Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Szukam] Telefon dla mamy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka niedawno mama poprosiła mnie abym dla niej znalazł jak najlepszy i jak najtańszy telefon , noi szukałem i coś tam znalazłem i chce sie dowiedziec od was który z nich jest najlepszy i najdłuzej pochodzi , (jak najlepszy aparat). Chce abyście mi je uporządkowali od najlepszego do najgorszego dziekuje z góry.
1. sony ericsson xperia x10
2. sony ericsson xperia neo
3. sony ericsson xperia arc s lt8i gloss
4. sony ericsson xperia arc s
5. nokia lumia 520
6. nokia lumia 610
7.nokia lumia 620
8. nokia lumia 710
Prosze o uporzadkowanie je od najlepszego do najgorszego.
Jak macie jakieś swoje propozycje cos w tych cenach to prosze również pisac

1390144171-U592769.png

Opublikowano

Uporządkować to Ci nie uporządkuję, gdyż jeżeli chodzi o Lumię to mam znikome pojęcie, gdyż nie przepadam za Windows Phone.

Jednak na temat xperii mogę się wypowiedzieć, więc

3 i 4 to to samo, różni się jedynie kolorem i nie lt8i tylko lt18i, jeżeli chodzi o numer trzy u operatora to kolor gloss black swego czasu był dostępny jedynie w t-mobile (nie zakłada simlocka) i orange (zakłada) Nie wiem jak jest teraz, ale mówię jakby mama uparła się na kolor czarny.

Xperia x10 jest to już deko przestarzały telefon dlatego ma u mnie ostatnie miejsce.

Jeżeli chodzi o neo, jest to telefon dobry, tani, lecz budżetowy, także nie polecałbym go.

Na deser Xperia Arc S jest to mój były telefon, aparat ma wyśmienity, zdjęcia robi naprawdę super ;) Do tego, bardzo wydajny, android 4.0.4, design również wydaję mi się najładniejszy, gry (wiem, że dla mamy, ale jeżeli chodzi o gry również mnie nie zawiódł ^^ ) Bateria jest znakomita, po ostrym użytkowaniu typu synchronizacja FB co 5 minut, odpalone wszystko na max jasności, przeglądanie internetu i słuchanie muzyki ~spokojnie wystarczy na koniec dnia, natomiast jeżeli mama tylko dzwoni i robi jakieś zdjęcia od czasu do czasu z pewnością będzie zadowolona. Telefon dodatkowo ma folię producenta która jest po prostu ZAJE*ISTA po półroku użytkowania nie domyśliłem się, że tam jest jakaś folia ;O Martwiłem się paroma mikro-ryskami na ekranie, odkleiłem folię i? "Cud, miód i orzeszki" Ekran nieruszony.

Reasumując telefon jest: wytrzymały, multimedialny, świetny aparat, android, wydajny ... :rolleyes: Naprawdę polecam :)

Opublikowano

tez nie polecam Lumi ,a juz konkretnie jezeli chodzi o mame .

Polecam galaxy mini 2 .Kupilem go mamie rok temu (przesiadla sie z HTC wildfire =gowno ) Jest mega zadowolona ,nic jej nie 'tnie' i telefon spelnia oczekiwania mamy :P

Cena tez nie odstrasza: 369 zl nowy z NFC.(allegro)

Pozdrawiam

11967467.jpg

Opublikowano

mini to ona nie chce , zeby był w miare większy troche i zeby pochodził jej jakies 4 lata, jak macie jeszcze jakieś propozycje toproszę pisać..

A dlaczego lumia odpada? Bo jej sie podoba nawet?

1390144171-U592769.png

Opublikowano

Największy z tych wszystkich to Xperia Arc S, ale też najwięcej kosztuje.

Co mama zamierza robić na smartphonie ?

Jak tylko dzwonić i SMS-ować, to jak najtaniej z jak największym wyświetlaczem. Możę używka Motoroli Milestone ? Duży wyświetlacz + QWERTY, a wydajność na pewno wystarczająca. Co prawda to staruszek już, który pracuje na androidzie 2.2, niemniej nadal warty uwagi, jeśli jest w dobrej cenie.

Neo mam sam i również się sprawdza pod warunkiem, że nie zrobię update do 4.0.4, bo ICS na linii Xperia 2011 to IMHO porażka.

Opublikowano

mini to ona nie chce , zeby był w miare większy troche i zeby pochodził jej jakies 4 lata, jak macie jeszcze jakieś propozycje toproszę pisać..

A dlaczego lumia odpada? Bo jej sie podoba nawet?

Jeżeli chodzi o wytrzymałość, aby przetrwał te 4 lata, to Arc S jak najbardziej wydaje mi się trafnym wyborem.

Ja go miałem 2 lata i nie miałem okazji na niego narzekać, w dodatku sprzedałem go w dosyć dobrej cenie, ponieważ stan wizualny/bateria była jak nowa :>

Największy z tych wszystkich to Xperia Arc S, ale też najwięcej kosztuje.

Co mama zamierza robić na smartphonie ?

Jak tylko dzwonić i SMS-ować, to jak najtaniej z jak największym wyświetlaczem. Możę używka Motoroli Milestone ? Duży wyświetlacz + QWERTY, a wydajność na pewno wystarczająca. Co prawda to staruszek już, który pracuje na androidzie 2.2, niemniej nadal warty uwagi, jeśli jest w dobrej cenie.

Neo mam sam i również się sprawdza pod warunkiem, że nie zrobię update do 4.0.4, bo ICS na linii Xperia 2011 to IMHO porażka.

No właśnie, Neo jest wporządku, ale jednak mimo wszystko zdecydowanie opłaca się dopłacić do Arc S'a :> Wydajniejszy i szybszy :>

Opublikowano

Jeżeli chodzi o wytrzymałość, aby przetrwał te 4 lata, to Arc S jak najbardziej wydaje mi się trafnym wyborem.

Ja go miałem 2 lata i nie miałem okazji na niego narzekać, w dodatku sprzedałem go w dosyć dobrej cenie, ponieważ stan wizualny/bateria była jak nowa :>

No właśnie, Neo jest wporządku, ale jednak mimo wszystko zdecydowanie opłaca się dopłacić do Arc S'a :> Wydajniejszy i szybszy :>

Arc S to jest tak naprawdę to samo co Neo. Siedzi tam ten sam układ graficzny oraz taktowany o 400mhz wyżej, ale nadal tej samej konstrukcji procesor.

W 3 godziny można do tego stopnia przyspieszyć Neo, tyle, że po co ? Nawet na stocku zadowoli osobę, która nie ma zamiaru włączać dziesiątek aplikacji jednocześnie oraz wymagających gier.

Opublikowano

Każdy mówi jaka to Lumia do dupy, no cóż zależy dla kogo. Dla mnie na przykład tak ale dla kogoś starszego niż kilkanaście lat może nie. Mi nie przypadł do gustu WP, ponieważ zamknięty system mi nie leży, lecz myślę, że dla czyjejś mamy będzie ok (o ile nie chce wgrywać jakichś custom romów :D ). Napisz czego tak właściwie twoja mam oczekuje od telefonu, bo dobry aparat to mają nawet stare cegły, a jest jakiś powód dla którego twoja mama woli smartfony. Mógłbym je ułożyć w kolejności jaka mi pasuje ale nie dla twojej mamy, a mieszanie telefonów z dwoma innymi systemami to głupota.

Opublikowano

Przede wszystkim bd uzywala aparatu , oraz aplikacji dla mlodszego brata , telefon nie moze byc maly . Chce aby bylo tam polaczenie wideo. Tylko telefon dotykowy. Noi zeby byl atrakcyjny z wygladu jak to mam ;)

1390144171-U592769.png

Opublikowano

Nie, no jak czytałem komentarze, to aż mi się śmiać chciało... Android 2.3 ( i niżej) będzie się zacinać, a Win - nie. Co do łatwości obsługi tym bardziej się nie zgodzę. Fakt, jeśli ktoś tylko otwiera listę aplikacji, żeby kliknąć na jakąś grę, to android wygrywa. Ale Windows jest bardziej intuicyjny i poruszanie po ustawieniach jest znacznie łatwiejsze od andka. Co do wyboru, to z tych polecę 520.

520 - genialny stosunek jakość - cena, procesor 28 nm i bateria 1450 mAh zapewnia długą pracę na baterii, no i duży wyświetlacz - 4cale.

Opublikowano

A w noki 520 moza polaczenie wideo.?

520 - nie, 620 - tak. Oczywiście ta druga jest lepsza, ale nie wiele. Moim zdaniem nie warto dopłacać. Osobiście bardziej mi się podoba 520. Za niedługo wyjdźie Lumia 625. Informacje o niej znajdziesz w temacie, w moim spoilerze. Warto naprawdę na nią czekać, ale na chwilę obecną polecam te dwa modele powyżej. Ew. HTC 8S/8X Windows Phone - też bardzo dobre modele.

Opublikowano

WP 8 S by HTC byłby ok, ale patrz "aplikacje dla młodszego brata" także ogólnie WP raczej odpada, po pierwsze mało aplikacji, gierek, po drugie większość płatnych. Android wygrywa pod tym względem z zawiązanymi oczami. Najlepszy z tego wszystkiego byłby Arc S. Duży ekran o dobrej rozdzielczości, wygląd ok ale to już zależy co kto lubi, android w wersji 4.0 albo nowszej (nie pamiętam), nie ma jednak kamery do wideorozmów dlatego jeśli bardzo komuś na tym zależy to polecam Galaxy S Plus, takie same pod względem parametrów jednak android tylko w wersji 2.3 Zaproponowałbym coś spoza tej listy jednak nie mogę, ponieważ nie wiem jaki jest limit jeśli chodzi o złotówki.

Opublikowano

chyba mamusia za wygórowanych wymagań nie ma ? kup jej używanego iPhone'a 3GS/4 w dobrym stanie i tyle, moja mama ma 5 i nie narzeka, łatwo starsze osoby załapią jak się połapac w tych iOS'ach.

ale mozna dac tez szanse Pentagramowi Monster, rzekomo polska firma a telefon no nawet dobry, 8mpx aparat, bateria co najwazniejsze spora więc mamusia nie bedzie musiała codziennie ładować telefonu.

Sympatyczny, Kochający, Umiłowany, Romantyczny, Wielki, Inteligentny, Empatyczny, Ludzki - po prostu JA!

Opublikowano

To, że twoja "mamusia" lubi akurat iOS to nie znaczy, że wszystkie inne mamy go pokochają. Poza tym, w appstore też wszystko jest płatne, a zgaduje, że młodszy brat nie ma karty kredytowej.

Opublikowano

To, że twoja "mamusia" lubi akurat iOS to nie znaczy, że wszystkie inne mamy go pokochają. Poza tym, w appstore też wszystko jest płatne, a zgaduje, że młodszy brat nie ma karty kredytowej.

nie wszystko jest płatne, a mamusia chyba nie będzie musiała mieć topowych płatnych gierek (zawsze moze jej syn zrobić jailbreaka) tylko mówię, że iOS'a jest łatwiej ogarnąć od androida, przynajmniej tak stwierdzam nie tylko patrząc po swojej mamie ale i po innych dorosłych

Sympatyczny, Kochający, Umiłowany, Romantyczny, Wielki, Inteligentny, Empatyczny, Ludzki - po prostu JA!

Opublikowano

Akurat iPhone 3GS to marny wybór biorąc pod uwagę to, co chce mieć akurat mama autora tematu. Do tego iPhone 3GS jest stary i powoli Apple przestaje go wspierać.

Opublikowano

Akurat iPhone 3GS to marny wybór biorąc pod uwagę to, co chce mieć akurat mama autora tematu. Do tego iPhone 3GS jest stary i powoli Apple przestaje go wspierać.

w sumie racja...

Opublikowano

apple to gówno według jej w gre wchodzi tylko android albo win. Na apple wiekszość gier jest płatnych , to nie to samo np co android , nokia lumia 520 powinna jej wystarczyć jak myślicie?

1390144171-U592769.png

Opublikowano

No cóż, ja uważam, że nigdy produktu apple nie trzymałeś w ręku. System WP odpada, mało aplikacji, większość płatnych. Po prostu powiedz jakim limitem dysponuje twoja mama i dobierzemy jakiś odpowiedni telefonik. Poza tym Nokia Lumia 520 nie ma przedniej kamery także nici z wideorozmów. Do tego dochodzi średni aparat 5mpx bez lampy błyskowej i marny wyświetlacz. Wychodzi na to, że Nokia Lumia 520 nie ma żadnych cech które chciałaby mieć twoja mama w telefonie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...