Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Ile trwa nauka Javy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ile trzeba się uczyć javy aby móc już zaprogramować coś konkretnego?

Opublikowano

Zależy też z jakich poradników.
Ja się zacząłem uczyć z http://www.javastart.pl/ //według mnie szybsze
Są też poradniki na yt //według mnie wolniej przebiega nauka

Jakiś problem? Napisz na PW

backtrack-it_userbar4.png?w=460

Opublikowano

Ja się uczyłem jakieś 15 min, ale znałem już wcześniej c++ więc wystarczyło ogarnięcie co i jak działa, reszta jest identyczna.

Tru, ale.

Javy i innych języków można się uczyć tak naprawdę przez wiele lat. Składnia to jedno, inteligentne wykożystanie języka to drugie. A na to drugie potrzeba wieele czasu.

Uczeń
Opublikowano

Ludzie, kiedy wy się w końcu nauczycie że takich rzeczy się nie generalizuje! Jeden uczy się miesiąc, drugi rok, a trzeci całe życie. Poprawna odpowiedź to ta z uczeniem się całe życie, java nie stoi w miejscu, więc twoja wiedza z każdym rokiem musi się poprawiać.

Zależy jeszcze czego chcesz się nauczyć / co chcesz osiągnąć...

ExodusMt2.pl

Opublikowano

ludzie, temat wałkowany x razy, zawsze mówię to samo, ważne jest logiczne myślenie oraz umiejętność układania wydajnych algorytmów.

większość języków ma prostą składnie np. vb, c#, Java czy Python i pojecie jej to kwestia godzin, ale jest też C w którym nie ma mowy o programowaniu obiektowym tylko strukturalne, lub języku "wysoko-kontekstowym" tj. Assembler.

Opublikowano

Zależy jak szybko się uczysz. Żeby porządnie opanować jakiś język, musisz mieć dużo doświadczenia, tzn że nie nauczysz się Javy w jeden dzień.

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie da się nauczyć programować. Można się uczyć, ale nie nauczyć. Argument jest prosty: Jesteś praktycznie niczym nie ograniczony, tylko Swoją wyobraźnią i możliwościami maszyny !

Poza tym, czego chcesz się uczyć dokładnie ? Działać pod konkretnym środowiskiem/systemem, tworzyć gry czy też aplikacje okienkowe ?

Teoretycznie wychodzi na jedno, na to co napisałem wyżej, aczkolwiek łatwiej dobrze opanować tworzenie GUI niżeli tworzenie gier 3D :)

Sygna.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...