Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] NbtEdit #1-Tworzenie niestandardowych mobów!

-panandrzej-

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hey wszystkim! Ja jestem -panandrzej- (lub Sertyni, jak kto woli xD) a to jest mój pierwszy Tut dotyczący NbtEdit! Dzisiaj zrobimy sobie niestandarowanego moba! A więc zaczynajmy! :D

Pierwszą rzeczą jaką potrzebujemy to NbtEdit lub Wersja InGame (modyfikacja). Ja użyje modyfikacji ze względu na to iż jest to o wiele szybsze niż używanie programu

Download Mod

KLIK

Download z minecraftforum więc skanik (chyba :3) nie potrzebny.

Download Forge

KLIK

Instrukcja

1. Instalujemy forge (polecam pobrać installer)

2. Włączamy grę aby wszystkie potrzebne pliki się pobrały

3. Wychodzimy z gry, przechodzimy do folderu gdzie mamy zainstalowaną grę i mod w formie .zip wrzucamy do folderu mods

4. Odpalamy grę i zaczynamy zabawę :D

Ok, let's start!

Ja w tym oto tutorialu zrobię Niewidzialnego zombie z 30 serduszkami w żelaznej zbroi z Monster Spawnerem na głowie trzymającego Blaze Rod

1. Spawnujemy jakiegokolwiek moba jakiego chcemy (w moim przypadku będzie to zombie), następnie używamy na nim komendy /nbtedit

yzcr.png

2. Pojawi nam się folder ROOT który rozwijamy. Są to nasze Tagi dzięki którym możemy edytować naszego moba.

twzm.png
3. Czas na zbroję. Najłatwiejszym sposobem na założenie mu zbroi to zmienienie tagu CanPickUpLoot z wartości 0 na 1 i rzucenie mu zbroi.

fbfi.png

4. Teraz czas na Monster Spawner. Jak widać zombie ma na głowie żelazny hełm. Na TEJ szukamy Id naszego hełmu. W moim przypadku jest to 306.

cpy9.png
5. Rozwijamy tag Equipment i rozwijamy kolejne tagi które się tam znajdują szukając Id naszego hełmu.

l3bj.png

6. Jak widać ja już znalazłem. Teraz na stronie na której szukaliśmy id naszego hełmu znajdujemy Id bloku który chcemy założyć mu na głowę. W moim przypadku będzie to 52. (Monster Spawner). Teraz zmieniamy wartość 306 (żelazny hełm) na 52 (Monster Spawner)

vnw3.png

e40z.png
7. Teraz czas na Blaze Rod. Po prostu rzucamy naszemu zombie Blaze Rod

nqp0.png
8. Teraz czas na niewidzialność. Rzucamy w Zombie miksturką niewidzialności i go z powrotem "otwieramy". Otwieramy potem tag AcctiveEffects, otwieramy tag który się znajduje w AcctiveEffects i naszym oczom pojawia się takie coś. Zmieniamy Duration (czas działania miksturki) na 999999999

yjf.png
9. Teraz życie. Otwieramy tag Health i zmieniamy wartość na jaką chcemy. W moim przypadku będzie to 30 serduszek czyli ustawiam wartość na 60 (jedno serduszko to 2 punkty życia)

ftv2.png
10. Już prawie koniec. Teraz czas przywrócić wartość tagu CanPickUpLoot na 0. Jeżeli tego nie zrobimy nasz mob będzie podnosić to co przed sobą spotka. Zmieniamy także wartości DropChances na 0. Inaczej wszystkie itemy po zabiciu naszego moba wypadną. Oczywiście można ustalać np. 50% szanse na drop tego przedmiotu. Wystarczy ustawić wartość tagu na 1.

hq4h.png
11. Nasz mob jest gotowy! B)

5oj3.png

Dzięki wszystkim za przeczytanie tego poradnika i mam nadzieję, że się spodobał :D Oczywiście będę robił inne poradniki związane z tym modem :D Dzięki i Pozdrawiam!

1378238828-U336505.png
Opublikowano

heh. Ciekawe u mnie wszystko dziala dzieki :D Pozdrawiam

MQpg.png

| Polub ten Post | Sygnatury na Zamowienie | Bannery | Loga |

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...