Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Q] Gra przeglądarkowa a c++

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc wszystkim.

Po licznych dyskusjach na forum zaciekawiłem się językiem c++. Przeczytałem kilka kursów, nawet sprawnie poszło, a teraz zamierzam przeczytać jakąś książkę.

Chcę się tylko zapytać jak wygląda tworzenie gry przeglądarkowej w c++.

logo.png

Opublikowano

Ale gry via www piszemy w HTML, PHP, JS , CSS a c++ to możesz się nauczyć, wtedy będzie łatwiej uczyć się php.

EDIT: Sorry, w c++ też można, zwracam honor :)

Tylko że lepiej jest w php pisać, bo jest łatwiej.

Opublikowano

C++ jest idealny jako wiedza wyjściowa do zrozumienia wszystkiego. Można w tym napisać grę, można w tym napisać część gry.

Istnieją 2 rodzaje gier: via html ki via client. Obie mogą być odpalane w przeglądarkach. Co to jest gra via html to chyba wszyscy wiedzą. Gry via client to takie cuś, gdzie w przeglądarce odpala nam się oprogramowanie klienckie (applet javy, flash itp wtyczka). Wymaga to napisania takiego klienta w odpowiednim dla niego języku. Klient utrzymuje połączenie socketowe z procesem działającym na serwerze, może nim być program w c++, c#, javie, vb czy czymkolwiek innym.

Mnogość platform, platform wirtualnych i jeżyków powoduje, że znajomość php to takie małe 'ugryzienie' wielkiego tematu pt. programowanie. Znajomość c++ natomiast powoduje niesamowitą łatwość w przyswajaniu sobie kolejnych platform i języków. Oczywiście skill 'c++ mastery' tylko foxbond nabędzie w dwa wieczory. Dla pozostałych to może być wyzwanie na dłuuugi czas.

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

Zgadzam sie z frozenem.

Do normalnych gier php jest ok ale do takich gdzie potrzebujesz czestej, szybkiej i uzyskiwanej tylko gdy potrzeba, responsywnosci to rozwiazanie socketowe jest zajekurwabiste. Ja uzywam socketow w grze 2d i jestem zadowolony. Ale gdybym robil zwykla klikanke czy cos, uzylbym php

Opublikowano

Hmm, dajmy na to właściciele tibii zrobili mozliwosc gry przez przegladarke w technologi flash, moglbym cos takiego osiagnac w c++? czyli:

serwer gry odpalony na dedyku, a uzytkownik loguje sie przez via client ?

logo.png

Opublikowano

Piszesz klienta w as3 (flash) a serwer w c++. klient łączy się z serwerem na socketach, serwer nasłuchuje na socketach. nie ma absolutnie żadnego problemu (pod warunkiem, że programista wie co to big/small endian) ;)

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...