Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Serwer z modami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam zamiar zagrać ze swoimi znajomymi na prywatnym serwerze multiplayer . Chciałbym aby na serwerze znajdowało się niewiele modyfikacji. Niestety mam problem z dodaniem podstawowego modu o nazwie forge. Po dodaniu plików tej modyfikacji do pliku craftbukkit otwartym w programie winrar nic się nie dzieje po włączeniu serwera. Powinien pojawić się folder o nazwie mods którego niestety nie zobaczyłem.

Prosiłbym osobę która miała styczność z modami na craftbukkicie aby dokładnie wytłumaczyła co robię źle, lub podesłała link do dokładnego poradnika lub videoporadnika w tej sprawie, albo ewentualnie stworzyła pusty serwer z wgraną tą modyfikacją oraz możliwością dodania innych.

(Nie wiedziałem czy wstawić ten temat w dziale modding czy zarządzanie serwerem, jeżeli się pomyliłem proszę o przeniesienie)

Opublikowano

Czytałem i oglądałem wiele podobnych tutoriali. Niestety nadal jest ten sam problem.

Czy mógłby ktoś stworzyć sam serwer craftbukkit z wgranym forge? (Wszystkie pluginy, ustawienia itd. posiadam). Wczoraj pół dnia spędziłem na wstawienie tego lecz niestety bez skutku. Niestety nie jestem w stanie się dowiedzieć co robię źle.

Opublikowano

Wyżej wymieniona metoda nie działa z bukkitem. Musisz pobrać zmodyfikowaną wersję bukkita o nazwie ncpc plus. Ją miałem taki serwer i wiem, że mogą być problemy z pluginami.

Opublikowano

Bardziej zależy mi na modach niż pluginach.

W trakcie tworzenia serwera za pomocą mcpc plus po otwarciu pliku start.bat jest napisane, że "Nazwa `java` nie jest rozpoznawalny jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy"

Próbowałem wsadzić folder z tym serwerem do dysku C gdzie znajduje się java lecz to nie przynosi skutku.

Znacie jakiś sposób na to? Słyszałem, że więcej osób ma z tym problem więc jakaś metoda raczej jest.

Opublikowano

Masz 2 sposoby jak to zrobić

1. .bat

@ECHO OFF

color (numer koloru)

echo (treść pierwszego komunikatu)

SET BINDIR=%~dp0

CD /D "%BINDIR%"

java -Xmx(ilośc ram) -Xms -jar (nazwa pliku silnika - pamiętaj o .jar !)

przy liczbie Ramu musi być na końcu M, które oznacza Mb

Przykład:

@ECHO OFF

color 3

echo start serwera

SET BINDIR=%~dp0

CD /D "%BINDIR%"

java -Xmx2048M -Xms2048M -jar craftbukkit.jar

2. Komenda z konsoli - jeśli masz serwer na hostingu to polecam tą metodę

Krok 1.

cd (ścieżka serwera)

np.

cd /root/serwer

Krok 2.

java -Xmx(ilość ram) -Xms(ilość ram) -jar (nazwa pliku silnika - pamiętaj o .jar !)

np.

java -Xmx2048M -Xms2048M -jar craftbukkit.jar

A jak nie działa to problem z javą. :(

Opublikowano

Niestety za pomocą powyżesej metody nie udało mi się wykonać. Nadal znajduje się komunikat w konsoli "Nazwa `java` nie jest rozpoznawalny jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy. Aby kontynuować naciśnij dowolny klawisz".

Tutaj zamieszczam wam tekst który jest wpisany w notatniku

serwer mcpc:

@ECHO OFF

color 3
echo start
SET BINDIR=%~dp0
CD /D "%BINDIR%"
java -Xms1024M -Xmx1024M -jar craftbukkit.jar nogui
PAUSE
Serwer zwykły z minecraft.net
@ECHO OFF
color 3
echo start
SET BINDIR=%~dp0
CD /D "%BINDIR%"
java -Xmx1024M -Xms1024M -jar minecraft_server.jar
PAUSE
Możliwe, że mam coś źle napisane. Na pewno jest jakieś proste rozwiązanie.
Niestety nie mogłem użyć sposobu drugiego ponieważ po wpisaniu dowolnego klawisza konsola się zamyka.
W razie chcę prosty serwer hamachi do gry z kilkoma kolegami, żaden hosting itp.
Opublikowano

Witam. Mam zamiar zagrać ze swoimi znajomymi na prywatnym serwerze multiplayer . Chciałbym aby na serwerze znajdowało się niewiele modyfikacji. Niestety mam problem z dodaniem podstawowego modu o nazwie forge. Po dodaniu plików tej modyfikacji do pliku craftbukkit otwartym w programie winrar nic się nie dzieje po włączeniu serwera. Powinien pojawić się folder o nazwie mods którego niestety nie zobaczyłem.

Forge nie instaluje się do minecraft, tylko używa jako silnik czyli odpala się tym serwer

http://ci.md-5.net/job/MCPC-Plus/

Opublikowano

Coś musi być z javą. Spróbuj ją zreinstallować. Bo gdyby był problem np. z nazwą pliku to było:

Error: Unable to acces jarfile (nazwa)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...