Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] TP-LINK - ROUTER<PROBLEM Z ODBLOKOWYWANIEM JAKICHKOLWIEK PORTÓW> - DOKŁADNY OPIS BŁĘDU

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, parę razy pisałem temat na tym forum, że mam problem z odblokowywaniem portów, postanowiłem więc przyłożyć się nieco, i starannie opisać na czym polega problem, więc zapraszam do prezentacji:

1. -"HISTORIA MOICH ROUTERÓW" - (może komuś się to przyda by ocenić błąd, aczkolwiek nie wiem.)Miałem jeden router, który otrzymałem przy instalacji internetu w moim domu, od mojego dostawcy, a był to router; SIGNA MAX 8-PORT 10/100 SWITCH.Mój brat któregoś pięknego dnia kupił notebooka, a następnie mój tata Telewizor z internetem, ale bezsensu ciągnąć kable przez cały dom, brzydko to wygląda i w ogóle...Wpadli więc na pomysł, zakupu routera bezprzewodowego, a dokładnie był to router: TP-LINK TL-WR740N.Miałem wtedy podłączone dwa routery, droga sieci wyglądała wtedy tak: Kabel z odbiornika na dachu szedł do kostki która była podłączona do zasilania, z kostki zaś wychodził LAN do routera SIGNA MAX, z tego routera szedł LAN do mojego komputera (czyli ja byłem podpięty do routera SM i miałem taką adresacje: 10.10.10.1 - to była brama przez którą logowałem się do routera, adres IP: 10.10.10.2, na TP-LINKU była adresacja: 192.168.1.1 itd...) i jeszcze szedł LAN do routera TP-LINK.Stawiałem w tych czasach serwery (NO-HAMACHI, oczywiście logowali się ludzie) minecrafta, i z pomocą znajomego, udało mi się postawić do MT2. Wszytko zostało zniszczone, gdy podłączyłem się kablem LAN bezpośrednio do TP-LINKA a tamtego routera już nie było.Co prawda na TP-LINKU interfejs konfiguracji routera wyglądał o wiele lepiej, i szybciej się szło kapnąć jak odblokowywać porty i wgl. lecz na nim nic nie działało.

2. -"PRZEKIEROWYWANIE/ODBLOKOWYWANIE PORTÓW" - Mam za sobą przeglądnięte chyba wszystkie poradniki przekierowywania na tym że ruterze portów, na google.Wiele razy próbowałem odblokowywać porty, czy są odblokowane, sprawdzałem na serwerze minecraft, ponieważ najlepiej mi idzie zakładanie w tej grze serwerów i byłem pewny że robię wszystko dobrze, niestety nie działało.

3. -"IP" - pewno pod tematem znajdą się komentarze, typu czy masz ZEW/PUB IP, więc odpowiadam na to pytanie, tak mam, kilka razy dzwoniłem do dostawcy i pytałem go czy mam IP , które widzą inne komputery w sieci, i które pozwoli im się połączyć do mojego serwera.

4. -"KOMBINACJA Z TYM PROBLEMEM" - kombinowałem, dużo razy z tym routerem żeby to jakoś naprawić... jeden raz zakończyło się to tym, że omal nie spaliłem odbiornika na dachu...Znalazłem niedawno we właściwościach mojego aktualnego połączenia lokalnego taką oto konfigurację:sf3d.png

Tylko że jak ja to włączę, to ja nie mogę się logować na własny serwer.Dodam tak że że po restarcie routera, czyli jak wcisne taki guzik w takiej dziurce (ja tą włączam igłą) to włącza mi się serwer DHCP w routerze , i wtedy nie mam internetu, jak wyłączę DHCP na routerze to mam neta, ale nie mogę się logować na router - błąd witryny.Na routerze nie miałem włączonego WAN, pisało port is unplugged, coś w tym stylu.

Proszę o pilną pomoc, z góry dziękuję :)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...