Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytania] Kilka pytan odnosnie NPC i ogolnie tworzenia/edycji serwera.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc, mam kilka pytan do Was odnosnie NPC lecz takze kilka takich bardziej 'ogolnych' pytan dotyczacych tworzenia i edycji serwera.

Od razu mowie ze jak nie znasz odpowiedzi na wszystkie to odpowiedz na te ktore znasz odpowiedz! To tez mi BARDZO pomoze! ;)

1. Co zrobic zeby jak np. ustawie nowego NPC to patrzal on sie w strone ktora ja chce a nie 'losowa'?

2. Co zrobic zeby NPC (ten dodany) nie zmienial pozycji po kazdym restarcie serwera (reboot)?

3. Co zrobic zeby NPC nie byly jeden w drugim? Chodzi mi o to ze sa np. 2 kowale w jednym ale nie ma dwoch nazw 'kowal'. Sry nie wiem jak to lepiej wytlumaczyc. :P

4. Co zrobic zeby moc usuwac postacie na plikach by takiniesmialy? (nie poprzez navicat)

5. Jak zmienic ceny przedmiotow u NPC? Takich jak zmianki/dodania bonow, etc. Poniewaz wiem gdzie moge zmienic ceny za np. fmsa ale nie wiem gdzie za wlasnie te np. zmianki.

6. Jak zmienic raty na serwerze nie muszac usuwac calego mob proto? Chodzi mi zeby wszystko bylo np. global x6. To samo tyczy sie yangow.

Z gory dzieki! <3

Opublikowano

4. Zmien nazwę tabeli player_deleted na jakąś inną. Baze player zduplikuj i ta zduplikowana wyczyśc i zmien nazwę na player_deleted. Zresetuj serwer gry i mysqla i będzie działało usuwanie postaci.

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

1.Nie da sie

2.musisz dodac w folderze od mapy w "map" , w pliku npc.txt

3.To musisz miec 2 razy dodany w pliku npc.txt

5.tak samo sie zmienia ,chyba ze chodzi Ci o ilosc sztuk,wtedy np ilosc sztuk musisz podzielic przez kase za jaka chcesz kupowac i wpisac wynik..

6.Zapytaniem <3

Pomogłem? Daj Lubie to! :)

2252770056.png

Opublikowano

4. Zmien nazwę tabeli player_deleted na jakąś inną. Baze player zduplikuj i ta zduplikowana wyczyśc i zmien nazwę na player_deleted. Zresetuj serwer gry i mysqla i będzie działało usuwanie postaci.

A co jesli nie mam tej tabeli? :(

1.Nie da sie

2.musisz dodac w folderze od mapy w "map" , w pliku npc.txt A co jesli juz dodalem? ;(

3.To musisz miec 2 razy dodany w pliku npc.txt Nie ma go 2 razy dodanego wlasnie... ;(

5.tak samo sie zmienia ,chyba ze chodzi Ci o ilosc sztuk,wtedy np ilosc sztuk musisz podzielic przez kase za jaka chcesz kupowac i wpisac wynik.. No wlasnie nie ma tam zmianek w pliku gdzie sa bronie. Chyba ze musze wejsc w object_proto co?

6.Zapytaniem <3A moglbys mi zrobic lub pokazal jak zrobic? :P

Opublikowano

TEKEN, nie da się obracać NPC? AHA!

http://www.mpcforum.pl/topic/910298-tut-wzr-pozycjonowania-kierunkowego-npc/ 

Tutaj masz jak obracać.

Jeżeli NPC ma nie zmieniać pozycji to musisz mu ustawić atrybut NOMOVE w mob_proto.

Jeżeli ma nie być 2 NPC w tym samym miejscu to usuń powtarzające się wpisy...

Zmienić expa możesz kwerendą w mysql. Przykład:

UPDATE player.mob_proto SET exp=exp*2 ;
1011932_514376648616209_1943977858_n.png
Opublikowano

Czesc, mam kilka pytan do Was odnosnie NPC lecz takze kilka takich bardziej 'ogolnych' pytan dotyczacych tworzenia i edycji serwera.

Od razu mowie ze jak nie znasz odpowiedzi na wszystkie to odpowiedz na te ktore znasz odpowiedz! To tez mi BARDZO pomoze! ;)

1. Co zrobic zeby jak np. ustawie nowego NPC to patrzal on sie w strone ktora ja chce a nie 'losowa'?

2. Co zrobic zeby NPC (ten dodany) nie zmienial pozycji po kazdym restarcie serwera (reboot)?

3. Co zrobic zeby NPC nie byly jeden w drugim? Chodzi mi o to ze sa np. 2 kowale w jednym ale nie ma dwoch nazw 'kowal'. Sry nie wiem jak to lepiej wytlumaczyc. :P

4. Co zrobic zeby moc usuwac postacie na plikach by takiniesmialy? (nie poprzez navicat)

5. Jak zmienic ceny przedmiotow u NPC? Takich jak zmianki/dodania bonow, etc. Poniewaz wiem gdzie moge zmienic ceny za np. fmsa ale nie wiem gdzie za wlasnie te np. zmianki.

6. Jak zmienic raty na serwerze nie muszac usuwac calego mob proto? Chodzi mi zeby wszystko bylo np. global x6. To samo tyczy sie yangow.

Z gory dzieki! <3

1. TEKEN wszystko się da , musisz się pobawić kordami w /map/wybrana mapa tak aby się dobrze ustawiły npc.

2. Dodaj jego kordy w ( Np. mapa jinno m1 ) /map/c1/npc/ dodaj linijkę i dopisz jego kordy gdzie ma stać + id npc.

3. Nie ogarniam o co chodzi , może tak jak up /map/c1/npc/ usuń jedno ID kowala

4. ...

5. Navicat zakładka /player/item_proto ( tylko patrz na to że jak zmieniasz cenę to do 1 rzeczy np; 1kk do 1 rzeczy to do 10 szt. w npc to będzie 10kk.

6. W mob proto zmieniasz EXP // są też specjalne komendy lecz teraz Ci nie podam bo ja only 4fun serwy robię :P

napiskopia.png

Opublikowano

A co jezeli nie mam tej tabeli?

TEKEN, nie da się obracać NPC? AHA!

http://www.mpcforum.pl/topic/910298-tut-wzr-pozycjonowania-kierunkowego-npc/ 

Tutaj masz jak obracać.

Jeżeli NPC ma nie zmieniać pozycji to musisz mu ustawić atrybut NOMOVE w mob_proto.

Jeżeli ma nie być 2 NPC w tym samym miejscu to usuń powtarzające się wpisy...

Zmienić expa możesz kwerendą w mysql. Przykład:

UPDATE player.mob_proto SET exp=exp*2 ;

A czy jezeli to zrobie to musze usunac reszte mob_proto? Bo znalazlem taki jeden poradnik ktory mowil ze musze stworzyc kopie mob_proto wpisac tam wlasnie ta komende i usunac to prawdziwe mob_proto i zmienic nazwe z mob_proto_kopia na mob_proto. Jesli wiesz o co mi chodzi. :P A tego bym nie chcial...

Nie chodzi mi ze NPC sie porusza. Chodzi o to ze np. raz bedzie na koordach np. 666 777 a po resecie bedzie na 665 776 i wtedy sie wogole odwraca w inna strone itd... ;(

Miales racje z tym ze musze usunac powtarzajace sie wpisy lecz jednak nie zadzialalo to dla wszystkich NPC. (SSy ponizej) Chcialem jeszcze dodac ze mam ten problem TYLKO w Jinno M2... ;( Nie dalo by sie moze poprostu skopiowac poprostu pliki np. b2 do c2? Czy to nie zadziala?^^

Prosze a oto zdjecia ktore pokazuja o co mi chodzi:

post-272540-0-30863600-1374865152_thumb.jpg

post-272540-0-26804000-1374865166_thumb.jpg

post-272540-0-72108300-1374865175_thumb.jpg

http://iv.pl/images/21600398857888471559.png

Jak widac na tych zdjeciach pokazuje kowala ktory jest 'podwojny' a potem jego koordy i ze sa tam tylko jedne a nie dwa. Wiec nie mam co usunac. Oraz na tym zdjeciu z koordami widac ze nie ma tam WOGOLE koordow tych dwoch dziewczynek. Moze mi ktos pomoc... :(

//

2. Dodaj jego kordy w ( Np. mapa jinno m1 ) /map/c1/npc/ dodaj linijkę i dopisz jego kordy gdzie ma stać + id npc. Tak tez zrobilem i dalej zmienia pozycje po restarcie serwera... I nie, nie chodzi o to ze chodzi bo nie chodzi tylko tak jakby teleportuje sie metr w ta albo w tamta. :P

3. Nie ogarniam o co chodzi , może tak jak up /map/c1/npc/ usuń jedno ID kowala Patrz ssy wyzej.

5. Navicat zakładka /player/item_proto ( tylko patrz na to że jak zmieniasz cenę to do 1 rzeczy np; 1kk do 1 rzeczy to do 10 szt. w npc to będzie 10kk. No dobra ale ja w tej zakladce nie mam np. Wzmocnienie przedmiotu i potem kilka kolumn dalej w yang np. 100000. Co mam zrobic w takim razie?;( Mam w niej TYLKO bronie dla wszystkich klas i nic wiecej...

Sry ze moze pytam sie o takie proste rzeczy ale jak juz pewnie zauwazyliscie jestem amatorem w tworzeniu serwerow. ;) Dlatego tez cenie KAZDA pomoc. :)

Opublikowano

Co do zakladek item_proto w mysql

na dole masz :

<< >> mozesz przjesc sb na kolejne strony

Tak jak pisalem w npc.txt masz 2 takie samo id dlatego sie nakladaja na sb lub stoja podwojne

2252770056.png

Opublikowano

Co do zakladek item_proto w mysql

na dole masz :

<< >> mozesz przjesc sb na kolejne strony

Tak jak pisalem w npc.txt masz 2 takie samo id dlatego sie nakladaja na sb lub stoja podwojne

Dobra to zaraz sprawdze te strony bo nie widzialem predzej.

Mam 2? No to sry pokaz gdzie bo ja chyba juz slepy jestem...

Opublikowano

Moze w innym pliku masz je dodane to musi byc 1 z plikow odpowiadajacych za npc,moby,kamienie i wszelkie gowna na mapie

2252770056.png

Opublikowano

A co jezeli nie mam tej tabeli?

A czy jezeli to zrobie to musze usunac reszte mob_proto? Bo znalazlem taki jeden poradnik ktory mowil ze musze stworzyc kopie mob_proto wpisac tam wlasnie ta komende i usunac to prawdziwe mob_proto i zmienic nazwe z mob_proto_kopia na mob_proto. Jesli wiesz o co mi chodzi. :P A tego bym nie chcial...

Nie chodzi mi ze NPC sie porusza. Chodzi o to ze np. raz bedzie na koordach np. 666 777 a po resecie bedzie na 665 776 i wtedy sie wogole odwraca w inna strone itd... ;(

Miales racje z tym ze musze usunac powtarzajace sie wpisy lecz jednak nie zadzialalo to dla wszystkich NPC. (SSy ponizej) Chcialem jeszcze dodac ze mam ten problem TYLKO w Jinno M2... ;( Nie dalo by sie moze poprostu skopiowac poprostu pliki np. b2 do c2? Czy to nie zadziala?^^

Prosze a oto zdjecia ktore pokazuja o co mi chodzi:

attachicon.gif0726_192715.jpg

attachicon.gif0726_192823.jpg

attachicon.gif0726_192824.jpg

http://iv.pl/images/21600398857888471559.png

Jak widac na tych zdjeciach pokazuje kowala ktory jest 'podwojny' a potem jego koordy i ze sa tam tylko jedne a nie dwa. Wiec nie mam co usunac. Oraz na tym zdjeciu z koordami widac ze nie ma tam WOGOLE koordow tych dwoch dziewczynek. Moze mi ktos pomoc... :(

//

2. Dodaj jego kordy w ( Np. mapa jinno m1 ) /map/c1/npc/ dodaj linijkę i dopisz jego kordy gdzie ma stać + id npc. Tak tez zrobilem i dalej zmienia pozycje po restarcie serwera... I nie, nie chodzi o to ze chodzi bo nie chodzi tylko tak jakby teleportuje sie metr w ta albo w tamta. :P

3. Nie ogarniam o co chodzi , może tak jak up /map/c1/npc/ usuń jedno ID kowala Patrz ssy wyzej.

5. Navicat zakładka /player/item_proto ( tylko patrz na to że jak zmieniasz cenę to do 1 rzeczy np; 1kk do 1 rzeczy to do 10 szt. w npc to będzie 10kk. No dobra ale ja w tej zakladce nie mam np. Wzmocnienie przedmiotu i potem kilka kolumn dalej w yang np. 100000. Co mam zrobic w takim razie?;( Mam w niej TYLKO bronie dla wszystkich klas i nic wiecej...

Sry ze moze pytam sie o takie proste rzeczy ale jak juz pewnie zauwazyliscie jestem amatorem w tworzeniu serwerow. ;) Dlatego tez cenie KAZDA pomoc. :)

1. To masz jedną rzecz z głowy

2. Nie musisz tworzyć żadnych kopi czy coś, po prostu wpisujesz kwerendę.

3. Jeżeli Ci się nie chce szukać powtarzających się wpisów po to prostu weź od kogoś sprawny plik i podmień.

4. W pliku od ustawiania NPC prawdopodobnie masz jeszcze możliwość ustawienia jego zasięgu (Pewnie nie dałeś 0 dlatego się przemieszcza)

5. Ceny w sklepach ustawia się w tabeli gold lub shop_buy_price (zależy od plików i przedmiotu)

1011932_514376648616209_1943977858_n.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...