Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odpalamy C++ file/new.Project a nastepnie Win32 GuI Project i dialog based zostaly utworzone trzy pliki jednym z nich jest "resource.h" zawira on kod odpowiedzialny za powstanie prostego okna dialogowego

Ppkt A

#include "resource.h"

DLG_MAIN DIALOGEX 6, 5, 194, 106 //Jets stala o ustalonej wartosci ktora jest zdefiniowana za pomoca dyrektywy #define w pliku naglowkowym resource.h

CAPTION "Code::Blocks Template Dialog App"

Front 8, MS Sans Serif",0, 0, 1

STYLE 0x10CE0804

BEGIN

CONTROL "&Test", IDC_BTN_TEST , "Button", 0x10010000, 138,5,46, 15 // zamiast TEST mozecie wpisac dowolny wyraz

CONTROL"&QUIT",IDC_BTN_QUIT , "Button", 0x10010000, 138 , 29, 46, 15 // amiast QUIT mozecie wpisac dowolny wyraz ale musi byc tez zmieniony w podpunkcie B

End

Ppkt B

Kolejnym plikiem jest resource.h windiws.h zawierajacy tefinicje takich stalych jak LTRXT oraz PUSHBUTTON niezbednych do przetwarzania plikow ".rc"

Ppkt B

#include <windows.h>

#define DLG_MAIN 101

#define IDC_BTN_TEST 1001 // test mozecie zmienic na dowolny wyraz

#define IDC_BTN_QUIT 1002 // Quit mozecie zmienic na dowolny wyraz ale musi byc taki sam jak w Ppkt A

*"Test Quit sa to przyciski na oknie dialogowym"

Ostatni PLIK main.cpp zawiera procedure okna o nazwie DialogPrcoc i typie BOOL. MA on cztery scisle okreslone parametry .

teraz mamy sutawione wszystko w mojim przypatku Quit wylaczaokno a test uruchami komunikat

Calosc wyglada tak :)

#define WIN32_LEAN_AND_MEAN

#include <windows.h>

#include "resource.h"

HINSTANCE hInst;

BOOL CALLBACK DialogProce (HWDN hwdnDlg, UINT uMsg, WPARAM wParam, LPARAM lParma)

{

switch(uMsg)

{

Case WM_INITDIALOG:

return TRUE;

Case WM_CLOSE:

EndDialog(hwndDlg, 0);

return TRUE;

Case WM_COMMAND:

Switch (LOWORD(wParam))

{

Case IDC_BTN_QUIT:

EndDialog(hwndDlg, 0);

return TRUE;

case IDC_BTN_TEST;

MessangeBox(hwndDlg, " Wlasnie Klikneles \"Test'\przycisk!", // mozesice zmienic tekst przed i po ukosniku

"information", MB_ICONINFORMATION);

return TRUE;

}

}

return FALSE;

}

int APIENTRY WinMain (HINSTANCE hInstance, HINSTANCE hPrevInstance,LPSTR lpCmdLine, int nShowCmd)

{

hInstance;

return DialogBox(hInstance, MEKEINTRESOURCE (DLG_MAIN),

NULL,DIalogProc);

}

Ps nie bylo ctrl+c i v spisalem z zeszytu :P

Wiem kto jest swój, a kto zwykły pedał
Intel Xeon E5 1650 v2 16GB Ram 1 TB SSD 2x D500 3GB

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Sporo się napisałeś :P Tylko dziwnym trafem nic nie skumałem xD. Pewnie dlatego, że "C++ Wyższa Szkoła Jazdy". x]

Powiedz tylko... czy nie łatwiej tak:

To jest ukryta treść, proszę

?

Czym to się różni? Oczywiście ja podałem tylko funkcję wyświetlenia okienka (możliwości jest więcej). Jak bredzę trzy po trzy to napisz wprost mi o tym xD. WinAPI czytam jak nie mam co robić, a na razie uczę się podstaw C++. x]

Moje patche:

Moje tutoriale:

Opublikowano

Ludzie, po co to wszystko? Chcecie kurs programowania - idzicie na 4programmers.net albo poczytajcie książki. Tak się nie da - z tutoriali na okienka nie da się poskładać programu!

• 5 tygodni później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...