Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] znikające obrazki w autoit

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Z pomocą tutejszych forumowiczów stworzyłem program.

Przypisałem mu dane funkcje i dla umilenia Sobie pracy w nim umieściłem kilka obrazków. Jedna ze stron programu wygląda tak:

http://www.wrzucajfotki.pl/di-KNGFKBL6.png

Niby wszystko świetnie, jednak gdy usunę te obrazki, które zostają użyte w programie one znikają. Po prostu w AUTOIT ich nie ma.

Próbowałem zamienić skrypt na exe to dalej to samo.

Proszę o pomoc. Jak te obrazki móc zachować ?;p

Dzięki.

Opublikowano

No a jak ma pokazywać skoro ich nie ma? Możesz jedynie użyć funkcji FileInstall , która wrzuca obrazki do skryptu (podczas kompilacji) lecz przy uruchomieniu wypakowywuje do podanej lokalizacji.

1387536187-U112334.png

Jeśli Ci pomogłem mógłbyś wynagrodzić lajkiem :)

Opublikowano

w Install program wybrać skrypt Autoit, czy już skrypt w exe?

w 1:39 w tym filmiku nie wiem co on mówi i co wybrać xD

Opublikowano

w Install program wybrać skrypt Autoit, czy już skrypt w exe?

w 1:39 w tym filmiku nie wiem co on mówi i co wybrać xD

Skompilowany kod .au3 (czyli exe) - ten który ma Ci się uruchomić. Warto kilka razy nawet obejrzeć lub popatrzeć co tam się dzieje na filmiku - bo wszystko słychać i widać ;)

9obpmnjr.png

Opublikowano

Niestety. Dalej mam to samo. Może dlatego, że te obrazki wprowadzam w jakiś dziwny sposób.

$Label3 = GUICtrlCreateLabel("Simple Macro to Dragon Ball Legend", 38, 63, 343, 26, $SS_CENTER)
GUICtrlSetFont(-1, 14, 800, 0, "Arial")
$Label4 = GUICtrlCreateLabel("Anti-Kick", 43, 120, 80, 24)
GUICtrlSetFont(-1, 12, 800, 4, "MS Sans Serif")
$Label5 = GUICtrlCreateLabel("Choose your position:", 43, 142, 164, 24)
GUICtrlSetFont(-1, 12, 400, 4, "MS Sans Serif")
$Pic1 = GUICtrlCreatePic("C:\Users\Admin\Desktop\Icons\North.jpg", 53, 248, 52, 52)
$Pic2 = GUICtrlCreatePic("C:\Users\Admin\Desktop\Icons\south.jpg", 53, 185, 52, 52)
$Pic3 = GUICtrlCreatePic("C:\Users\Admin\Desktop\Icons\west.jpg", 228, 185, 52, 52)
$Pic4 = GUICtrlCreatePic("C:\Users\Admin\Desktop\Icons\East.jpg", 228, 248, 52, 52)
$south = GUICtrlCreateCheckbox("South", 118, 205, 97, 17)
GUICtrlSetFont(-1, 12, 400, 0, "MS Sans Serif")
$north = GUICtrlCreateCheckbox("North", 118, 270, 97, 17)
$west = GUICtrlCreateCheckbox("West", 293, 205, 97, 17)
$east = GUICtrlCreateCheckbox("East", 293, 270, 97, 17)

Opublikowano

według mnie musisz dać żeby znajdowały się obok skryptu czyli "\obrazeknr1.jpg".

1387536187-U112334.png

Opublikowano

myślisz, że wpakowanie skryptu do foldera z tymi obrazkami ("icons") coś da? Ja wątpię xD

A ja nie wątpię ;)

Niestety. Dalej mam to samo. Może dlatego, że te obrazki wprowadzam w jakiś dziwny sposób.

$Label3 = GUICtrlCreateLabel("Simple Macro to Dragon Ball Legend", 38, 63, 343, 26, $SS_CENTER)
GUICtrlSetFont(-1, 14, 800, 0, "Arial")
$Label4 = GUICtrlCreateLabel("Anti-Kick", 43, 120, 80, 24)
GUICtrlSetFont(-1, 12, 800, 4, "MS Sans Serif")
$Label5 = GUICtrlCreateLabel("Choose your position:", 43, 142, 164, 24)
GUICtrlSetFont(-1, 12, 400, 4, "MS Sans Serif")
$Pic1 = GUICtrlCreatePic("C:\Users\Admin\Desktop\Icons\North.jpg", 53, 248, 52, 52)
$Pic2 = GUICtrlCreatePic("C:\Users\Admin\Desktop\Icons\south.jpg", 53, 185, 52, 52)
$Pic3 = GUICtrlCreatePic("C:\Users\Admin\Desktop\Icons\west.jpg", 228, 185, 52, 52)
$Pic4 = GUICtrlCreatePic("C:\Users\Admin\Desktop\Icons\East.jpg", 228, 248, 52, 52)
$south = GUICtrlCreateCheckbox("South", 118, 205, 97, 17)
$north = GUICtrlCreateCheckbox("North", 118, 270, 97, 17)
$west = GUICtrlCreateCheckbox("West", 293, 205, 97, 17)
$east = GUICtrlCreateCheckbox("East", 293, 270, 97, 17)

Wpakuj je do folderu ze skryptem i podlinkuj do niego np. zamiast sciezki C:\Users\Admin\Desktop\Icons\North.jpg, to po prostu North.jpg. Później dopiero pakuj tak jak jest na filmiku. Zawsze też, możesz się pobawić funkcją FileInstall()

9obpmnjr.png

Opublikowano

Zkumeku. Wygląda na to że działa :D Dzięki. Później postaram się to komuś podesłać, niech sprawdzi :D

tylko ta ikonka mi się nie podoba, którą mi narzucili w tym iekspresie.

@edit. nawet na fb/gmail nie da się wysłać:

obot v1.0.EXE to plik wykonywalny. Ze względów bezpieczeństwa Gmail nie zezwala na wysyłanie tego typu plików.

co jest ? ;p

Opublikowano

Przeczytaj to będziesz wiedział. Co tu tłumaczyć? Można wysyłać zdj itp ale plików wykonywalnych nie:)

1387536187-U112334.png

Opublikowano

Przeczytaj to będziesz wiedział. Co tu tłumaczyć? Można wysyłać zdj itp ale plików wykonywalnych nie:)

Jak spakuje w .zip to wyśle ;)

9obpmnjr.png

Opublikowano

dziwny ten sposób. niby działa, ale firewalle tak wariują że szok. do tego ikonki nie mogę zmienić.. Jakieś dziwne to. Straszne xD koledze wysłałem to mu po prostu windows 8 to zablokował xD

Opublikowano

To inne wyjscie użycie FileInstall (włazi do skompilowanego skryptu i po odpaleniu rozpakowywuje sie do podanej sciezki(

1387536187-U112334.png

Opublikowano

postaram się ogarnąć tego fileinstall. Chyba będzie lepszy. Dzięki ;) jest może jakiś tutorial, czy wyjaśnienie :D?

Opublikowano

dziwny ten sposób. niby działa, ale firewalle tak wariują że szok. do tego ikonki nie mogę zmienić.. Jakieś dziwne to. Straszne xD koledze wysłałem to mu po prostu windows 8 to zablokował xD

To już nie tyle co samo pakowanie windowsowe, a plik wykonywany autoit. Ikonkę można - Resource hacker pobierz sobie i nim zmień, a po zmianie zmień nazwę pliku (pamiętam, że jakoś tak to się bugowało).

postaram się ogarnąć tego fileinstall. Chyba będzie lepszy. Dzięki ;) jest może jakiś tutorial, czy wyjaśnienie :D?

Łap:

http://www.autoitscript.com/autoit3/docs/functions/FileInstall.htm

9obpmnjr.png

Opublikowano

Takie coś mi wyszło :D Pochwalę się.

1) http://www.wrzucajfo...di-VAQGQLAL.png

2) http://www.wrzucajfo...di-VVNCBAYI.png

3) http://www.wrzucajfo...di-RJCC371A.png

Dziękuję wam za wskazówki, poprawę skryptów :D

Tego Fileinstal i tak nie ogarnę xD

Foto nie działa - popraw to.

FileInstall("C:\Documents and Settings\Piotrek\Pulpit\obrazek.bmp", @WindowsDir & "\obrazek.bmp")

Scieżka do istniejącego np obrazka

Scieżka do miejsca w którym się ma wypakować (tutaj wypakuje sie do folderu Windows)

I to tyle

1387536187-U112334.png

Opublikowano

Musi działać :D

Swoją drogą mam jeszcze jedno pytanie. Planuję zrobić coś takiego, że gdy HP (życie) w grze spadnie poniżej X (np.300) to autoit wpisze nazwę czaru leczącego.

Liczbę życia mogę przeczytać za pomocą Cheat Engine, jednak kompletnie nie wiem jak to zastosować w skrypcie. Swoją drogą wydaje mi się, że co wyłączę i włączę grę to ta liczba się zmienia.

Da się to ogranąć? Lub przynajmniej chcę, by pokazywało mi w moim programie ile mam życia w grze.

Np "HP: 2000".

Są jakieś tutoriale, które przybliżyłyby mi ten ten temat?

Opublikowano

NomadMemory- coś ' cheatengine tym mozesz odczytać ale nie wiem ciezko jesli sie zmieniaja ale nie wiem.

PixelSearch?

1387536187-U112334.png

Opublikowano

Są ale nie na tym forum. Musisz znaleźć pointera, na początku nic nie ogarniałem w tym temacie ale po 2 dniach już mam :D.

Ew. możesz odczytywać wartość za pomocą image search. Jeżeli liczba HP jest na bieżąco wyświetlana.

4417049059_6234f40fb5.jpg
Storm has passed but the destruction are still visible.

Opublikowano

Jest na bieżąco. W prawym górnym rogu... Jakiś mob mnie uderzy, HP spadnie, też od razu jest to aktualizowane. Załóżmy, że użyję tego image search/ pixel search. Na pewno da mi to jakiś kod.. Jak go później wprowadzić do Autoit? jezeli np. dostanę kod 00ff3234 Mi to raczej nic nie da xD

Ten nomadmemory próbowałem ogarniać, ale to kompletnie nie wiem o co kaman ^^ Totalnie.

Opublikowano

PixelSearch możesz uzyć na zasadzie takiej

=============== to jest woje pełne hp, wyszukujesz jaki jest kolor w danym miejscu

| | jesli w tym miejscu nie ma koloru czerwonego czyli masz

=============== tyle hp to coś robi. Szukasz po kordach i jesli w tym koloru jest tło (czyli hp go nie przyslania bo jest mniej) to coś robi.

Kolor zielony sugeruje ilosc twojego hp a zolty tyle co brakuje do full.

1387536187-U112334.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...