Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]System licencji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie jak wy robicie system licencji na swoje skrypty? Bo mam jeden który chciałbym zacząć sprzedawać i aktualnie polega to na tym, że jeżeli ktoś dostaje kod swojego, że tak powiem CMS. A ja zapisuję to w swojej bazie i potem sprawdzam. Ale jak można jeszcze inaczej to zrobić?

Opublikowano

zależy, możesz umieścić serce tego cms'a na osobnym hostingu, np panel admina(logowanie) albo jakieś niezbędne funkcje, i wysyłać przez ajaxa requesta z danymi i porównać je u sb w bazie.

jak masz problemy z wyslaniem requesta poza swoją domene to zrób tak

ajax -> plik php -> curl

@edit

pamiętaj przy jaxie async: false, aby czekalo na odpowiedź

Opublikowano

Zakodowanie źródła, a w nim sprawdzenie czy skrypt jest uruchamiany w obrębie danej domeny.

Wszelkie inne rozwiązania nie mają sensu, gdyż da się je obejść.

Jeszcze sytuacyjnym, ale bardzo dobrym rozwiązaniem jest sprzedanie cms + domena + hosting. Dla klienta dajesz ftp do wszystkiego prócz folderu w którym jest cms.

Opublikowano

@up

Pomysł niby dobry z tą domeną ale drogo wychodzi

Drogo, ale na prawdę nie ma innego skutecznego sposobu. Wszelkie sprawdzanie za pomocą js lub php (ajax, fsocketopen, soap, curl, mail itd.) kończy się fiaskiem. Niekoniecznie chcę zdradzać swoje sposoby, ale wymienione przeze mnie metody można łatwo złamać. Rozkodować też może w jakiś magiczny sposób się da.

Jeśli masz pr0 system - trzymaj u siebie. Jeśli jest to bardzo duży system przekonwertuj na exe :D lub zrób jak google -> sprzedawaj wraz z maszyną którą klient może umieścić w swojej serwerowni (http://www.google.com/enterprise/search/products/gsa.html)

Opublikowano

A chciałbym się zapytać na jakiej zasadzie działa ip board? Bo tam też się klucz wpisuje

Żeby MysQl nie padło

Opublikowano

IP.Board działa na takiej zasadzie, że klucz jest tak na prawdę nie potrzebny. Ważne jest czy podana jest domena w obrębie ich ACP.

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...