Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Podzespoły do komputera

Lirnen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Jako że mój pięcioletni komputer już się muli i ogólnie wolno chodzi, chciałbym dokupić do niego nowe podzespoły. Problem w tym że średnio znam się na tym i chcę się was popytać. Myślałem nad zwiększeniem RAM do 4 lub 6GB i wymiany procesora bądż płyty głównej (nie wiem czym to się różni). W przyszłości zamierzam mieć Win 7 x64 i lepszą kartę graficzną gdy wpadnie więcej kasy. Nie umiem składać komputerów więc powierzę to zadanie specjalistom. Przy okazji zakładania sprzętu zrobię format. Podajcie propozycje sprzętu z przyblizoną ceną. Poproszę coś z średniej, średnio-wysokiej półki. Przeważnie gram na komputerze.

Aktualny stan (o reszcie rzeczy nic nie wiem):

system: windows xp service pack 3

grafa: ati radeon HD 4600 series

pamięć: 2gb ram

procesor: amd athlon 64 x2 dual core processor 5600+ 2,9GHz

rozdzielczość: 1280x1024

Procesor: Intel Core i5-6400 3.3GHz (Turbo)   Karta graficzna: Gigabyte GTX 1060 6GB Windforce OC    Płyta główna:  MSI B150M Mortar

Zasilacz:  Antec VP 500    Dysk:  SSD 240GB + HDD 1TB    RA M:  4x4GB Kingston HyperX FURY 2133MHz CL14   Obudowa: SilentiumPC RG3

Mysz: Razer Viper Mini   Klawiatura: IBOX Aurora K-4   Monitor: iiyama XU2490HS-B1

Opublikowano

Napisałem że średnio oriętuję sie w tych rzeczach.

Poproszę coś z średniej, średnio-wysokiej półki.

Procesor: Intel Core i5-6400 3.3GHz (Turbo)   Karta graficzna: Gigabyte GTX 1060 6GB Windforce OC    Płyta główna:  MSI B150M Mortar

Zasilacz:  Antec VP 500    Dysk:  SSD 240GB + HDD 1TB    RA M:  4x4GB Kingston HyperX FURY 2133MHz CL14   Obudowa: SilentiumPC RG3

Mysz: Razer Viper Mini   Klawiatura: IBOX Aurora K-4   Monitor: iiyama XU2490HS-B1

Opublikowano

Ale ja nie twierdze, że sie orientujesz czy nie. Ja chce się dowiedzieć ile pieniędzy masz na modernizacje

Chcesz mieć darmową uługe montażu/wysyłkę na morele.net albo techplanet.pl? Wejdź tu!

Opublikowano

3500zł nie za dużo? Albo 3000zł? W tej cenie można już coś fajnego wcisnąć...

Do 3k z OC: http://www.morele.net/inventory/info/ln0QX/ (Jak masz naped optyczny to bedzie 3030zl a jak jeszcze dysk to mozna doinwestowac do procka tycie)

Do 3,3k bez OC: http://www.morele.net/inventory/info/MAgOKu/ (Jak masz naped optyczny / dysk to mozna dolozyc do grafiki albo procka, raczej do procka, ale masz juz i7 z turbo 3.9ghz)

Jak powiesz czy krecisz czy nie to bedzie sens wtedy jakis drozszy zlozyc. I powiedz czy mozesz zaplacic 4k zl.

Nie ma sensu póki co pchać się w stary sprzęt. Nie działają mi spoilery, ale na 95% masz tam albo s775 albo słabe s1155, więc złożę od 0. Aha, masz dysk albo czytnik płyt na sata?

Opublikowano

Do 3k z OC: http://www.morele.net/inventory/info/ln0QX/ (Jak masz naped optyczny to bedzie 3030zl a jak jeszcze dysk to mozna doinwestowac do procka tycie)

Do 3,3k bez OC: http://www.morele.net/inventory/info/MAgOKu/ (Jak masz naped optyczny / dysk to mozna dolozyc do grafiki albo procka, raczej do procka, ale masz juz i7 z turbo 3.9ghz)

Jak powiesz czy krecisz czy nie to bedzie sens wtedy jakis drozszy zlozyc. I powiedz czy mozesz zaplacic 4k zl.

Nie ma sensu póki co pchać się w stary sprzęt. Nie działają mi spoilery, ale na 95% masz tam albo s775 albo słabe s1155, więc złożę od 0. Aha, masz dysk albo czytnik płyt na sata?

Słabe 1155 <3

To jest AM2 -__-

Opublikowano

To nie zgadlem. Strzelalem, bo mi spoilery sie nie otwieraja xD A z slabym 1155 chodzilo mi ze slabsza plyta na s1155, nie za to slaby socket, bo to chyba najpopularniejszy, no i i7 wiele jest na niego dobrych wiec nie ma co narzekac na ten socket xD

Opublikowano

Kiedy tu jest do wymiany cała platforma...

Podaj, czy dysk na S-ATA, jaka obudowa, zasilacz oraz DOKŁADNY budżet.

średnio-wysoka półka cenowa to ~1100-1200zł.

S-ATA? a czo to?

obudowa? czarna z czerwonym paskiem... A tak na serio to nie wiem

zasilacz niewiem ale był kupywany dość dobry.

Do 3k z OC: http://www.morele.ne...ory/info/ln0QX/ (Jak masz naped optyczny to bedzie 3030zl a jak jeszcze dysk to mozna doinwestowac do procka tycie)

Do 3,3k bez OC: http://www.morele.ne...ry/info/MAgOKu/ (Jak masz naped optyczny / dysk to mozna dolozyc do grafiki albo procka, raczej do procka, ale masz juz i7 z turbo 3.9ghz)

Nie ma sensu póki co pchać się w stary sprzęt. Nie działają mi spoilery,

ale na 95% masz tam albo s775 albo słabe s1155, więc złożę od 0. Aha,

masz dysk albo czytnik płyt na sata?

3000zł?! drogo W "CH"!! ja nie potrzebuje demona! liczyłem na coś do MAX 600-700zł ale oczywiście za same te takie jak ram i proc. 3000zl jak cena na nowy komputer to oczywiscie tak, zgadzam się, lecz moje finanse sa bardzo ograniczone. moze w przyszłości :P no ale jak piszecie że w mojego trupa juz nie warto inwestować no to trudno... bede musial zadowolic sie samym formatem. ile to w przyblizeniu kosztuje?

Co do komputerów to nie zamierzam bawic się w podkręcanie czy coś. jak nowy komputer to jestem w stanie dać 2500zl, chociaż 3000 też byłbym w stanie uzbierac

Opublikowano

Odkręć lewy bok obudowy i na zasilaczu pisze jaki to model i marka.

6789550154.png

Opublikowano

Po pierwsze podaj maksymalny budżet jaki możesz na to przeznaczyć tylko dokładnie jakąś kwotę. Otwórz bok komputera i podaj dokładną nazwę zasilacza, lub zrób jego zdjęcie. Zobacz też czy dysk twardy ma taką szeroką taśmę czy cienki przewód. Obudowa zapewne się i tak nie nadaje, bo jest pewnie z jakiegoś gotowego zestawu.

Opublikowano

Po

pierwsze podaj maksymalny budżet jaki możesz na to przeznaczyć tylko

dokładnie jakąś kwotę. Otwórz bok komputera i podaj dokładną nazwę

zasilacza, lub zrób jego zdjęcie. Zobacz też czy dysk twardy ma taką

szeroką taśmę czy cienki przewód. Obudowa zapewne się i tak nie nadaje,

bo jest pewnie z jakiegoś gotowego zestawu.

komputer nie byl gotowym zestawem. byl skladany przez panów z studio 7 :)

Może

zróbmy tak: nie bede dokupywal do mojego staruszka nic, tylko

porozmawiajmy co mogę dostać sensownego za 2000zł, 2500zł i 3000zł.

maszyna pod gry.

Opublikowano

| CPU: Intel Core i7-4770k | MOBO: MSI Z87-G45 Gaming Intel Z87 | GPU: Palit GeForce GTX 770 2GB | PSU: OCZ ZS 650W | RAM: Crucial Ballistix Sport 16GB | HDD: Western Digital Caviar Blue 1TB | CASE: Zalman Z11 Plus

Opublikowano

@Kacper173173pl

Po co tu i7 ? Obudowa beznadziejna. Zasilacz też mógł by być lepszy. W tym zestawie zmienił bym procesor na i5. Zasilacz na deus g1 500W lub deus m1 550W. Obudowę przynajmniej na brutusa 410. I dysk na http://www.morele.net/dysk-seagate-1tb-sataiii-7200rpm-64mb-cache-st1000dm003-oem-432403/ . Jeśli by wyszło za dużo to ram narazie na 4GB. Karta graficzna albo taniej GTX 760 albo drożej GTX 770 lub jeszcze można poszukać na allegro Radeona 7970 za około 1100zł czyli tyle co 760.

Opublikowano

W moim jest i7, nie i5, poza tym na hasswelu, wiec duzo wydajniej, grafiki takie same ale ja mialem sklep gdzie jest drozsza, poza tym tylko dysk wiekszy 1tb nie 0,5tb i inne marki ale moje wydajniejsze w sumie xD Bo doplacajac za 3500zl zlozylbym z roznych sklepow gtx770 + i7 na hasswelu + 8gb ramu lub wiecej + 1tb + 500w markowy lub lepszy nawet... wiec moj jest blizej ceny i w sumie wydajniej... a jak chce to mu zloze za 3500 ... wydajniejszy troche :)

@EDIT

@Up

i7 wcisnalem bo jest sens, starczy mu na dluzej, w dodatku hasswell

Obudowa nie jest beznadziejna - moj kolega ma i jest porownywala z przewiewem do tego brutuska 410, a tansza. Wiem, ze obudowa przewiewna, wiec polecam, bo tansza. Po co 70zl doplacac, skoro nie da to przewiewu wiekszego ? Poza tym po kiego grzybka mu mocniejszy zasilacz skoro to mu wydajnosci nie da a ten mu daje zapas do gtx770 i i7 mocnego podkreconego ? A ramu 4Gb w zestawie za 3k-3,5k to jest smieszne troche, 8gb to jest do crysisa3 na high/ultra podstawa. A dysk patrzylem szczerze mowiac najtanszy - ale jak autorowi 0,5tb nie starczy to moze doplacic 60zl do 1tb ,ale z przyzwyczajenia wiem, ze wiekszosci starcza 500gb.

Opublikowano

myślę że i5 w zupełności mi wystarczy. Nie potrzebuje aż 1TB. 500GB jest ok.

Opublikowano

Bez OC to to co podalem... http://www.morele.net/inventory/info/MAgOKu/

300zł więcej, ale masz i7, mocna grafa...

Haswell to 5-8% różnicy w stosunku do Ivy, więc żadna rewelacja.

Poza tym dałeś beznadziejną obudowę. i7 do gier ? Nie wiesz, czy starczy na dłużej, być może będzie tak jak z Quadami - bardziej opłacało się wziąć 2 niż 4 rdzenie, bo tylko się przepłacało.

Autorze - podaj budżet, aktualny dysk i zasilacz, bo już się pogubiłeł w tym temacie. Jak podasz, dostaniesz wydajny zestaw do gier.

Opublikowano

dzieki wszystkim za pomoc. Będe sie wzorował na

http://www.mpcforum.pl/topic/995964-polecane-zestawy-komputerowe-na-lipiec-2013/

do nowego komputera jeszcze mi się nie śpieszy, więc kiedy będzie kasa to wtedy będziemy dyskutować. można zamknąć

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...