Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Szukam] Poradnik do tworzenia gier Via WWW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tutorial:

1. Książka 'Symfonia C++',

2. Dowolna książka o SQL,

3. Dowolna książka o inżynierii oprogramowania

4. 'jakiś' kurs html,

5. 'jakiś' kurs php + js + jquery i innych cudactw,

6. bierzesz dowolny, w miarę złożony silnik gry, analizujesz go

Dzięki zdobytej w ten sposób wiedzy będziesz w stanie samemu zaprojektować silnik, napisać grę i co najważniejsze będziesz ROZUMIAŁ co robisz.

No, chyba, że postąpisz jak większość gimbusów i zabierzesz się do wszystkiego od dupy strony, czyli od pkt 5+6. Pozostaje mi wtedy życzyć ci powodzenia, szybkiego końca wakacji i powrotu do szkoły. Żebyś znowu miał co robić ;)

pasek_4oo_6o.jpg

Aktualny poziom zła: 75 punktów ostrzeżeń.
Achievements:
  • 22 zajebiste posty oznaczone czerwonym kółeczkiem
  • 1 urażony modek - dwa razy! (Istny Diabeł)
  • 4365 userów forum, którym powiedziałem smutną prawdę
Opublikowano

@Frozen
Książki ?

It is so funny. Z reguły wiedza jest przestarzała z nich ,bo nowe aktualizacje.

Lepiej kursy.O tak kursy z neta - świeża wiedza !

Powiedz mi ,czemu c++ ?

Fan happy tree friends.

Nr. gg otrzymują zaufane osoby.

Opublikowano

Czemu c++? Bo uczy odpowiedniego sposobu myślenia.

Minsh, zanim zaczniesz się śmiać z książek to przeczytaj chociaż jedną i opanuj podstawy. Potem zajmiesz się 'nowinkami'. Dużo więcej osiągniesz, jak będziesz świadom, jak pewne rzeczy działają. I nie, nie zamierzam z tobą dyskutować.

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

Zacznij od jakiś wcześniejszych wydań, imho są łatwiejsze.

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

Z początku to polecam nauczyć się php, czyli książki, ewentualnie seriMP711 na yt

A od PHP nabierzesz samych złych nawyków.

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

Nie wiem co ty chcesz od PHP FrozenShade :)

Sam wszędzie piszesz, że nie umiesz PHP, ale obrażasz często :P
To tak, jakbym ja pisał, że C++ jest złe....ale nie piszę bo nie mam na jego temat bladego pojęcia.

Opublikowano

To, że nie znam PHP nie znaczy, ze nie umiem w PHP pisać (kłania się uniwersalna znajomość c++ i radzenie sobie we wszystkim, będące pochodną skilla 'c++ mastery' ).

Wystarczy mi, że wiem, na jakiej zasadzie działa php (tak od środka, sam kiedyś napisałem prosty parser wymiatający na prockach 200MHz) i zdaję sobie sprawę, jaki narzut obciążenia cpu on ze sobą niesie.

Program w kodzie natywnym ownuje wszystko inne, jeśli chodzi o wydajność i możliwości. Zaraz potem są języki działające na maszynie wirtualnej poprzez tzw bytecode (c#, java). Za nimi jest taka mroczna przestrzeń zarezerwowana dla dziwnych języków, których nie znam (i bynajmniej nie czuje się przez to gorszym) a na końcu mamy języki skryptowe, do których należy pehape.

Ja nie mam nic do php, niech sobie webmasterzy w tym piszą. Fajnie, sam używam wordpressa i mybb. Tylko mam takie małe, prywatne spostrzeżenie.... jakoś w firmie, w której pracuję, jeśli ktoś zaczynał rozmowę kwalifikacyjną od słów 'znam php' nigdy nie dostał etatu.

Ale ludzie, którzy deklarowali TYLKO znajomość c++ taki etat dostali. Nie, oni nie programują w c++. Oni po prostu szybko się wdrożyli w zagadnienia i język, którego mięli używać docelowo.

Chłopcy i dziewczęta, php wam nic nie da, poważne firmy boją się 'webmasterów'. Tacy ludzie są skrzywieni i niereformowalni. Php psuje wam tok myślenia, ogranicza i sprowadza na zupełnie nieprzydatne tory myślenia. Wielu takich widziałem w ciągu moich krótkich 10 latek 'kariery zawodowej'. Oni odpadali, ja nie. To kwestia możliwości przystosowania do innych środowisk programistycznych, innego toku 'myślenia w kodzie'.

Wyjebcie te swoje xamppy i zainstalujcie sobie visual studio. Jeśli chcecie w przyszłości robić coś ciekawszego niż stronki www to niestety, ale musicie się przestawić na prawdziwe programowanie.

pasek_4oo_6o.jpg

Achievements:
Opublikowano

Dobrze, zgadzam się z Tobą, że z samym PHP daleko nie zajdzie..

Ale wiedz, że PHP to też język programowania, więc to już raczej nie jest takie "webmasterstwo", dla takich ludzi to tylko HTML i CSS :)

Poza tym, ja zacząłem od PHP, ponieważ myślałem, że zaraz mi się to znudzi, więc chciałem spróbować na łatwiejszym języku. Okazało się, że już w tym trochę posiedziałem. Jeszcze mi wiele zostało do nauki PHP, ale wg mnie już powoli mógłbym 'UZUPEŁNIAĆ się' innymi językami/technologiami.

Opublikowano

Do gry via www to php potrzebne, więc nie wiem dlaczego odradzasz to ? Nie mówię że musi nauczyć się 99% PHP, niech nauczy się podstaw przynajmniej żeby wiedział o co chodzi.

Opublikowano

Jesteś pewny? Grę via www da się napisać w wielu językach, PHP to nie jest dobry pomysł na początek, ja zaczynałem od PHP i teraz tego żałuję bo w tym czasie mógłbym nauczyć się dużo lepszego języka w którym więcej mógłbym zrobić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...