Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Płyta główna, istotna?

Enclavex

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam nadzieję, że nie było tu podobnego tematu. Otóż chodzi mi o to czy w całym zestawie komputerowym płyta główna ma duże znaczenie?

Opublikowano

Tak ponieważ to na niej działają wszystkie inne komponenty.

... May the odds be ever in your favour ... All you need is love ... Now boy, now you own me ...

Opublikowano

Załóżmy, że mam taką zwykłą dwuletnią płytę w całym zestawie komputerowym. Wszystko z dyskami, wiatrakami, RAM'ami i całą resztą mi się zgadza poza kartą graficzną i procesorem. Jeśli wszystko będzie pasować to czy przez samą płytę, może się to wszystko spowolnić i nie wykorzystywać pełnej mocy nowej karty graficznej i procesora?

Opublikowano

Załóżmy, że mam taką zwykłą dwuletnią płytę w całym zestawie komputerowym. Wszystko z dyskami, wiatrakami, RAM'ami i całą resztą mi się zgadza poza kartą graficzną i procesorem. Jeśli wszystko będzie pasować to czy przez samą płytę, może się to wszystko spowolnić i nie wykorzystywać pełnej mocy nowej karty graficznej i procesora?

jezeli procesor mozna podkręcać a płyta na to nie pozwala to nie wykorzystuje się mocy procesora ;p

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

Źle sformułowałem, chodzi mi że wszystkie części w komputerze mi wsyatrczają poza kartą graficzną i procesorem. I chcę teraz przykładowo kupić nowe to czy płyta główna może mieć problem z ich uciągnięciem?

Opublikowano

No zależy jakie gniazdo procesora na płycie głównej oraz gniazdo procesora który kupujesz oraz slot na kartę graficzną (PCI-Express x16 czy AGP).

Masz jakiś problem bądź pytanie dotyczące komputera? Napisz do mnie, a postaram się ci pomóc.

Opublikowano

Sprawdzasz na stronie producenta swoją płytę główną i patrzysz czy obsługuje procesor który chcesz kupić. A z kartą graficzną to wystarczy że płyta główna będzie miała takie samo złącze. Bo przecież nie włożysz karty graficznej z pci express do agp i na odwrót.

Opublikowano

Łokej, czyli jedyne co jest ważne to te same wejścia, co jest raczej oczywiste, i to by płyta główna obsługiwała dany procesor, a jak tak, to wszystko powinno bezproblemowo śmigać. Dzięki za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...