Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Co Łatwiejsze ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej pisze tutaj temat aby was sie spytać co łatwiejsze VB , C# || Czy C++ , Asembler , Delphi ?

chciałbym sie któregoś z tych programów nauczyć aby coś tam umieć robić typu przeglądarki i takie duperele :)

Więc którego sie najłatwiej nauczyć ?

531ms4.jpg

Nie Kłóć Się z Głupcem , Bo Najpierw Sprowadzi Cię Do Własnego Poziomu A Potem Pokona Doświadczeniem

Opublikowano

Assembly jest trudny, nie ma o czym mówić, słyszałem, że warto zacząć od C#, bo to w miarę prosty język. C++ jest nieco trudniejszy w opanowaniu, reszty nie znam.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

któregoś z tych programów

Nie obraź się ale po tym już wiadomo że nigdy nie programowałeś. To co wymieniłeś to są języki programowania , a to co dzięki temu zrobisz to są programy.

Ja polecam c++ , gdyż według mnie nie ma po co uczyć się c# nabierzesz tylko złej praktyki gdy z c# będziesz chciał przejść na c++.

Opublikowano

Hmm czyli C++ powiadacie ale chodzi mi o to w ile sie tego naucze i czy to wgl jest takie ''praktyczne'' czyli ze logiczne tak wiem xD ... chodzi mi o to że łatwe są kody do zapamiętania lub czynnosci do tych jezyków ? :P

Chyba zrozumiecie wiem mam rzadko problemy z skladaniem zdań ale to tak jak chce duzo napisać a krótko ;P

531ms4.jpg

Nie Kłóć Się z Głupcem , Bo Najpierw Sprowadzi Cię Do Własnego Poziomu A Potem Pokona Doświadczeniem

Opublikowano

Jak chcesz coś łatwego (i na czasie) to C#.

Assembler jest też łatwy, ale od innej strony. Wątpię jednak, że ogarniesz jego mechanikę działania, sądząc po poprzednich Twoich tematach.

Opublikowano

Czyli Wkońcu wyeliminowaliśmy pare języków został tylko C# i C++

Więc Który Wybrać na Sam start dla meeega zielonego? ;D

531ms4.jpg

Opublikowano

Z tego co mi wiadomo to Assembler przydaje się przy tworzeniu własnego systemu.

Z tego co mi wiadomo to nie tylko w assembly się robi przy tworzeniu systemu, w C/C++ też można tworzyć systemy operacyjne.

@DOWN: nie będę się z tobą na ten temat kłócił, nie robiłem systemu :D.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Systemy operacyjne taie jak windows czy linux sa pisane w 90% przy uzyciu c/c++. Czesciowo jest to assembly i np. przy windowsie c#. Calych systemow nie pisze sie w assembly, bo jest to zbyt kosztowne i proces tworzenia bylby zdecydowanie dluzszy, co dla firm oznacza nieoplacalnosc podejmowania takich przedsiewziec. Na start jesli chcesz sie uczyc to najprostsza bedzie java, ktore nikt tutaj nie wymienil i jest obecnie najbardziej "na czasie" jesli chodzi o tworzenie wszelkiego rodzaju aplikacji, od webowych, po frameworki i standalone. C/C++ sa uzywane zdecydowanie rzadziej niz java co latwo widac po ofertach pracy. Sam zreszta wiem, bo niedawno kiedy szukalem pracy, to 3/4 ofert dotyczylo javy i technologii w niej uzywanych.

Opublikowano

Dzięki właśnie się wziełem za C++

Temat Można Zamknąć

A to wiadomość dla tych z startem i którym językiem się uczyć!

C++

531ms4.jpg

Opublikowano

a i jeszcze takie sprostowanie C nie jest łatwiejszy od C++ tylko jeden jest strukturalny a drugi obiektowy. Jeżeli chce się pisać programy komputerowe używa się C++ ale np już do programowania mikrokontrolerów i układów scalonych to C.

Opublikowano

a i jeszcze takie sprostowanie C nie jest łatwiejszy od C++ tylko jeden jest strukturalny a drugi obiektowy. Jeżeli chce się pisać programy komputerowe używa się C++ ale np już do programowania mikrokontrolerów i układów scalonych to C.

C++ z założenia ma być wstecznie zgodny z C, czyli jest i strukturalny, i obiektowy. A co do programowania mikrokontrolerów gdzieś się dowiedziałem, że można próbować także w C++ programować mikrokontrolery, niby WinAVR to udostępnia, wtedy trzeba użyć najprawdopodobniej extern "C".

Opublikowano

C# to już praktycznie nikt się nie uczy. Strata czasu. C++ z miejsca i styka. ;-)

strata czasu ? mało osób ? nie powiedział bym tego...

btw.

System Linux i wszystkie inne unixy są w 100% napisany w C, iż on jest uznawany za język programowania systemowego, po 2 główną zaletą tego języka jest mały rozmiar napisanych w nim programów z tego względu jest uznawany za język typu assamblerowego.

Opublikowano

no tak ale wątpie żeby założyciel posta zakładał że napisze system operacyjny ;D

System operacyjny ? o.O może za jakieś pare lat .. ale napierw przeglądarka i zapraszam do tematu

http://www.mpcforum.pl/topic/1001538-problem-przegladarka-w-c-powrocilem/

531ms4.jpg

Opublikowano

jak narazie to pół tego / pół tego :p bo narazie chce zrobić przegladarke którą będę ulepszał a potem zaczne sie dokłądniej uczyć

531ms4.jpg

Opublikowano

no tak ale wątpie żeby założyciel posta zakładał że napisze system operacyjny ;D

no to raczej jasne, ale dla chcącego nie ma nic trudnego, a tak na serio to nie ważne jaki język... bo to tylko dla programisty, wszystko i tak będzie kodem natywnym prócz języków interpreterowanych takich jak, vb czy też Java (Virtual machine).

po 2 jak to cały czas mówię ważne jest układanie algorytmów i logiczne myślenie, nie trzeba się wszystkich klas, funkcji, metod uczyć na pamięć bo do tego jest dokumentacja, ale po dłuższym czasie i tak samo wchodzi w głowę.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...