Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zawiechy interfejsu, długie uruchamianie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, zainstalowałem sobie ubuntu programem wubi (Gdyż nie mogłem znaleźć pendrive -,- a płyty marnował nie będę), utworzył on wirtualny dysk jako plik w windowsie. Dodam że odrazu zainstalowałem sobie gnome classic, bo nie trawię unity. Mój problem polega na tym, że:

1. Podczas instalacji czegokolwiek , czy to z centrum oprogramowania, czy terminalem (apt-get install) cały interfejs (razem z górnym i dolnym paskiem) potrafi złapać zawiechę, wszelkie animacje się zatrzymują, na klikanie nic nie reaguje, mogę jedynie ruszać myszką, dysk raz żre a raz nie. Ale jak żre to tak porządnie dioda użycia świeci.

2.Uruchamianie systemu trwa jakieś 5min, co jak na linucha strasznie długo, pojawia się kawałek konsoli, potem czarny ekran i po tych paru minutach dopiero pojawia się ekran logowania. Dysk żre jak pojebany.

Podejrzewam że jest to wina wirtualnego dysku, bo w windowsie dysk był nieźle pofragmentowany a plik wirtualnego dysku jest pewnie w kawałkach. Moje pytanie brzmi czy da się (chwilowo bez pendrive, ew. już złużyję tą płytę) stworzyć na dysku nową partycję i bez ponownej instalacji (Bo już mam trochę skonfigurowany pod siebie system) jakoś przenieść pliki z wirtualnego na zwykły? A jeśli jest to skomplikowane to nie ważne, zainstaluję na nowo bo w sumie to jedynie 1h roboty by wszystko poinstalować i aktualizacje dać.

Ano, i czy da się bezpiecznie wywalić unity? bo słyszałem że ludzie po wywaleniu go mają problemy z systemem. A tylko miejsce zajmuje.

Opublikowano

zainstaluj MINTA , do wyboru masz Cinnamon ( na gnome Shell oparte ) i MATE, a nawet z samym Gnome Shell

zaleta : CAŁKOWITY BRAK UNITY !

ciężko bez pena, ale jako opcję masz dysk USB , na nim tez działa system bez problemu praktycznie na każdym kompie do którego dysk podłączysz

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Miałem minta przez chwilę i właśnie nie spodobał mi się ten cynnamon, wolałem czarne style i jestem już w miarę przyzwyczajony do gnome classic, ale zastanawiam się też nad xfce, do tego pełne spolszczenie i lepsze wsparcie społeczności dla ubuntu przekonało mnie by przenieść się na ubuntu. Teraz trochę żałuję bo rzeczywiście jest dość wolny i łapie zwiechy jak to niektórzy pisali że się powoli stacza.

No to wracamy do szybkiego minta :D Dzięki za radę.

PS. WTF, ten edytor na mpc coraz bardziej się pierdzieli, zaczął mi pobierać pliki z losową nazwą.

@edit

Polecisz jakąś najlepszą wersję? Z kodekami, aktualizacjami, domyślnymi programami itd. ? Bo mam płytę DVD i szkoda marnować większość miejsca.

Opublikowano

MATE jek nie podoba ci się Cinnamon.

przecież MINT to 99% Ubuntu i mie ma znaczenia co masz bo to tylko interfejs

osobiście najbardziej lubię mix MINTA z Gnome Shell , możesz doinstalować sobie po instalacji

MATE to bardziej zbliżone do Gnome 2

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Wiem wiem że sobie mogę doinstalować, m.in. za to lubię linuxa - nic cię nie ogranicza. Chyba zrobię tak jak ty sugerujesz, pobiorę minta i doinstaluję gnome.

A jak z:

Polecisz jakąś najlepszą wersję? Z kodekami, aktualizacjami, domyślnymi programami itd. ? Bo mam płytę DVD i szkoda marnować większość miejsca.

Dobra, leci pobieranie Mint MATE, potem sobie doinstaluję gnome. mate dlatego bo jeszcze go nie testowałem, oraz chyba ekran logowania pozostaje z domyślnego a cinnamon się podobno dłużej uruchamia.

Opublikowano

Ubuntu zainstalowane przez WUBI ladży, próbowałem już tak robić.

Niedoceniony mentor Counter Stike'a 1.6

:lenny:

Aktualnie realizowany projekt:

CS:GO - od nowicjusza do oporowego gracza ----->

KLIK!

Opublikowano

Według mnie przez wubi nie powinno się instalować systemów, to jak nie mieć sumienia. Cóż to za problem zgrać na płytkę i mieć ją na później jak ci się system zepsuje (wszystko jest możliwe).
Polecam ci Puchacz 12.04 LTS

Jakiś problem? Napisz na PW

backtrack-it_userbar4.png?w=460

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Instalowanie systemu za pomoca jakiegos oprogramowania? Przeciez to glupota. Tak samo jak instalowanie linuxa jako drugi system. Oczywiscie mozna, po dwarunkiem ze uzywa sie dwoch systemow naraz do pracy. Do ma sens, nie raz widzialem taki patent u adminow. Zwykly zjadacz chleba i tak sie zrazi bo przyzwyczjony do windy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...