Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Vayne - czyli jak być prosem...

slayyy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jest mój pierwszy poradnik ale będzie dość sporo o vayne uważam ze gram nią bardzo dobrze choć potrzebowałem na nią sporo czasu.

Co cechuje Vayne?

Zalety
Jest niesamowicie silna w późnej fazie gry (Late Game).
Bardzo dobry escape mechanizm (knockout/knockback , dash, stealth).
Dobre, choć ciężkie do użycia CC.
Prawdziwy Tank Killer dzięki %True DMG
Jeden z najbardziej mobilnych AD Carry.

Wady
Strasznie papierowa.
Bardzo słaby Laning phase
CC trudne do użycia
"Standardowy" zasięg (550)
Wymaga bardzo dużo treningu (W szczególności pozycjonowania)

​Ok więc zacznijmy od run:
Preferuję taką kombinacje choć najlepiej było by posiadać 3x LS może dać też z 1 na krytyka.

runy.jpg

Co do masterek ja używam 2 kombinacji:
ta jest raczej bardziej defensywna

Vayne.jpg

Osobiście preferuję tą:

Vayne_2.jpg

Dlaczego? Bariera mocniejsza o 20% lubię wejść pod tower skończyć przeciwka i uciec Q czy flashem, dla bardziej agresywnych choć do tego potrzebny jest dobry support ale o tym potem.

Nowa forma masterek: miło i przyjemnie się nimi gra dzięki LS:

masterki.jpg

Skile:

skile.png

A teraz itemki:

Od tych zaczynamy do wyboru:
image.png
w 85% tym zaczynam duży sustaine dzięki kradzieży życia + HP

image.png
Często cię chcą za pushowac np cait bo ma duży zasięg. Wtedy można zagrać agresywniej na nią dzięki tym przedmiotom lub łatwiej się od pushować. Np podchodzimy pod przeciwnika AA+Q+E i sporo HP już nie ma.

image.png
Np vs draven+ sona czy taric, draven ma dobre early.

image.png
Item który musimy mieć!
image.png
Wiadomo potrzebny bardzo.Buty plus ulepszenie jakie kupuje ulepszenie takie bo potrzeba jest duza mobilność
image.png
Zawsze go składam jako 3 item zaraz po butach i blade king

Potem już w zależności jak mi idzie i czego potrzebuje i jak buduje sie przeciwna druzyna:

image.png
Ten item składam bardzo czesto z wiadomych przyczyn.
image.png
Dla predkości ataku oraz + do prędkości poruszania się.
image.png
dodatkowy dmg i LS.
image.png
DMG + większy krytyk
Itemki sytuacyjne defensywne:
image.png

Rady jak grac postacią:
Na początku staram sie spokojnie farmić nie daje się za daleko zepchnąć żeby nie tracić farmy:
Lubie grac na lini z taric, nunu, sona Jak graja w miarę i dobrze inicjują walkę to wtedy kończy się defensywa i staram się odcinać od farmy ale nie pushuje lini żeby nie narażać się na gank . Bardzo ważne jest pozycjonowanie np z tarickiem mamy CC razy 2 jego CC i twoje E i wtedy ADC pada a ubicie suppa to już raczej raczej pewna. Jak złapiemy na początku ze 2/3 kile już w ogóle odcinamy przeciwnika od farmienia i szybko pushujemy linie i gankujemy mida.
Trudna jest do opanowania ta postać bardzo ważne jest pozycjonowanie się i umiejętne używanie E podczas walki.
W late game radze sobie praktycznie solo z każda postacią dzięki mobilności Q i E. W TF trzymamy się daleko od środka walki zawsze atakuje tego który atakuje mnie. Bardzo ważne jest opanowanie orb Walking.

Jaki support jest dobry dla vayne ? proste:
Taric bardzo lubię z nim grac szczególnie jak jest ogarnięty jego CC plus mogę E wbicie w ścianę = kill w eraly
Sona: ma dobry DMG od samego początku plus heal i na 6 ulti, sona jest dobra dla kogoś kto lubi grac agresywnie oczywiście sona musi ogarniać.
Aistar: duzy sustaine , 2 dobre CC plus heal tez= kill
Thresh: sustain dobre ulti potem na TF plus przyciąganie przeciwnika
Blitz: sustain i grab

Najbardziej lubie grać z taric i tresh.

Postać jest bardzo trudna do niej jest potrzebny dobry support= łatwe kile w early

Moje statystyki:

staty.png
screen shot pc

Czekam na hejting :) ewentualnie na konstruktywne pytania.

TOP lane:

Postać bardzo dobrze pisuje się na top lane dzięki true DMG zjada praktycznie każdego typowego "topa" Jax, riven, singed itd .. fajnie spisuję się z nowa forma masterek, jesteśmy trudni do zgankowania nawet bez warda na początku gry dzięki naszemu Q i E w formie obrony. Polecam grać z flash\teleport na tej pozycji dzięki czemu szybko możemy przenieść się np pod dragona czy na bota pomóc w walce.

EDIT:

zmieniono lekko runy, dodano pozycje top, nowa forma masterek.

Opublikowano

Świetny poradnik, masz lajka :D

Kurwa za co? Wyrazilem opinie !!! Boze kogo oni ma moderatorow daja, straszne...'

Ej jest tam błąd, bo pisze "farcić" zamiast "farmić" No chyba, że liczysz na farta :D

oddajcie moje %procenty% złodzieje

za co te lajki?

Nie bądź żyd daj warna

Jak pomogłem daj like

Jak nie to i tak daj

Opublikowano

Dodaj trochę kolorów, zwiększ czcionkę w niektórych miejscach i będzie dobrze.

Opublikowano

Jak by ktoś był zainteresowany mogę wrzucić jakiś filmik z gry :) z opisem ...

Możesz wrzucić, na pewno oglądnę, zwłaszcza że Vayne to aktualnie mój ulubiony ADC.

Co do buildu do dobry i w większości wypadkach się sprawdza. ;)

tumblr_nu2fu56gEN1tj1rj6o2_500.png&ehk=7

Opublikowano

Nalezaloby sproscic, iz po przeczytaniu i zapoznaniu sie z tym poradnikiem nie bedziemy osiagac od razu wysmienitych wynikow. To jest jedynie nakierowanie na to, jak nalezy ta postacia grac. Jezeli bedziecie grac tak jak w poradniku to zostalo opisane, to robcie to jak najczesciej, zeby szkicowac skilla z tym buildem i stylem gry. Co do samego tematu, to poradnik jest ok, nic bym nie dodawal, ani usuwal, like jak najbardziej zasluzony.

Jungle - Lee Sin

Solo top - Tryndamere

Mid - Fizz

ADC - Blue Build Sivir

Support - Blitzcrank/Janna

Opublikowano

Ymm w zaletach w escape mechanism vayne nie ma żadnego knockup'a (wybicia w powietrze) zmień to może na knockout/knockback. I jako ulepszenie butów ja jednak zazwyczaj wybieram homeguardy ale to też zależy czy wygrywam czy przegrywam.

Opublikowano

Ymm w zaletach w escape mechanism vayne nie ma żadnego knockup'a (wybicia w powietrze) zmień to może na knockout/knockback. I jako ulepszenie butów ja jednak zazwyczaj wybieram homeguardy ale to też zależy czy wygrywam czy przegrywam.

Uważam, że to błąd bardzo ważne jest mobilność na vayne a to ulepszenie daje 12% na 2 sekundy ... co jest bardzo ważne dla vayne. Szczególnie jak próbuje Cie ubić pierwszego ta dodatkowa prędkość się bardzo przydaje.

Dla mnie jest to najtrudniejszy adc pod względem mechaniki, a dobre pozycjowanie= win dla teamu

Opublikowano

Nie napisales o najlepszym supie dla vayne - nami

Nie dosc ze idealna inicjacja to heal slow dla nas

Build podobny do streamera hi im gosu

A i jeszcze leona jest dobrym supem dla vayne

Jezeli mamy cait na lini lecimy na kille i gramy agresywnie i lane phasing wygrany

­

Opublikowano

Nie napisales o najlepszym supie dla vayne - nami

Nie dosc ze idealna inicjacja to heal slow dla nas

Build podobny do streamera hi im gosu

A i jeszcze leona jest dobrym supem dla vayne

Jezeli mamy cait na lini lecimy na kille i gramy agresywnie i lane phasing wygrany

nami uważam ze to zły wybór dużo kili się traci przez Q czyli ten bombel

Zamiast leony wybrałem tarica postacie są podobne, grałem już z każdy suportem lepszym i gorszym, ale jak komuś gra się dobrze innym to czemu nie ja uważam, że to co wypisałem są idealne

Opublikowano

Poradnik nawet dobry, lecz vayne nie jest baaardzo trudnym adc, od kiedy wprowadzili BoTRKa. Praktycznie teraz vayne działa tak że dobijasz hajs do BoTRKa i wygrywasz gre.

Ale za poradnik masz lajka, jest rozbudowany i ciekawy

Opublikowano

Poradnik nawet dobry, lecz vayne nie jest baaardzo trudnym adc, od kiedy wprowadzili BoTRKa. Praktycznie teraz vayne działa tak że dobijasz hajs do BoTRKa i wygrywasz gre.

Ale za poradnik masz lajka, jest rozbudowany i ciekawy

Jak wrzucisz mi swój filmik z gry i pokażesz, że nie jest trudna to ręce w górę i klaszcze, tutaj dobre pozycjonowanie pod E to podstawa umiejętne użycie Q również, ta postac z ADC ma na pewno najtrudniejszą mechanikę do opanowanie, to nie cait gdzie ona potem działa tylko i wyłącznie AA.

Opublikowano

Jedyne zastrzezenie po BoTRK i phantom dancerze nie zamierzasz chyba kupowac statika ogolnie beznadziejny item dla vayne , unikalny bierny phantom dancera jest op na vayne daje jeszcze wieksza mobilnosc

co do rozszerzen butkow pozycjonowanie z tymi 12% speeda to magia , ale z drugiej strony nie mozesz szybko odpushowac topa/bota , zawsze mnie to denerwuje

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Jedyne zastrzezenie po BoTRK i phantom dancerze nie zamierzasz chyba kupowac statika ogolnie beznadziejny item dla vayne , unikalny bierny phantom dancera jest op na vayne daje jeszcze wieksza mobilnosc

co do rozszerzen butkow pozycjonowanie z tymi 12% speeda to magia , ale z drugiej strony nie mozesz szybko odpushowac topa/bota , zawsze mnie to denerwuje

Rzadko go składam lecz się zdarza jak team jest papierowy to szczególnie, A te 12% do poruszania się jest magiczne i potrzebne w 100% nikt Ci nie ucieknie;] wystarczy zliczyć bonusy z itemków. Jeszcze mi się nie zdazyło zeby ADC na tym samym poziomie co podobnymi startami mnie ubił jest to raczej nie możliwe. Cait się zjada na lini problemy na początku są z varusem, davenem, Ashe, w late kazda z tych postaci 1 vs 1 się zjada, Jak masz tyle prędkości do ataku to odpuszczanie topa to chwila, Trzeba też pamiętać ze jest to idealna postać do zjadania tanków znikają w mig. Do vayne na początku gry potrzebny jest dobry support co fajnie cos zainicjuje i pojdzie za ciosem 2/3 kile na początku i już odcinasz przeciwnika od minionów.

Chętnie zgram z jakiś niedowiakiem zeby mu pokazać, że postać jest naprawdę pro moja dywizja nie jest duza ale tylko i wyłącznie poprzez trole;](silvev III na dziś dzień)

Opublikowano

Poradnik fajny, choć ja po BoTRK składam raczej BT, wolę ten DMG na początek, dopiero później PD. Chociaż to zależy od gracza.

Ogólnie poradnik fajny, dodaj tylko kolory jakieś, zwiększ gdzieniegdzie czcionkę i będzie świetnie ;)

Oczywiście Like

Gold Member | Blue Member | exMentor

Tuty:

http://www.mpcforum.pl/topic/730246-hackd3d-aimbotchamsasus/

http://www.mpcforum.pl/topic/636147-hack-vindictus-hack-ohkgod-mode-i-inne/

http://www.mpcforum.pl/topic/894644-minitut-first-blood/

http://www.mpcforum.pl/topic/974899-tut-rengar-top-w-s3/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/975370-tut-blue-kha/

http://www.mpcforum.pl/topic/976598-tut-aatrox-the-darkin-blade/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/977439-tut-elise-quenn-of-the-jungle/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/978037-tut-vi-niszczycielka-z-plitover/

http://www.mpcforum.pl/topic/978821-tut-diana-midjungle/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/980830-tut-akali-wycarruj-sobie-mecz/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/981805-tut-jarvan-iv-wzor-dla-junglerow/ 

http://www.mpcforum.pl/topic/1001036-tut-lissandra-the-ice-witch/

Opublikowano

"Sona: ma dobry DMG od samego początku plus heal i na 6 ulti, sona jest dobra dla kogoś kto lubi grac agresywnie oczywiście sona musi ogarniać. " loooool czy ja o czymś nie wiem ? tylko sona ma na 6 lvl ulti ? nice.

"Tresh" sustain dobre ulti potem na TF plus przyciąganie przeciwnika

Blitz: sustain i grab "
tresh ? może trash :D i dlaczego piszesz pierw przyciąganie, a później grab :<

poradnik ? 4/10 ...

qxv1fr.jpg

by NovusOrdo

It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt. ~Mark Twain

Opublikowano

"Sona: ma dobry DMG od samego początku plus heal i na 6 ulti, sona jest dobra dla kogoś kto lubi grac agresywnie oczywiście sona musi ogarniać. " loooool czy ja o czymś nie wiem ? tylko sona ma na 6 lvl ulti ? nice.

"Tresh" sustain dobre ulti potem na TF plus przyciąganie przeciwnika

Blitz: sustain i grab "

tresh ? może trash :D i dlaczego piszesz pierw przyciąganie, a później grab :<

poradnik ? 4/10 ...

thresh lepiej brzmi ? zjadłem jedna literę heh.

A co za różnica grab czy przyciąganie każdy idiota rozumie? czy nie bardzo rozumiesz?

A co do sony to po prostu ma pro ulti jak nie zrozumiałeś to coś musisz mieć z głowa.

Jak by to była konstruktywna rozmowa wnosząca coś do tematu, pokazywał byś gdzie popełniłem bład albo co można by zrobić inaczej, a tak wyszedłeś tylko na idiotę.

Opublikowano

thresh lepiej brzmi ? zjadłem jedna literę heh.

A co za różnica grab czy przyciąganie każdy idiota rozumie? czy nie bardzo rozumiesz?

A co do sony to po prostu ma pro ulti jak nie zrozumiałeś to coś musisz mieć z głowa.

Jak by to była konstruktywna rozmowa wnosząca coś do tematu, pokazywał byś gdzie popełniłem bład albo co można by zrobić inaczej, a tak wyszedłeś tylko na idiotę.

i po co odrazu wyzywasz ? gdzie ja Cie tu obraziłem, że wyzywasz mnie od idiotów :) ???

taaak ma ulti na 6 lvl, to dużo daje do myślenia, dajmy takiego lee, także ma ult na 6 lvl, nie na 8 xD i nigdzie tam nie napisałeś, że ma ona "pro elo ulti" więc teraz ty wyszedłeś na "idiotę" z silv III który zwala wszystko na teamy pozdro iks de elo

qxv1fr.jpg

by NovusOrdo

It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt. ~Mark Twain

Opublikowano

Dopisz jeszcz, że jest kontrą na prawie każdego melee czempiona na topie: Nasus, Darius, Garen, Kha zix, Rengar, Jednak wymaga ogarnięcia, bo jak nas przeciwnik złapie bo jesteśmy w..

Uczeń
Opublikowano

Nigdy nie ogarniałem Vayne ale musze przyznać że po tym poradniku to się zmieniło ;) Dzięki!

ExodusMt2.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...