int x, int y)              
{ 
coord.X = x; 
coord.Y = y; 
SetConsoleCursorPosition(GetStdHandle(STD_OUTPUT_HANDLE), coord); 
}
void writeCharXY( int x, int y, char c ) 
{
gotoxy( x, y ); 
putch( c );
 }

Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Możliwe, ze napisałem cos niejasno - wtedy krzyczcie, postaram sie to poprawic :D

Peace Yo

Opublikowano
Opublikowano

Chodzi o to , że jakby każda "kratka" "mapy" wyswietlanej w konsoli miałaby swoje miejsce w dwywymiarowej tablicy, tak? To wydaje się być naprawdę świetne i proste rozwiazanie, na pewno prostsze, niż myślałem. Dzięki wielkie za pomoc :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...