Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Hamachi Co I Jak?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skąd ściągnąć hamachi?

Możemy je ściągnąć z różnych źródeł wystarczy tylko w GOOGLE wpisać "Hamachi", ale dam tutaj link dla leniwych (Polecam stare Hamachi np. 1.0.3.0)

http://www.maxprograms.pl/plik,375.html

Plik ściągamy np. na pulpit.

PS: Jeżeli link nie działa napisz postaram się go wymienić jak najszybciej :)

Jak zainstalować hamachi i uruchomić hamachi?

Po pobraniu Hamachi uruchamiamy plik HamachiSetup-1.0.3.0-pl i postępujemy zgodnie z informacjami wyskakującymi na ekranie.

Po zainstalowaniu hamachi wchodzimy w Start->Wszystkie programy->Hamachi i wybieramy tam ikonkę "Hamachi".

Kiedy hamachi się uruchomi natychmiast spyta nas o podanie swojego przezwiska, wpisujemy tam co chcemy (swój nick, przezwisko, imię) lub pozostawiamy tak jak jest i klikamy OK.

Teraz wystarczy nacisnąć na dolnym pasku hamachi ikonkę ON (włącz) z lewej strony.

Tworzenie nowych sieci, dołączanie do sieci

Aby dołączyć do sieci klikamy na dolnym pasku hamachi mały trójkącik w kuli i wybieramy z listy "Dołącz do istniejącej sieci", po kliknięciu wyskoczy nam okienko z dwoma polami.

"Nazwa sieci" i "Hasło do sieci" tutaj nic chyba nie trzeba opisywać :).

Aby utworzyć nową sieć klikamy na dolnym pasku hamachi na mały trójkąt w kuli i z listy wybieramy utwórz nową sieć, następnie w pola "Nazwa sieci" i "Hasło sieci" wpisujemy dane!

W polu "Nazwa sieci" wpisujemy dowolną nazwę, ale uwaga niektóre mogą być zajęte przez innego użytkownika hamachi!

W polu "Hasło sieci" wpisujemy hasło sieci może być one dowolne (hasło jest wymagane aby inni użytkownicy mogli się podłączyć do sieci).

Opcje sieci

Aby wyrzucić kogoś z swojej sieci (nie możemy wyrzucić kogoś z nie swojej sieci tzn. jeżeli jej nie stworzyliśmy, tylko do niej dołączyliśmy) klikamy PPM na ip/nazwę użytkownika i z listy wybieramy "Eksmituj" (użytkownik może ponownie dołączyć).

Aby zbanować kogoś w własnej sieci (nie możemy wyrzucić kogoś z nie swojej sieci tzn. jeżeli jej nie stworzyliśmy, tylko do niej dołączyliśmy) klikamy PPM na ip/nazwę użytkownika i wybieramy z listy "Zabroń" (użytkownik nie może ponownie dołączyć).

Aby porozmawiać z kimś prywatnie klikamy na jego ip/nazwę PPM i z listy wybieramy "Rozmowa", wyświetli się okienko gdzie będziemy mogli pisać z użytkownikiem.

Aby porozmawiać z wszystkimi użytkownikami klikamy PPM na nazwę sieci (wytłuszczona) i klikamy "Otwórz okno rozmowy" wyświetli się okienko gdzie prawdopodobnie pojawi się już kilka wiadomości od różnych użytkowników.

Aby skopiować adres użytkownika (IP hamachi) klikamy PPM myszy na jego ip/nazwę użytkownika

i z listy wybieramy "Kopiuj adres".

Aby zablokować wysyłanie prywatnych wiadomości od wybranego użytkownika klikamy na PPM myszy na jego ip/nazwę i wybieramy z listy zablokuj.

Nie opisuję wszystkich opcji, reszta na pewno nie będzie wam potrzebna do gry na prywatnym serwerze :).

Ustawienia hamachi

Aby przejść do ustawień Hamachi klikamy kolo zębate na dolnym pasku hamachi z listy wybieramy "Preferencje...".

Wyświetli się nam okienko "Status i konfiguracja".

Z boku okienka mamy kilka ikon z podpisami, opiszę każdą po kolei.

Pierwsza ikonka "Status". Znajdują się tam informacje o hamachi, naszym przezwisku, rodzaju połączenia i licencji konta. Niektóre opcje można konfigurować.

Możemy w łatwy sposób zmienić swoje przezwisko klikając "Zmiana przezwiska", wyskoczy okienko "Zmiana przezwiska (nick)". W pole "Nowy nick" wpisujemy swój nick/pseudo :).

Możemy też skonfigurować połączenie (dla zaawansowanych).

Aby skonfigurować połączenie klikamy "Szczegółowa konfiguracja". Możemy tu skonfigurować serwer proxy i połączenie poprzez nat.

Jeżeli mamy kod licencyjny aktywujący hamachi możemy go wpisać klikając "Wpisz kod licencyjny". Po kliknięciu

wyświetli się pole gdzie wpisujemy swój kod licencyjny.

Druga ikonka "Okno". Znajdują się tutaj opcje takie jak Wygląd, Potwierdzenia, Domyślna etykieta uczestnika oraz Dwukrotne kliknięcie.

Możemy ogólnie skonfigurować wygląd hamachi. Są to opcje

- Czy aplikacja ma się pokazywać na pasku zadań

- Czy mają się wyświetlać uczestnicy offline

- Czy ma być pokazywana ikonka zaawansowane

Można też skonfigurować potwierdzenia Hamachi, są to takie potwierdzenia jak:

- Potwierdzenie zamykania Hamachi (Wyświetlanie okienka z opcją "Tak" i "Nie" gdy zamykamy hamachi)

- Potwierdzenie eksmitowania uczestnika (Wyświetlanie się okienka z pytaniem czy na pewno chcemy usunąć uczestnika z własnej sieci)

Można skonfigurować domyślną etykietę użytkownika. Możemy tutaj ustawić sobie jak ma się wyświetlać nazwa użytkownika np. Tylko sama nazwa, Tylko sam adres IP, Adres ip i Nazwa itp.

Możemy skonfigurować co się stanie jeżeli klikniemy dwukrotnie na użytkownika.

Z listy wybieramy opcję, którą chcemy :)

Trzecia ikonka "System". Znajdują się tutaj konfiguracje uruchamiania się hamachi i rozwiązywania problemów.

Możemy skonfigurować uruchamianie się hamachi. Jeżeli chcemy aby hamachi uruchamiało się przy starcie systemu zaznaczamy opcję "Uruchom hamachi kiedy loguję się do Windows", a jeżeli ni chcemy aby hamachi uruchamiało się przy starcie systemu nie zaznaczamy tej opcji.

Możemy skonfigurować czy hamachi ma się samo aktualizować, czy też nie.

Jeżeli chcemy aby hamachi się aktualizowało zaznaczamy opcję "Automatycznie aktualizuj aplikację", a jeżeli nie chcemy aby hamachi się aktualizowało nie zaznaczamy tej opcji.

(Nie polecam używania tej opcji ponieważ hamachi zaktualizuje się do najnowszej wersji, która nieraz nie działa na nie których serwerach)

Możemy ustawić aby hamachi uruchamiało się jako usługa systemu (Jeżeli nie wiesz co to usługa systemu poszukaj w internecie)

Otwieranie folderu konfiguracyjnego hamachi, nie będę tego opisywał to nie jest bardzo ważne.

Ustawianie hasła głównego. Możemy ustawić hasło główne dla naszego konta hamachi, wystarczy że klikniemy na "Ustaw hasło główne". Wyświetlą się pola gdzie musimy wpisać dane.

Możemy uruchomić rejestr diagnostyczny, musisz tylko zaznaczyć opcję "Włącz rejestr diagnostyczny" (Jeżeli nie wiesz co to rejestr diagnostyczny poszukaj w internecie).

Używanie uniwersalnego Plug and Play. Jest to opcja, która odpowiada sterownikom karty sieciowej hamachi (nie jestem pewny, nie ruszaj tej opcji).

Czwarta ikonka "Bezpieczeństwo". Znajdują się tutaj ustawienia bezpieczeństwa, nie musisz tutaj niczego zmieniać.

Można tu zablokować niebezpieczne usługi systemu Windows, Blokować domyślnie nowych uczestników sieci i obejrzeć klucze identyfikacyjne RSA.

Nie będę opisywał tutaj wszystkiego ponieważ nie sądzę, żeby było to potrzebne :)

Piąta ikonka "Wiadomości". Znajdują się tutaj wszystkie opcje związane z wiadomościami.

Można tutaj uaktywnić wiadomości tzn. jeżeli chcemy aby wiadomości do nas przychodziły (wszystkie) opcja ma być zaznaczona, a jeżeli nie chcemy aby dochodziły do nasz wiadomości odznaczamy tą opcję.

Możemy ustawić czy okno wiadomości mają się pokazywać na pasku zadań.

Możemy ustawić czy chcemy gdy przyjdzie nowa wiadomość ma migać ikonka w zasobniku systemowym paska zadań czy też wiadomość ma się odrazu pojawić i czy ma się odtwarzać dzwięk gdy dostaniemy nową wiadomość.

Jeżeli chcesz aby wiadomość odrazu się pokazywała zaznacz opcję "Pokazuj okno wiadomości bezzwłocznie", a jeżeli chcesz aby migała ikonka hamachi na pasku zadań zaznacz opcję "Migająca ikona w zasobniku systemowym paska zadań".

Jeżeli nie chcesz aby odtwarzał się dźwięk nowej wiadomości odznacz opcję "Odtwarzaj dźwięk".

Możemy ustawić czy chcemy aby wyświetlało się pisemne zawiadomienie o nowej wiadomości (Mały dymek przy pasku zadań)

Możemy ustawić czy chcemy aby hamachi zapisywało rozmowy, polecam tą opcję gdyż nieraz wysyłane są linki na hamachi i można sobie je odczytać kiedy chcemy :).

Archiwum sprawdzamy w folderze konfiguracji (C:\Documents and Settings\TWOJA NAZWA USERA NA KOMPUTERZE\Dane aplikacji\Hamachi\Chat Logs). Dzienniki są zapisywane osobno dla każdego usera hamachi!

Najczęściej zadawane pytania F.A.Q

1. Nieraz gdy łącze się z hamachi wyskakuję że serwery hamachi są przeciążone czy coś takiego, co robić?

Odp.: Spróbować połączyć się za jakiś czas.

2. Kiedy próbuję dołączyć się do sieci wyskakuję napis, że "Sieć wymaga akceptacji nowych członków"

Odp.: Aby dołączyć się do takiej sieci administrator tej sieci musi zaakceptować twoją prośbę o dołączenie się do sieci.

Ostatniej ikonki nie będę opisywał ponieważ nie sądzę żeby była taka potrzeba :)

Pytania są może trochę durne, ale takie otrzymuje często na GG

Jeżeli masz jakieś problemy z hamachi lub nie rozumiesz czegoś napisz śmiało!

Mam nadzieje, że to komuś pomoże :)

Nie mogę teraz dodać screenów ponieważ mój internet mi na to nie pozwala, ale wkrótce powinny się pojawić.

Jeszcze jedno, wszystko jest zgodne z Hamachi 1.0.3.0, w innych wersjach nazwy/opisy opcji mogą się różnić

PS: Każdy popełnia błędy i ja też, więc proszę o nie pisanie komentarzy typu "NAUCZ SIĘ PISAĆ", bo na pewno popełniłem w poradniku jakieś błędy.

@Edit: Poprawiono większość błędów ortograficznych (tych które zauważyłem)

Mam wyłączone wyświetlanie sygnatur :3

Admin Cienia
Opublikowano

Czyszczę temat, jeszcze raz taki burdel i pójdzie po warnie.

Astra G 2.0 Turbo 247KM 351NM

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

super wytłumaczone daje 5* :D

90% idiotów czyta posty z ręką na myszce. Nie zdejmuj, już za późno.

Jeśli uważasz, że ten tekst jest głupi, wklej go sobie do podpisu.

d911ca113c4045a08468c7c9de1208ac.0.gif"]d911ca113c4045a08468c7c9de1208ac.0.gif[/url]

Opublikowano

Witam. Jestem nowy i chce się spytac jak wejść przez hamachi na te rejestracje na priv serwy?? polskie

Jeżeli dołączysz do sieci, wchodzisz na adres rejestracji, który jest podany prawdopodobnie w poscie serwera, a jeżeli wiesz kto jest adminem sieci to skopiuj jego ip w przegladarke. np.

http://5.127.25.22/

Opublikowano

Witam, mam taki problem :| brat ma pokój 3m odemnie i jest na hamachi. Gdy podpinam sie do jego sieci jego status u mnie to : tunel pośredni, zablokowany ?(wTf)?, a on mój: łączenie

W innych sieciach z każdym mamy tunel posredni

Prosze o szybką pomoc.

• 2 tygodnie później...
Gość Mounthains
Opublikowano

temat odpinam. Znajdziecie go w spisie tutków

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Try_X

Wyłączyłeś karte sieciową hamachi lub ją odinstalowałeś (włącz karte w Połączeniach sieciowych [Panel sterownia] lub zainstaluj na nowo hamachi) :P

Sory, że tak późno, ale do tematu nie zaglądałem :P

@Up:

Tak przez spol ;)

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...