Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] ogólnie o nagrywaniu na yt

Juri.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam na youtube większą liczbę widzów i chciałbym podzielić się informacjami na temat nagrywania dla początkujących.

Powiem wam: jaką grę wybrać, czym nagrywać, w czym montować, co robić/mówić podczas nagrywania.

Więc zaczynajmy:

1. Nagrywać minecrafta?

Nie będę mówić jak inni, że wszystko byle nie minecraft. Z jednej strony ta gra manajwięcej fanów i najłatwiej jest się wybić tylko każdy kanał musi mieć coś w sobie oryginalnego i ciekawego, także jeśli lubicie nagrywajcie te gry tylko żeby to nie był kolejny nudny kanał ze zwykłą serią z minecrafta, co gorsza z szumami i 480p albo nawet gorzej. Większą popularnością cieszą się kanały, albo z bardzo ciekawą serią fabularną albo autorskimi poradnikami, których w internecie jeszcze nie było.

Więc w skrócie - jeśli chcecie nagrywajcie minecrafta, ale niech wasze filmy wyróżniają się w dobry sposób.

2. Co nagrywać?

Co lubicie. Większe znaczenie ma jakość audio i video niż to co się dzieje na ekranie. Dobry zagrajmer potrafi utrzymać widza przez cały film jeśli nie będzie zanudzać, bo tak samo można puścić sam film bez audio. W najbliższym czasie mają być premiery GTA 5 oraz AC 4 i te gry na pewno będą się cieszyć ogromną popularnością ze względu na to, że niektórzy mają za słaby komputer, aby zagrać w tą grę, a chcą się dowiedzieć o fabule czy jak przejść jakąś misję z którą mają problem gracze. Jeśli jednak macie gorszy komputer to nagrywajcie to co lubicie, lecz jeśli nie macie pomysłu załóżcie temat i zapytajcie się innych użytkowników.

3. Programy

Podstawą jest program do nagrywania ekranu. Jest ich wiele lecz najlepszym oraz najpopularniejszym jest Action. Nie polecam nagrywać razem dźwięku oraz obrazu gdyż gdy nasz mikrofon nie jest idealny będzie szumieć, dlatego polecam nagrywać innym programem. Ja używam audacity. Wiele jest poradników jak odszumić nagranie, wystarczy poszukać. Po nagraniu musimy w jakiś sposób przyciąć jeśli chcemy lub połączyć dźwięk z obrazem. Do tego jest wiele programów takich jak camtasia studio, adobe premiere czy sony vegas. Po obróbce wystarczy wyrenderować i wrzucić na youtube.

4. Mikrofon

Podstawą jest dobry mikrofon. Na początek można zakupić mikrofon za 25-50 zł i jeśli będzie ktoś oglądał nasze filmy warto zainwestować w dobry sprzęt. Ja zrobiłem tak że na początku miałem jeden z tańszych mikrofonów za ok. 25 zł i z okazji 1000 widzów kupiłem sobie mikrofon za 120 zł. Jeśli oczywiście was stać można na początek kupić najdroższy mikrofon typu blue yeti czy go mic.

5. Komputer

O komputerze nie będę się rozpisywać. Gry mają nie klatkować.

6. Co mówić.

Trzeba mieć swój własny styl. Nie można mówić cały czas co się dzieje na ekranie np o cleeper o zombiak o diamenty... bo jak widzę takie coś to aż się prosi o łapkę w dół. Najlepiej w każdym odcinku poruszać jakiś aktualny temat np. islamizacja europy bo każdy lubi tępić muzułmanów. Polecam również mówić co się planuje w najbliższym czasie (na przykład kupić jakąś broń w grze). Jeśli przynudzamy, bo nic się nie dzieje wyciąć to. 3/4 udanego filmu to dobra jakość audio.

W skrócie - Nagrywaj co lubisz lecz bądź oryginalny. Niech twój mikrofon nie szumi, a ty nie zanudzaj. Jak gra klatkuje podczas nagrywania zainwestuj w lepszy sprzęt ewentualnie zoptymalizuj grę.

Jeśli o czymś zapomniałem, lub chciałbyś coś dodać pisz w komentarzu. Pozdrawiam Jurix

Liczę na -5%, jeśli zły dział proszę o przeniesienie. Jakby powstał dział youtube ten poradnik powinien się tam znaleźć.

ps do idiotów. Zanim napiszesz że do dupy itp. itd. uzasadnij swoją wypowiedź... w podstawówce chyba tego uczą...

Opublikowano

Wartość merytoryczna powyższego tutorialu jest zerowa. Nic ciekawego w nim nie ma, napisałeś to co wie każdy i nic innego. Tyle może napisać każdy, nawet ten kto nie nagrywa na yt.

@Down

Skoro mówisz, że to hejt to wątpię w twoją przyszłość na jutubach. To była krytyka i wyrażenie swojej opinii, a to, że ty nie umiesz odróżnić tego od hejtu to twój problem.

oceń poradnik = 5% ahahah ja pierdole ahhahahah

Opublikowano

jea 1 hejter :D

chłopie wejdź na 1 lepszy film z minecrafta poniżej 100 wyśw a uwierzysz że ten tut się bardzo przyda... na prawdę tyle idiotów jest na tym biednym mpc czy tylko do moich tematów tyle trafia? ps nie doczytałeś?

widzisz temat OGÓLNIE o nagrywaniu czy jak dokładnie nagrywać wszystkie rady jakie były są i będą...

edit: tylko na yt usunę komentarz i zablokuje idiote a tu tego nie ma :/ z łapkami to te 4-6 łapek praktycznie nie widać przy 60-150 w góre

na tym forum pokazał bym jak srać diamentami to też by był hejt...

Opublikowano

Proszę o zamknięcie tematu. Każdy post dostaje tu % dziw że sam tut nie dostał.

Zamknijcie bo nie mogę patrzeć na te przejawy debilizmu tutaj...

up widziałem lets play nagrywany telefonem, edit a sry pomieszało mi się tam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...