Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Skręcenie kolana .

Joseito

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

8 czerwca , skręciłem kolano na meczu. W ten sam dzień pojechałem do szpitala i wykryli skręcenie kolana i naderwanie innych nierozpoznanych części. Dobra pochodziłem w szynie gipsowej 2 tygodnie (ściągłem tylko na zawody DH) następnie byłem na dwóch wizytach na których wyciągli mi za 1 razem 30ml a za 2 razem 20ml wody. Wczoraj dopiero zrobili mi USG i wykryli że w kolanie mam kawałek oderwanej łękotki , i lekarz dał mi dwa wybory , albo zostawić to i z tym żyć ( czuje ten kawałek łękotki , szczególnie przy klękaniu i robieniu przysiadów ) lub jeśli będę chciał mogę mieć zabieg aby mi to usunęli , ale powiedział że ten zabieg może się nie powieść i może być potem jeszcze gorzej. Tatuś powiedział mi aby lepiej z tym żyć , bo jak dostaną się do kolana to nie wiadomo co potem mi jeszcze będzie się działo. Uprawiam kolarstwo , dziennie przejeżdżam nawet 200km na rowerze i oto moje pytanie do was , co wy byście zrobili na moim miejscu , poddali się zabiegowi czy po prostu przyzwyczajali do tego że coś macie w kolanie i trudno. Dodam że podczas jazdy na rowerze w ogóle tego nie czuje. Może znacie jakieś ćwiczenia wzmacniające kolano ,chirurg zalecił mi bieganie oraz jazdę na rowerze ale rozważną czyli max 20/30km dziennie aby na początek go nie przemęczać.

u6pv.jpg

Opublikowano

Hmmm To jak u mnie z zapaleniem stawów normalnie nie czuję tylko jak zaczyna ciężary ciskać powyżej 120 kg to nie zaczynają boleć.

Jak ci nie przeszkadza w tym czym się specjalizujesz to nie idź, ale pamiętaj, że to z czasem może się pogorszyć.

Opublikowano

Jest masa ćwiczeń dzięki którym mógłbys "ustabilizować" sobie kolano. Pobiegaj truchtem dziennie po 30/40 min, porób przysiady, rowerek, basen... wszystko do czego używasz nóg, do czego są one niezbędne. Pamiętaj, żeby się nie przemęczać, żeby nie przepracować kolana.

Opublikowano

Zrezygnowałem z operacji :P , mam jeszcze 7 razy iść na jakieś tam masaże , pierwsze rozgrzewaja mi kolano światłem a potem masują i smarują smarowidłami , ogólnie jest dobrze i nie narzekam na kolano :P

u6pv.jpg

Opublikowano

Zrezygnowałem z operacji :P , mam jeszcze 7 razy iść na jakieś tam masaże , pierwsze rozgrzewaja mi kolano światłem a potem masują i smarują smarowidłami , ogólnie jest dobrze i nie narzekam na kolano :P

I dobrze zrobiłeś ja też bym zrezygnował

smite-SkoczekPL , Drejk

Combat Arms-Baxiu11

2i03s51.png

Opublikowano

Nie ryzykuj . Jeździć możesz ale nie aż tak długo . A jeżeli operacja by sie nie powiodła mógłbyś kompletnie zapomnieć o kolarstwie :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja jestem hardcorem to poszedł bym do chirurga i niech tnie kolano w chuj.

Lepiej żeby Ci to teraz wycieli bo za pare lat może Ci się to kolano znowu odezwać.

Jakie bedą skutki gdy operacja się niepowiedzie ?

Noge ujebią ? ( jak tak to wolał bym nie ryzykować )

58121063168705213211.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...