Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Hardmode

Dovak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Myślami wybiegam daleko w przyszłość. Mianowicie Hardmode. Chce Skutecznie zabezpieczyć mój dom przed błyskawicznie rozrastającym się The Corruption i mam w związku z tym kilka pytań.

1. Jak bardzo zwiększony jest rozrost The Coruption?

2. Czy The Hallow będzie "konkurować" z The Corruption o teren?

3. Czy są jakieś biomy które nie pozwolą się pożreć?

4. Cegły z Hellstone'a i Obsydianu będą odpo*noe na wpływy obydwu biomów?

5. Czy jest jakaś lista bloków odpo*noych na wpływ tych biomów?

6. Sunflower rzeczywiście tak skutecznie blokuje The Corruption?

7. Jak jeszcze coś mi się przypomni to dopiszę.

Pomieszkuje na małym świecie. Wkopałem się do ogromnej góry dirtu gdzie mam swoje lokum razem z prawie wszystkimi NPC. Możecie też podać swoje sposoby ochrony przed The Corruption. Nie planuje jednak całkowicie go eliminować.

Opublikowano

1. Całkiem sporo. Słoneczniki już go nie blokują.

2. Tak

3. Raczej nie, wszystko zostaje "zjedzone" przez korupcję i Hallow

4. Jedna warstwa nie, ale 3 (chyba) już tak

5. Nie

6. Przed Hardmode tak, po już nie

Polecam zamieszkać na latającej wyspie, ale nie za wysoko, aby Wyverny nie przeszkadzały.

1352970251-U713459.png

By Maxiu
"Because limits, like fears, are often just an illusion"

Opublikowano

Podobno dżungla i biom zimowy są przeciwne "zjedzeniu" (znajomy powiedział). Z zamieszkaniem na wyspie jakoś bym się uporał tylko jak tam sprowadzić NPC?

Opublikowano

Osobiście nigdy nie lubiłem mieszkać w powietrzu. Zawsze wolałem solidny grunt pod stopami. Czy możliwe jest "odgrodzenie" jakiegoś większego kawałka ziemi od The Corruption i The Hallow? Czy mój świat już jest skazany na... zagładę? I Trzeba uciekać na latające wyspy?
Co do NPC - niektórzy mieli opory w ogóle z wejściem do pierwszego domu. Za wczasów zbudowałem kilka mieszkanek dla nich. Przybył handlarz (była informacja) ale nie pojawił się w domu. Poszukałem go i znalazł się jakieś 40 kratek dalej. Spacerował sobie po prostu po małej górce jakby to ona była jego pokojem. W końcu zaciągnąłem go do jego pokoju. Z przeprowadzką więc może być problem.

Opublikowano

Naciśnij esc i tam masz taki domek. Po naciśnięciu na niego pokażą Ci się wszystkie odblokowane przez Ciebie NPC. Możesz wybrać portret i "przyczepić" go w nowym hotelu wtedy NPC się tam przeniesie.

Co do samego domku to również preferuję budowle na powierzchni i polecam zrobić coś unoszącego się na wodzie (z tego co wiem przez wodę/lawę corrupt nie przejdzie) łączone mostem z tych "znikających" bloczków (fajnie to wygląda, do tego dodatkowa obrona przed innymi graczami/mobkami) Jeśli chcesz to dodam screena, zobaczysz jak to wygląda u mnie (bądź pokażę na multi)

To już 9 lat z MPC <3

Opublikowano

Chyba rozumiem o które bloczki chodzi ale wole się jednak upewnić. Sądzę że screen wystarczy.
NPC mają głęboko w poważaniu moje prośby o przeprowadzkę do innego lokum. Dalej sobie spacerują w starym mieszkanku no ale są czasem wyjątki co szybko się wyprowadzą.

Opublikowano

Tak to u mnie wygląda. Po lewej wejście do domku. Całość budowana w lewym rogu mapki na tej wodzie :) Kamyczek oczywiście połączony kablami do dźwigni. W razie pytań pisz na Skype bądź Steamie(link w profilu).

t4tdgl.jpg

To już 9 lat z MPC <3

Opublikowano

Całkiem przyzwoicie to wygląda. Swoją drogą ten most to dobra pułapka na multi jeśli ktoś nie ma akcesoriów pozwalających pływać. Sam chyba zacznę robić coś podobnego i dostosuje to do siebie :P Tyle że na prawym oceanie bo... nudziłem się w nocy i woda znikła. Gdy coś mi się przypomni to napiszę ale jak na razie dziękuje za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...