Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Autoit - Imagesearch

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zapoznalem sie z odpowiednimi tematami i sama funkcja, i dziala ona bez zarzutu, jednak z tego co zauwazylem, dziala ona jako wykrywanie obrazka (prostokatu) na ekranie z ewentualnymi wariancjami koloru (ostatni argument, ta "tolerancja" kolorow)

I teraz moje pytanie - czy dzialalaby ona dla ksztaltow innych niz prostokat? zdaje sobie sprawe, ze w ksztalcie ponizej mozna wyszukac fragment A, pozniej fragment B, a na koncu porownac wspolrzedne znalezionych obrazkow, i w ten sposob oszacowac czy caly ksztalt zostal znaleziony w jednym miejscu, ale byc moze istnieje prostszy sposob?

21.5mm%20t%20piece.jpg

Dodatkowo: przyklad z zycia wziety, np: mrowka poruszajaca sie w 4 kierunkach NSWE. Czy dla kazdego kierunku poruszania sie mrowki musze tworzyc nowy obrazek (z glowa mrowki zwrocana na gore, dol, lewo, prawo...), czy istnieje jakas metoda, by JEDEN obrazek rozpatrywac wiele razy pod roznymi kątami?

czyli mowiac prosniej: wykrywanie mrowki zwroconej w rozne strony przy pomocy tylko jednego obrazka owej mrowki

Pozdrawiam :P

Opublikowano

mozesz zobie wybrac czesc obrazka np srodek i szukac tego fragmentu wtedy pomijasz tlo i ksztalt :)

Do
$wiek+=1
Until ŻycieGetMsg() = -3

zbieram +

Opublikowano

Niestety nie da sie szukać obrazka pod wieloma kątami.

1387536187-U112334.png

Jeśli Ci pomogłem mógłbyś wynagrodzić lajkiem :)

Opublikowano

dla magistra po studiach w tym kierunku było by trudno napisać takie coś samemu

dla przykładu masz profesjonalne programy do OCR kosztujące krocie a tylko odczytują pismo

wyszukiwarkę obrazków czy twarzy na google

itp

jeżeli

by istniał dla autoit przynajmniej podstawowy kod do OCR w wykrywaniu

obrazów to można było by to przerobić ale nie istnieje takie coś w tej

skali i w ten sposób jak chcesz mieć

no chyba że ktoś się pokusi o napisanie i zintegrować autoit z api google

1387536187-U112334.png

Jeśli Ci pomogłem mógłbyś wynagrodzić lajkiem :)

Opublikowano

poprawka istnieje i jest prawie możliwe do zrealizowania, bo widziałem już programy w autoit z takimi opcjami :)

api dostępne jest z google, teraz tylko zintegrować to z autoit, masz ochotę to sobie zrób jak potrzebujesz, oczywiście informacje na google musisz sobie poszukać sam

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...