Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT]Nakładanie tekstur/tile.raw

Qentinios

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mimo że był już taki tutorial pewnego Niemca, postanowiłem pokazać Wam jak w nieco prostszy sposób wytyczyć drogi, nałożyć teksturę na góry czy zrobić jakiś specjalny teren.

Filmik pokazuje jak edytować tile.raw

Potrzebne programy:

Photoshop z funkcją zapisu .raw

Packer

- Oglądaj w HD

W opisie filmiku jest link do "wzoru" widocznego po prawej podczas oglądania.

FAQ

A:Od czego właściwie zależy gdzie będzie jedna tekstura a gdzie druga?

B:Od odcienia danego miejsca w pliku tile.raw Dla przykładu miejsce z odcieniem barw R:3, G:3, B:3, będzie miało inną teksturę niż te o odcieniu R:10, G:10, B:10

A:Po co na początku filmiku dodajesz jakąś białą warstwę, ustawiasz jej krycie, a potem kasujesz?

B:Między odcieniami w tile dajmy na to 3 i 5 jest bardzo mała różnica prawie nie widoczna gołym okiem. W ten sposób zwiększamy jakby kontrast.

A:Czy zawsze np R:3, G:3, B:3, oznacza to samo, dajmy na to drogę?

B:Nie, to która tekstura zostanie tam zastosowana zależy od textureset.

A:Dlaczego pobierasz próbnikiem/kroplomierzem kolor z tego twojego wzoru po prawej a nie po prostu z innego punktu tile?

B:Spróbujcie pobrać z samego tile, a dowiecie się dlaczego.

A:Czy można ustawić własne tekstury?

B:Aby ustawić własne tekstury musimy zrobić nowy plik w textureset i zmienić na jego nazwę w setting.txt, lub podmienić jakieś już istniejące.

Dodam że można to też robić dla całej mapy większej niż 1x1 na raz, z pomocą programu Game Files Open

sygnatura2.png

Opublikowano

Im to znaczy komu, bo nie zabłysnąłeś.. ;)

To ten tutorial, spójrz na datę.

http://www.elitepvpers.com/forum/metin2-pserver-guides-strategies/623928-howto-maps-selbermachen-mapediting.html

50596142255057180250.png

Opublikowano

Ja tamtego tematu nawet nie widziałem.

Tylko to:

Jeżeli temat zbędny nie ma co trzymać.

#Swoją drogą nawet trochę mi więcej wyjaśnił tut imera

sygnatura2.png

Opublikowano

Mimo że był już taki tutorial pewnego Niemca, postanowiłem pokazać Wam jak w nieco prostszy sposób wytyczyć drogi, nałożyć teksturę na góry czy zrobić jakiś specjalny teren.

Filmik pokazuje jak edytować tile.raw

Potrzebne programy:

Photoshop z funkcją zapisu .raw

Packer

- Oglądaj w HD

W opisie filmiku jest link do "wzoru" widocznego po prawej podczas oglądania.

FAQ

A:Od czego właściwie zależy gdzie będzie jedna tekstura a gdzie druga?

B:Od odcienia danego miejsca w pliku tile.raw Dla przykładu miejsce z odcieniem barw R:3, G:3, B:3, będzie miało inną teksturę niż te o odcieniu R:10, G:10, B:10

A:Po co na początku filmiku dodajesz jakąś białą warstwę, ustawiasz jej krycie, a potem kasujesz?

B:Między odcieniami w tile dajmy na to 3 i 5 jest bardzo mała różnica prawie nie widoczna gołym okiem. W ten sposób zwiększamy jakby kontrast.

A:Czy zawsze np R:3, G:3, B:3, oznacza to samo, dajmy na to drogę?

B:Nie, to która tekstura zostanie tam zastosowana zależy od textureset.

A:Dlaczego pobierasz próbnikiem/kroplomierzem kolor z tego twojego wzoru po prawej a nie po prostu z innego punktu tile?

B:Spróbujcie pobrać z samego tile, a dowiecie się dlaczego.

A:Czy można ustawić własne tekstury?

B:Aby ustawić własne tekstury musimy zrobić nowy plik w textureset i zmienić na jego nazwę w setting.txt, lub podmienić jakieś już istniejące.

Dodam że można to też robić dla całej mapy większej niż 1x1 na raz, z pomocą programu Game Files Open

Super dzięki ! :)

A mógłbyś udostępnić jakąś mapę 8x8 ? =)

Albo poradnik jak robić ''podstawę'' ? : >

I czy jest możliwość stworzenia np .: 50x50 ? ; D

nie umieszczamy linków zewnętrznych.

Opublikowano

Może kiedyś.

Mapa 50x50? W teorii nie powinno być problemu, ale czy to by miało w ogóle sens i czy komuś by się chciało? :)

sygnatura2.png

Opublikowano

Warto też dodać, że to są ustawienia tylko i wyłącznie do textureset\metin2_a1.txt czyli dla tekstur M1. Stosując ten wzornik w M2 może nie być już tak kolorowo i będziemy musieli kombinować. Próbnikiem jak najbardziej można sobie (że tak powiem) zwracać kolor danego terenu, nie wiem czemu Tobie nie wychodzi. Nie wiem też po co robiłeś nową warstwę skoro i tak jej nie kolorowałeś? Niemniej jednak powodzenia przy robieniu mapy ;)

Koniec z MPCForum.pl i ogółem z metinem

:D

sunp.png

Sygnatura wykonana przez

Isuribi aka Amelka.

Opublikowano

Mi kiedy próbnikiem pobierałem z samego tile i rysowałem to wychodził mi całkiem inny odcień. Ale to przez tą warstwę którą dodaję. Na pewno można też inaczej zwiększyć tutaj kontrast, ale nie ogarniam niestety jeszcze tak psa. Co do tego tekstureset pisałem o tym w faq wyżej.

A legendarny już praktycznie ukończyłem ;). Zostało mi już tylko attr.

sygnatura2.png

Opublikowano

a umiałbyś stworzyć ''podstawę'' 50x50 ?

No pewnie, tylko musiałbym wiedzieć jaki rozmiar dać w moim, edytorze, a to wcale nie jest takie oczywiste.

Podstawę czyli co?

Chodzi mu o zrobienie height.raw

sygnatura2.png

Opublikowano

Qentinios, 131 + 128 * (rozmiar mapy - 1) ;)

W miejsce "rozmiar mapy" wstawiasz x albo y mapy

Koniec z MPCForum.pl i ogółem z metinem

:D

sunp.png

Sygnatura wykonana przez

Isuribi aka Amelka.

Opublikowano

hmm 50x50 czyli:

128x49=6272 6272+131=6403

Dobrze liczę? :)

Kurde. W moim edytorze max 2048x2048 :( czyli chyba max w nim to 15x15, bo 16x16 to już 2051x2051. Ale w sumie można spokojnie później w np ps takie coś rozciągnąć o 3px i będzie 16x16 :D.

Edit. W sumie jak patrzę to jest wersja premium tego programu pozwalająca na robienie 8192px na 8192px więc raczej nie ma problemu <3

------------------------------------------------------------------------------------------------------

wymiary.png

Nie ma to jak excel xD na pomarańczowo i obok rozmiar mapy a ostatnia czwarta kolumna to wartość w px :)

sygnatura2.png

Opublikowano

thx ;p

to wystarczy stworzyć taki potężny title.raw i w setting wpisac 50x50

to podstawa będzie taka ogromna ?

Opublikowano

tile.raw odpowiada za tekstury na mapie. Za wysokość (twoją podstawę) odpowiada height.raw. Trzeba jeszcze mieć narzędzia (choćby ps) i wiedzieć jak zrobić taką swoją "podstawę".

sygnatura2.png

Opublikowano

Dargon, ok, ale po co wgl ci to było? <3 Czy w grze takiej jak metin jest wgl sens robienia takich ogromnych map? wg mnie nie :D

Edit.

Ja tam prawie ukończyłem 8x8 i jeszcze do przeżycia, chociaż i tak jest tam w pizdu miejsca. Ale choćby mapa 16x16, widziałem kiedyś taką. Wg mnie idiotyczny pomysł. Już zmieniłem zdanie :D

sygnatura2.png

Opublikowano

Oczywiście, że nie ma to sensu :) Sam bym nigdy nie zrobił pewnie mapki większej niż 6x6. Zrobiłem to, by zobaczyć, czy jest takie coś w ogóle możliwe

Opublikowano

Qentinios opisałbyś 'dokladnie' jak ''skonfigurować'' height.raw aby powiększyć mapę terenu?

PS:za udostępnienie mapki 20x20 dam 100like ;d

Opublikowano

Tworzysz plik raw o rozmiarze 2563 na 2563 edytujesz jak chcesz i dzielisz odpowiednio na 400 segmentów (20x20). Ręcznie tego robić nie polecam xD. Jak poświęcisz czas, poszukasz, popytasz odpowiednich ludzi może się czegoś dowiesz, ode mnie na razie więcej nie :ninja:

--------------------------------------------------------------------------------------

ilość segmentów (folderów z częściami mapy po 131px na 131px) to x mapy mnożone przez y, także dla mapy 1x1 będzie jeden segment, dla 4x5 20 segmentów, dla 50x50 2500 segmentów

sygnatura2.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...