Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TUT] Zmniejszenie lagów na serwerze Bukkit!

Gość Szaki22

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, W tym poradniku chciałem wam przedstawić kilka sposobów na zmniejszenie lagów na serwerze bukkit, Mam nadzieję że wszystkie treśći w nim zawarte, Przydadzą się ;)

View distance

View distance to opcja w pliku server.propeties pozwalająca na zmniejszenie/zwiększenie, Ilości wysyłających chunków do gracza.Domyślnie jest ona ustawiona na 10, Czyli wysyła do gracza aż 441 Chunków, Dlatego dobrą opcją jest zmniejszenie tej wartości na 7,Bo nie zmieni to żadnej radości z grania,Ale zmniejszy ilość wysłanych chunków o 50% (225 Chunków),Minimalna wartość wynosi 3 a maksymalna 15,Poniżej znajdziecie małą tabelkę prezentującą ilość wysyłanych chunków dla danej wartości.

view-distance=3 - 49 chunków
view-distance=4 - 81 chunków
view-distance=5 - 121 chunków
view-distance=6 - 169 chunków
view-distance=7 - 225 chunków
view-distance=8 - 289 chunków
view-distance=9 - 361 chunków
view-distance=10 - 441 chunków
view-distance=11 - 529 chunków
view-distance=12 - 625 chunków
view-distance=13 - 729 chunków
view-distance=14 - 841 chunków
view-distance=15 - 961 chunków

Spawn potworów

Lagi mogą również występować, Poprzez dużą ilość respiących się mobów. W tym wypadku powinniśmy zmienić ich domyślne wartości respienia na mniejsze.

spawn-limits:
monsters:70 <- Ilość spawnujących się potworów.
animals: 15 <- ilość spawnujących się zwierząt.
water-animals: 5 <- Ilość spawnujących się zwierząt wodnych.
Granica mapy
Bardzo duża mapa, Potrafi bardzo mocno zlagować maszynę dlatego zalecane jest ustawienie borderu naszej mapki, Tym oto pluginem http://dev.bukkit.org/bukkit-plugins/worldborder/. Granicę mapy ustawiamy tą oto komendą. /wb set <liczba>.W polu "liczba" Wpisujemy granicę mapy. Na małe serwery wystarczy mapa o wielkości 2500x2500. A Nawet trochę mniejsza ;)
Zakup odpowiedniej maszyny
Jest to jeden z najważniejszych czynników, Wpływających na lagi, Trzeba go najbardziej przemyśleć, Jeśli dany hosting oferują mniejszą ilość niż 64MB Ram'u na slot. Możemy go od razu pominąć, Gdyż taka ilość jest za mała, Optymalna ilość na slot wynosi 72-100MB Ram na slot. Pamiętajmy jednak że nie tylko ram się liczy, Lecz warto sprawdzić też procesor. Najlepszym rozwiązaniem jest intel. Gdyż te oto procesory są wysokiej jakości oraz bardzo wydajne. Przeważnie hostingi oferują procesory z serii intel xeon. I są one dobrym rozwiązaniem. Trzecim bardzo ważnym czynnikiem jest dysk. To od niego zależy czy mapa będzie się wolno ładowała czy szybko. Najlepszym wyborem jest dysk SSD, Często serwisy hostingowe oferują dwa dyski do wyboru, HDD albo SDD. Lepszym wyborem jest oczywiście SSD, Gdyż zapisuję wszystkie dane 5 razy szybciej.Jednak minusem tego oto dysku jest mała pojemność w przeciwieństwie do HDD.
Mam nadzieję że poradnik się spodobał, oraz wszystko jasno opisałem. ;) Moderatora proszę o zdjęcie paru %% Jeśli się da. :)
Opublikowano

Poradnik godny polecenia, pozdrawiam;3

Dziękuje, Pisząc ten poradnik, Obawiałem się że jest on dość chaotycznie napisany ;)

Opublikowano

Poradnik bardzo przydatny dla właścicieli serwera. Plus.

Dziękuje bardzo za pozytywną opinię ;) Jeśli macie jakieś propozycje co do poradnika, Piszcie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...