Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT]Jak postawić serwer na sourcu OdinMS

MevicStoryy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem, ze taki temat instnieje ale jak probowalem zrobic serwer na tym tutku to mi nie wychodzilo. Dopiero pozniej znalazlem temat na RaGEZONE, dzieki ktoremu zrobilem serwer i go przetlumacze.

Wymagania:

OdinMS Source

https://sourceforge.net/projects/odinms

The Java Runtime Environment (Version 6)

Java SE Downloads

Wybierz Java SE 6 Update 10 Beta.

Wybierz the JDK, nie JRE.

The JCE Unlimited Strength Files

Java SE Downloads

Zjedz na dol i wybierz "Other Downloads"

Apache MINA 1.1

Apache MINA - Downloads

MySQL Connector/J

MySQL :: Download Connector/J 5.1

slf4j 1.5

SLF4J Binary files

MySQL

MySQL :: MySQL Downloads

MySQL Query Browser

MySQL :: Select a Mirror

Instalacja:

1. Sciagnij i rozpakuj OdinMS Source. Jezeli nie wiesz, ktory plik wybrac wybierz odinms-0.5.zip.

2. Sciagnij i zainstaluj MySQL. Wybierz wszystkie optymalne ustawienia i zapamietaj haslo jakie ustawisz. Jesli nie wiesz jakie ustawic, ustaw poprostu "root"

3. Zainstaluj MySQL Query Browser. Uzyjemy tego aby podlaczyc sie z MySQL (username to "root", haslo tez chyba ze zmieniles je w pkt.2). W default schema wpisz "odinms".

4. Kliknij dwa razy na odinms, a nastepnie wybierz File > Open script i wybierz plik odinms.sql z twojego folderu OdinMS Source. Gdy kod juz sie zaladuje kliknij przycisk Execute w prawym gorym rogu.

5. Znajdz pliki w folderach "Apache MINA," "MySQL Connector," i "slf4j 1.5" sciagnietych wczesniej i skopiuj je do twojego foleru /dist z OdinMS Source:

mina-core-1.1.7.jar
slf4j-api-1.5.0.jar
slf4j-jdk14-1.5.0.jar
mysql-connector-java-3.1.14-bin.jar

6. Zmien nazwy w/w plikow na:

mina-core-1.1.7.jar na mina-core.jar
slf4j-api-1.5.0.jar na slf4j-api.jar
slf4j-jdk14-1.5.0.jar na slf4j-jdk14.jar
mysql-connector-java-3.1.14-bin.jar na mysql-connector-java-bin.jar

7. Otworz launch_world.bat, launch_login.bat, i launch_channel.bat w notatniku i linie CLASSPATH zmien na:

set CLASSPATH=.;dist\odinms.jar;dist\mina-core.jar;dist\slf4j-api.jar;dist\slf4j-jdk14.jar;dist\mysql-connector-java-bin.jar

8. Idz do twojego folderu z OdinMS source. Otworz plik "db.properties" i zmien dwie dolne linie na "user = root" i "password = root" (chyba ze wybrales inne haslo w pkt.2). DBNAME zmien na odinms

9. Otworz launch_world.bat, launch_login.bat, i launch_channel.bat w notatniku i zmien trzy linie zaczynajace sie slowem "java" na:

launch_world.bat

java -Dnet.sf.odinms.recvops=recvops.properties -Dnet.sf.odinms.sendops=sendops.properties -Dnet.sf.odinms.wzpath=wz\ -Djavax.net.ssl.keyStore=key.keystore -Djavax.net.ssl.keyStorePassword=passwd -Djavax.net.ssl.trustStore=key.keystore -Djavax.net.ssl.trustStorePassword=passwd net.sf.odinms.net.world.WorldServer

launch_login.bat

java -Dnet.sf.odinms.recvops=recvops.properties -Dnet.sf.odinms.sendops=sendops.properties -Dnet.sf.odinms.wzpath=wz\ -Dnet.sf.odinms.login.config=login.properties -Djavax.net.ssl.keyStore=key.keystore -Djavax.net.ssl.keyStorePassword=passwd -Djavax.net.ssl.trustStore=key.keystore -Djavax.net.ssl.trustStorePassword=passwd net.sf.odinms.net.login.LoginServer

launch_channel.bat

java -Dnet.sf.odinms.recvops=recvops.properties -Dnet.sf.odinms.sendops=sendops.properties -Dnet.sf.odinms.wzpath=wz\ -Dnet.sf.odinms.channel.config=channel.properties -Djavax.net.ssl.keyStore=key.keystore -Djavax.net.ssl.keyStorePassword=passwd -Djavax.net.ssl.trustStore=key.keystore -Djavax.net.ssl.trustStorePassword=passwd net.sf.odinms.net.channel.ChannelServer

10. Wklej ten plik do twojego folderu z OdinMS source.

11. Skopiuj dwa pliki .jar z foleru JCE Unlimited Strength i wklej je do folderu lib/security gdzie masz zainstalowana Jave. Kliknij Tak na wszystkie.

12. W twoim folderze z OdinMS source zrob nowy folder i nazwij go "wz"i wklej do niego wszystkie twoje pliki .wz z folderu MapleStory

Wlaczanie serwera:

Odpalamy po kolei:

launch_world.bat, czekamy 5 sekund i odpalamy

launch_login.bat, czekamy 5 sekund i odpalamy

launch_channel.bat

Cieszymy sie gra:

Teraz wchodzimy do gry i jako passow uzywamy:

Login ID: admin

Password: admin

Najwazniejsze:

Wchodzimy w te pliki i zmieniamy IP na swoje:

world.properties

net.sf.odinms.channel.net.interface=TUTAJ TWOJE IP

login.properties

net.sf.odinms.world.host=TUTAJ TWOJE IP

Servery MapleStory godne uwagi:

- MevicStory - juz nie dziala

- aQuaMS - Klik

Jeżeli sądzisz, że Kaka jest złym moderatorem, a inni tylko liżą mu dupę wstaw to do sygny! :P(( <lizu lizu>

Opublikowano
TUTORIAL ZAAKTUALIZOWANY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

- aQuaMS - Klik

Jeżeli sądzisz, że Kaka jest złym moderatorem, a inni tylko liżą mu dupę wstaw to do sygny! :P(( <lizu lizu>

Opublikowano

@up

Skonczylem tutka, najwyzej moge dodac jakies pierdoly zbedne

- aQuaMS - Klik

Opublikowano

Uruchomiłem... ale kiedy wpiszę passy, jest jakby kolejka a później unable to connect..~~

Help meh plawks. ;<

exModerator MapleStory

Opublikowano

@up

Ajj... zapomnialem, musisz zmienic IP w plikach:

world.properties

login.properties

channel.properties

- aQuaMS - Klik

Opublikowano
@up

Ajj... zapomnialem, musisz zmienic IP w plikach:

world.properties

login.properties

channel.properties

To samo.

Mevic powiedz jak zmienić expa (jeśli wiesz) ;(

World.properties

net.sf.odinms.world.exp=EXPRATE

exModerator MapleStory

Opublikowano

Jak klikam na launch_world, launch_login czy launch_channel pojawia się czarne okienko i natychmiastowo znika :/ wtf?!

Opublikowano
Jak klikam na launch_world, launch_login czy launch_channel pojawia się czarne okienko i natychmiastowo znika :/ wtf?!

Zainstaluj nowe JRE^^

exModerator MapleStory

Opublikowano

mam problem, jak wlaczam query browser i trzeba wpisac login, haslo,defalut schema i ip to mam pewien problem. Wpisuje swoje ip i port w odpowiednie miejsce a jak klikam OK to mi wyskakuje "Could not connect to specific instance". IP wpisuje dobre i mam stale to co zrobic

48df5abbe315c.png
Opublikowano

Robie wszystko jak powinno być, ale nie chce mi source załadować, pisze: <unkown Source> o ile się nie mylę, i po sek wyłącza się okno.

Ludzi chcących poprawić sobie nastrój można podzielić na dwie kategorie. Niektórzy szukają kogoś bardziej zdołowanego od nich, by samemu poczuć się lepiej. Inni kierują wzrok ku czemuś ogromnemu, by sobie uświadomić, że ich problemy są bez znaczenia. ~ Madao

Malzahar, Thresh, Klinika pytań oczywistych

Opublikowano

ku**a!!!!!!! Robie wszystko jak jest napisane i mam tak ze wlaczam world i jest czarne okienko z jakimis napisami, wlaczam login i wyskakuje czarne okienko w srodku puste, a jak wlaczam chanel to po chwuili znika

48df5abbe315c.png
Opublikowano

No ja mam prawie to samo ściągnełem Nowe JRE jak radził Detox tyle się zmieniło,ze w cmd'mie jest jakis napis zanim po nie całej sekundzie zniknie ...

Opublikowano
ku**a!!!!!!! Robie wszystko jak jest napisane i mam tak ze wlaczam world i jest czarne okienko z jakimis napisami, wlaczam login i wyskakuje czarne okienko w srodku puste, a jak wlaczam chanel to po chwuili znika

Musisz miec wlaczonego MySQL w Wampie

- aQuaMS - Klik

Opublikowano

@up to znacy jak w wampie? ja otwieram cala baze danych tak jak jest napisane w mysql query browser, moglbys mi wytlumaczyc jakim sposobem w wampie mam to zrobic?

P.S. zastanawiam sie jak mozna zrobic by inni ludzie mogli grac na moim servie na sourcu odina?

48df5abbe315c.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...