Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Enchant

.old

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Otóż nudzi mi się, a tego typu tutoriale cieszą się sporą popularnością..

Enchant to nic innego jak "zaklęcie" danego przedmiotu poprzez specjalny/e atrybut/y. Żeby "zaczarować" daną rzecz potrzebujemy:

St%C3%B3%C5%82dozakl%C4%99%C4%87.png Stół do zaklęć

I teraz: Dzięki temu przedmiotowi możemy enchantować (będę tak pisał, czyli czarowanie przedmiotu) set (czyli zbroja, miecz, siekierka, kilof, łopata i motyka [jej się nie enchantuje}). Ten stół pozwala enchantować przedmiot zużywająć max. 5 lv (czyli tutaj jest potrzebny exp, aby enchantować). Ale taki enchant nie jest zbyt dobry, a mógłby być lepszy. Jeśli chcesz maksymalnie enchantować dany przedmiot, potrzebujesz:

St%C3%B3%C5%82dozakl%C4%99%C4%87.png Stół do zaklęć

Bookshelf.pngBiblioteczka x15 (dzięki za info, sam sprawdziłem i jest okej ;))

Następnie trzeba zbudować taką oto budowle:

427px-Maksymalnie_wzmocniony_st%C3%B3%C5

I dzięki takiej konstrukcji możemy ulepszyć maksymalnie dany przedmiot. Najlepszy enchant zużywa każdorazowo do max. 30 lv (tyle właśnie potrzebujemy, aby ulepszyć przedmiot).

UWAGA: Enchanty przydzielają się losowo tzn. raz może być 1 atrybut (np. Ostrość IV [może się trafić i nawet Ostrość II o.O]) a drugi lepszy (np. Ostrość IV, zaklęty ogień II). Jeszcze można poprzez kowadło łączyć książki z przedmiotem, wtedy wiemy co będzie w przedmiocie ;)

Jeśli jesteś adminem i chcesz mieć najlepszy enchant 1 komendą, pobierz plugin "TimTheEnchanter" i załaduj do /plugins. Jeśli tego nie umiesz.. otwórz poniższy spoiler:

Więc tak: Pobierz plugin stąd:

To jest ukryta treść, proszę
(oficjalna strona autora). Czyli po prawej masz przycisk "Download". Kliknij go. Teraz znów musisz kliknąć "Download" (jest po prawej, na górze). Jeśli nawet z tym nie poradziłeś sobie to link:

To jest ukryta treść, proszę

Teraz ten plik musisz przenieść do folderu /plugins, który znajduje się we folderze z Twoim serwerem ;)

Komendy:

/enchant all - W danym przedmiocie będą wszystkie enchanty w jednym, w dodatku na lv 127 :)

/enchant all natural - W danym przedmiocie będą enchanty ale takie, na które standardowo pozwala gra

/enchant [nazwa lub numerek] [poziom]

[nazwa lub numerek] - Czyli ID lub nazwa enchantu (po angielsku)

[poziom] - na jaki "poziom" ma być przedmiot (tu chodzi o np. Ostrość IV, III itp.)

Jeszcze zrobię Wam listę tych numerów i nazw:

Zbroje:

0 (protection) - Ochrona (pasuje do każdej zbroi)

1 (fire protection) - Ochrona przed ogniem (pasuje do każdej zbroi)

2 (Feather falling) - Powolne opadanie (pasuje tylko do butów)

3 (Blast protection) - Ochrona przed wybuchem (pasuje do każdej części zbroi)

4 (Projectile protection) - Ochrona przed strzałami - również przez kulami Ghasta i blaze (pasuje do każdej części zbroi)

5 (Respiration) - Dłuższe przebywanie pod wodą (tylko hełm)

6 (Aqua Affinity) - Szybsze kopanie pod wodą - tylko jak stoisz na dnie (tylko hełm)

7 (Thorns) - Gdy ktoś Ciebie walnie, to przeciwnikowi zadaje to obrażenia (napierśnik)

Narzędzia (miecz, kilof, łopata, siekiera, łuk):

16 (Sharpness) - Ostrość (tylko miecz)

17 (Smite) - Pogromca nieumarłych (tylko miecz)

18 (Bane of Arthropods) - Pogromca Stawonogów (tylko miecz)

19 (Knockback) - Odrzut (tylko miecz)

20 (Fire Aspect) - Zaklęty ogień (tylko miecz)

21 (Looting) - Grabież (tylko miecz)

32 (Efficiency) - Wydajność (Kilof, siekierka i łopata)

33 (Silk touch) - Jedwabny dotyk (Kilof, siekiera i łopata)

34 (Unbreaking) - Niezniszczalność (kilof, siekiera i łopata)

35 (Fortune) - Szczęście (kilof, siekiera i łopata)

48 (Power) - Moc (tylko łuk)

49 (Punch) - Uderzenie (tylko łuk)

50 (Flame) - Płomień (tylko łuk)

51 (Infinity) - Nieskończoność (tylko łuk)

Tak więc tutorial uzupełnię w najbliższym czasie, sprawdzę co napisałem (czy jest bez błędów ort, czy zgadza się z grą). Dodam również jakąś grafikę, ułożę to ;) Może i to było, ale dodam wszystko, uporządkuję to itp.

Tak wiem, na razie jest na odwal, niedługo wszystko będzie ładnie ;)

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

Napisałem, że nie jestem pewny :P Zawsze robiłem enchant stawiając ścianę o wymiarach 3x3, a tych ścian było 3, więc 27 (czyli taki kwadrat z 3 ścianami) ;) Niedługo uzupełnię informację, sprawdzę swoje wypociny czy jest poprawnie :P Oraz ułożę to graficznie.

Od dnia 1.11.2013r. 14:17 zobaczono moje posty licznik-56-90712-stat.png razy ;)

Opublikowano

Troche kłamliwy ten poradnik "UWAGA: Enchanty przydzielają się losowo tzn. raz może być 1 atrybut (np. Ostrość IV [może się trafić i nawet Ostrość II ]) a drugi lepszy (np. Ostrość IV, zaklęty ogień II). Jeszcze można poprzez kowadło łączyć książki z przedmiotem, wtedy wiemy co będzie w przedmiocie" - na 30 nie może wejść ostrosc 2 i raczej przedmiot z ksiazka bo jak napierw ksiazke wsadzisz a potem miecz lub cos to nic nie wyjdzie :) dodam również że przedmioty też można łączyć w kowadle a w wersji 1.6.2 można łączyć książki żeby zrobić np. ksiazke protection 4 unb 3 !

Wróciłem.
664501451058467508490.png

Opublikowano

Napisałem, że nie jestem pewny :P Zawsze robiłem enchant stawiając ścianę o wymiarach 3x3, a tych ścian było 3, więc 27 (czyli taki kwadrat z 3 ścianami) ;) Niedługo uzupełnię informację, sprawdzę swoje wypociny czy jest poprawnie :P Oraz ułożę to graficznie.

To następnym razem sprawdź.. ile to wejść do mc i postawić bookshelfy.. i ma być 15

zpot.png

Opublikowano

Dobry poradnik dla poczatkujacych dobra robota polecam ;)

.

MQpg.png

| Polub ten Post | Sygnatury na Zamowienie | Bannery | Loga |

Opublikowano

Możesz dopisać ile co ma poziomów ( np protection max 4 ) . Wszystko oprócz tego gites :D

Opublikowano

Możesz dopisać ile co ma poziomów ( np protection max 4 ) . Wszystko oprócz tego gites :D

Jak coś napisałem, że wszystko jeszcze dopisze, więc wszystko się tutaj pojawi ;)

Opublikowano

Moim zdaniem każdy kto gra w minecraft'a powinien znać takie rzeczy ale ogółem poradnik przydatny.Polecam do nauki :)

Zapraszam na serwer Survival typu HARD Ip:Nie ustalone :) Start 20.12.13r

Opublikowano

Chcę powiedzieć tylko tyle ,że unbreaking może jeszcze być w łuku,motyce i chyba w mieczu.

Opublikowano

2UP: Nowy sposób na reklame.. Myślisz, że tego nie widać? W dodatku robisz spam na forum.

Byłem na wyjeździe i niedługo zajmę się uzupełnieniem informacji oraz ułożeniem tego "w kupę"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...