Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Proszę o pomoc w zrobieniu dobrej wentylacji obudowy

nek1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym dokupić dodatkowe wentylatory do obudowy, mam miejsce na 2, z czego 1 miejsce prawie styka się z chłodzeniem więc odpada. O to mój PC od środka:

http://pokazywarka.pl/nrq507/

Panel boczny komputera:

http://pokazywarka.pl/33ukn4/ - u góry nie zamontuje, bo tak jak pisałem, panel prawie styka się z chłodzeniem więc miejsca nie ma, myślałem nad tym niżej, ale nie wiem, liczę na pomoc :D

http://pokazywarka.pl/93000j/ - Tutaj chciałbym umieścić 1 wentylator, lecz nie ma tam żadnych mocowań do zamontowania go, ale słyszałem, że można kupić przypinki i go umocować

http://pokazywarka.pl/zlv011/ - Tutaj zamocowałbym SilentiumPC Zephyr 120mm

Z tyłu obudowy mam 1 wentylator wylotowy, chciałbym mieć odpowiedni przepływ powietrza :) Z góry dziękuję za pomoc.

Wycinanie w metalu odpada, bo się na tym nie znam jakby co.

Opublikowano

Obudowa typu piekarnik, czy mi sie zdaje i nie rozpoznaje jakiejs popularnej xD?

Po prostu wwierc srobkami krotkimi w te otwory wentylator przez te otwory co ma wentylator, nakretkami zabezpiecz z drugiej i gotowe. A nowe otwory robisz tak - kupujesz wentyltor za 15-25 zl, najlepiej 120-140mm, szkicujesz na obudowie gdzie sa granice lopatek przy obrotach, wywiercasz tam duzo dziur zeby wygladalo jak inny otwor, pozniej przykladasz, przykrecasz wentylator sruba i nakretka i gotowe. 0 kombinowania... a dla ladniejszego wygladu przytnij srubki po wkreceniu ile wystaje, jebnij spreya podobnego i nie widac prawie xD To nie zart jakby co ;p Ja tak kuzynowi robilem w jego zlomie kiedys bo sie grzal ...

Ps. Mi sie zdaje czy buda sie juz jarala? Przy miejscu na wentylator bodaje 92mm ? 1 zdjecie panelu bocznego?

Ps.2. Mi sie zdaje czy ci sie karta graficzna zgina w polowie ?

Opublikowano

Obudowa to nie jest taki piekarnik, temp. są w miare dobre, kupiłem ją ok 3 lata temu.Jest to Cooler Master Elite 330 Black. Buda się nie jarała, miałem tam zamontowany tunel, który odprowadzał powietrze od boxowego chłodzenia, ale z powodu kupienia lepszego chłodzenia musiałem to wymontować. Karta się trochę wygina, bo to taki typ tej karty niestety, ma juz prawie 2,5 roku. A tamten wentylator na panelu bocznym na dole to ma być wlotowy/wylotowy ?

Opublikowano

Na dole wlotowy, na samej gorze jakby sie dalo obudowy (tam od gornej czesci) daj wentylator 1 albo 2 , 120mm albo jak wejdzie 140mm wylotowe i reszta wlotowe. Na dole i nad tym malym na dole daj wentylatory wlotowe (ten na dole to chyba 92mm, nie wiem, mozesz zmierzyc, wiec jak tak to wez tam zALMAN zM-SF2 - 92x92x25mm daj bo mimo ze 40zl to ultra wydajny. Drugi wyzej dowolny,reszta w sumie tez. Dlaczego wylot powietrza na gorze? Cieple powietrze jest lzejsze, unosi sie wiec do gory, wiec szybciej wyleci, bo ma dodatkowa pomoc wentylatorow. Nie stosuj tych tuneli, bo one tylko zmniejszaja przeplyw powietrza (chyba ze trafisz na bardzo mocno rozszerzajacy sie, ale malo wchodzacy w srodek, to taki by cos mogl pomoc..). Aha, czyli nie rozpoznalem obudowy :( Ale skoro temp. w normie, to po co chcesz chlodzic?

Opublikowano

1. Chcesz porządny system wentylacji? Zmień obudowę. W tej obudowie typu piekarnik nic nie zrobisz bez narzędzi.

2. Zmienisz na np. Brutusa M23 i masz tak: 2x 120mm front(wlot), 1x120mm za koszykami możesz przymocować(też wlot), 2x 120mm top(wylot) 1x 120mm rear(wylot)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...