Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] odczyt pliku z bronią

barti5621

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, ostatnio szukałem plików dźwiękowych w folderze Call of Duty 4 (D:\Program Files\Activision\Call of Duty 4 - Modern Warfare\iw3mp.exe) i wszedłem do folderu main i do pliku localized_polish_iw04.iwd (plik otworzyłem programem WinRAR) i znajdują się tam 3 foldery ale mnie interesuje folder weapons i jak wejde w to sa 2 foldery i jak wejde w nie pojawia się mój problem pliki jak chce otworzyć (np.ac130_25mm_mp) to zamiast dźwięku broni wyskakuje mi notatnik z jakimś tekstem.

Proszę o pomoc! :)

Opublikowano

Dobra, na początku powiem, że cieszę się, że ktoś na tym forum pisze o jakiejkolwiek ingerencji w pliki Call of Duty.

Na początku wyjaśnię:

- pliki IWD (Infinity Wards Data?), według nagłówka 'PK' od package. Są to archiwa ZIP ze zmienionym rozszerzeniem.

- zawierają takie pliki jak:

• tekstury (images/)
  • dźwięki (sound/)
  • właściwości broni (weapons/)
  • skrypty (maps/)
  • pliki konfiguracyjne deweloperów (/)
  • ustawienia dla kart graficznych (/)
  • domyślne ustawienia (/)
  • ustawienia dla sztucznej inteligencji (accuracy/)

Folder weapons (iw_11.iwd) jak wspomniałem, jest tylko katalogiem zawierającym właściwości broni. Zapewne chcesz parę dźwięków dla pojedynczych broni.

Wejdźmy więc w folder weapons, znajdziemy tam:

- katalog mp - Multiplayer

- katalog sp - Single Player

Od razu zgaduję, że twoją intencją są bronie Multiplayer. Wchodzimy do folderu mp. Szukamy interesującej nas broni.

Powiedzmy, że to ac130_25mm_mp. Klikamy alt + v po zaznaczeniu broni. Klikamy CTRL + F i wyszukujemy 'sound'. Teraz według naszej zachcianki:

- Linia "\\" oznacza, że wartość jest domyślna, bądź taka, której nie ma, czyli: pickupSound\\ będzie oznaczać, że jest to dźwięk ustalony w konfiguracji wszystkich broni, lub pusty.

- Linie: "pickupSound\\pickupSoundPlayer\\ammoPickupSound\\ammoPickupSoundPlayer" nas nie interesują, zwykle są one puste.

- projectileSound: dźwięk lotu pocisku (zwykle ustalany dla granatników itd.)

- fireSound: dźwięk wystrzału pocisku z lufy [ac130_25mm_fire]

- fireSoundPlayer: dźwięk słyszalny przez osobę strzelającą

- lastShotSound: dźwięk słyszany przy ostatnim naboju w magazynku

Reszta chyba będzie mało interesująca, a nie trudno je zrozumieć.

Wybieramy więc nazwę dźwięku na prawo od argumentów opisanych wcześniej. Teraz wchodzisz tutaj:

http://z.xaa.pl/common.csv

Ściągasz plik i otwierasz notatnikiem/notepadem++/excelem.

Klikasz CTRL + F i szukasz np. "ac130_25mm_fire".

Znajdujemy to:

27d2138228.png

Znak # oznacza, że Call of Duty nie czyta nic na prawo od tego znaku, ignoruje tekst.

Ścieżka twojego dźwięku znajduje się po dwóch przecinkach na prawo od twojej nazwy.

Tutaj to będzie: ac130/ac130_25_mm_fire_rev01sh2.wav

Wchodzimy więc w main i szukamy w archiwach folderu ac130 w folderze sounds.

Mała wskazówka: folder sounds znajduje się w plikach:

• iw_06.iwd do iw_11.iwd
  • localized_polish_iw00.iwd do localized_polish_iw06.iwd

Szukamy.. i nic? Tak, Activision niektóre pliki dźwiękowe ulokowało w zakryptowanych danych gry.

Są to pliki FastFile (.ff)

NIC STRACONEGO. Twórcy jakieś 4 lata temu wydali narzędzia dla modderów zawierające dźwięki, których domyślnie nie ma w IWD.

Umieszczam tutaj archiwum z dźwiękami z tej paczki:

http://z.xaa.pl/MPCForumSound.rar

https://www.virustotal.com/pl/file/eaff73225757abf87bbf37459e9e6e1379e124036bd3203ca580b781c8b2c794/analysis/1374777209/

Dobra.. wchodzimy w archiwum.. też nic? Wiem, że mogłem to opisać na początku, ale to naprawdę rzadki przypadek, aby dźwięk nie znalazł się w tej paczce powyżej. Umieszczę tutaj ten plik dźwiękowy, lecz uwierz - wycięcie tego jest dla zaawansowanych:

http://z.xaa.pl/ac130.wav

Nie wiem, czy to dokładnie ten dźwięk.. to jest naprawdę trudne, ale zdecydowanie pomogę znaleźć inne.

Pozdrawiam.

WSZYSTKIE PLIKI W CHMURZE DLA MPCFORUM ZOSTAŁY USUNIĘTE. NIE KORZYSTAĆ Z MOICH PROGRAMÓW.

Proszę nie ingerować w moje posty/tematy, w razie potrzeby usunąć całą zawartość. Nie pomagam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...