Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pic-TUT][GMS/EMS] Force Passive Vac

Simpson

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest to praktycznie ten sam Passive Vac, tylko że mobki będą podchodzic z duuużą prędkością (nie wiem jak to prościej wytłumaczyc ;O). Jak dla mnie w porównianiu ze zwykłym PVacem, expię mniej więcej 2x szybciej :D

Zrobienie tego vaca zajmuje max 20minut ;O (zależnie od ilości footholdów). Nie, nie zrobię nikomu tego i nie zuploaduję Map.wz/patchera. Po to jest tut żeby z niego skorzystac.

Co nam będzie potrzebne? FootHold Generator, WzRepacker (credits to makers), mózg... Osobom, które po pierwszym punkcie tutoriala nic nie zrozumiały, polecam odpuszczenie sobie tego...

Na GMS działa doskonale, nie wiem jak jest z EMS ale powinno byc tak samo. Spróbuję przetestowac na EMS jutro.

Download:

FH Generator

Wz Repacker

Pisane na szybko, mogły się zdarzyc jakieś błędy językowe lub coś moze byc niezrozumiałe.

NIE ODPOWIADAM ZA BANY!

WSZYSTKO ROBICIE NA SWOJĄ ODPOWIEDZIALNOSC!

Zanim zaczniemy, potrzebny będzie nam spatchowany wz z jakimś passive vacem. Musi byc to Right/Left PVac! Nie żaden AoE! Na razie testowałem na mapce z 1 platformą, nie wiem jak jest z mapkami typu Ghost Ship 2.

Odpalamy naszego FH Generatora, wybieramy spatchowany plik Map.wz i wyszukujemy interesującą nas mapkę (w moim wypadku Sahel 3 - 260020500). Id polecam brac z mapletip.com, sauna.gibbed.us nie ma niektórych id ;P

21lvf4h.png

Wyskoczy tam mapka wraz z Footholdami, generatora możemy już zamknąc - wygodniejsza mapka zapisała nam się tam gdzie mieliśmy folder z wybranym Map.wz (folder Renders) w postaci pliku graficznego. Tego typu zdjęcie będzie najwygodniejsze:

2vlmbd2.jpg

Srry za rozciągnięcie, ale lepiej żebyście to widzieli ;O

Idziemy na mapkę z włączonym naszym jeszcze "normalnym" PVacem i przyglądamy się, które footholdy powinny zostac nieruszone (zazwyczaj jest to miejsce, w którym stoisz podczas vaccowania). U mnie będą to te footholdy:

2d7aejr.jpg

Wracamy do naszej zrenderowanej mapki z footholdami i sprawdzamy jakie to fh. W moim wypadku 19 i 20. Zapisujemy na kartce (najwygodniej, chyba że masz uber-pro pamięc, bo zostanie Ci jeszcze jakieś 30-40 fh do zapamiętania ^^) Akurat tutaj są tylko dwa, ale może się przytrafic że będą i 20... Zaleznie od mapki/vaca.

6r0f9t.png

Teraz zapisujemy na kartce resztę footholdów, które znajdują się na DANEJ PLATFORMIE GDZIE SĄ POTWORY. U mnie były to: 9,7,8,6 itd. Kolejnosc nie jest ważna.

Teraz uruchamiamy WzRepackera. Wybieramy nasz plik Map.wz nad którym pracujemy, wyszukujemy naszą mapkę (najlepiej najpierw wcisnac F6, aby posortowac id). Wybieramy dalej zakładkę "foothold", dalej jakaś pojedyncza cyfra/liczba i potem już wiele zakładek z cyframi/liczbami. Przeglądamy je w celu znalezienia interesujących nas footholdów. Powinny byc pod jedną zakładką:

33dcryf.png

I teraz najważniejsze. Będziemy dodawac wartości "force", zależnie od vaca będą to 230 lub -230.

LEFT PVAC -230

RIGHT PVAC 230

Jak to zrobic? Klikamy na dany foothold, potem Add, Open Add Window i wpisujemy dane: "force" i "230" lub "-230" zależnie od vaca.

2nbynva.png

Robimy tak z każdym footholdem oprócz tych które zapisaliśmy najpierw. W moim wypadku były to 19 i 20. NIE RUSZAC ICH Przypominam, że na każdej mapce są inaczej rozłożone footholdy, więc liczby nie będą się powtarzac. Musicie do wszystkiego dojsc sami.

Gdy już to zrobimy klikamy File->Save (nie nadpisujemy pliku który otwieraliśmy!) i gotowe.

Radzę nie isc w stronę, w którą działa vac (możliwe dc i ab). Po wejściu w spota, gdzie są zvacowane mobki dostaniemy dc - to normalne. Trzeba uzyc tp/przeskoczyc/wejsc portalem ;P

Pisane na szybko, mogły się zdarzyc jakieś błędy językowe lub coś moze byc niezrozumiałe.

NIE ODPOWIADAM ZA BANY!

WSZYSTKO ROBICIE NA SWOJĄ ODPOWIEDZIALNOSC!

Opublikowano
Radzę nie isc w stronę, w którą działa vac (możliwe dc i ab). Po wejściu w spota, gdzie są zvacowane mobki dostaniemy dc - to normalne. Trzeba uzyc tp/przeskoczyc/wejsc portalem ;P

Czyli nie ma sposobu na zbieranie dropów?

Poradnik ładny, przejrzysty (dla mnie :)). Dziękuję.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

@Up

Chodziło mi o to, gdy idziesz w stronę vaca, aby dojsc do spota. Dropy na mapce Sahel 3 akurat udawało mi się zbierac ;P. Zapewne dlatego, że fh 20 jest trochę dłuższy i dopóki się go nieprzekroczy, nie będzie dc.

Aaa i gdy idziemy po mapce z Force Vacem radzę schowac peta i włączyc go dopiero, gdy dojdziemy na spota (można go uzywac do zbierania dropów, ale tylko gdy włączymy go po dojściu na bezpiecznego spota).

Opublikowano

Nie. Muszą to byc mapki, gdzie potwory są tylko na jednej platformie np. Vanished Village, Sahel 3, North Desert Road 2, Tomato Field, Encounter with Budda (coś w tym stylu, mapka z hime ;P), Tent of Entertainers itp.

Opublikowano

Simpson 1 pytanie

Czy to dziala na mapach jednoplatformowych takich jak Enncounter with Budda czy tez na wielo?

@edit napisalem 10 sec po tobie wiec nie odpowiadaj

EMS Kradia :

115Dk dead

117 WH+ SUPRA ACTIVE

47 Dual Blade

Sprzedam Fairfrozem 124 czy 126 att

KUPIE XBOW 110 ATT+

Opublikowano

powiem Ci cos 3UP jak znajdziesz plaze swin pusta to GZ!! tam jest tyle noobow ze szok !! screena ktos zrobic i po tobie -.-

EDIT up ja podobnie jak zaczalem pisac to nie bylo tych 2 postow :P

//Już większej sygny nie mogłeś

i jest jakaś bez sensu

Opublikowano

Hmm, te lokacje, które podaliście chyba są na zbyt wysokim poziomie jak dla mnie. Szukam czegoś dla 20 poziomowego maga. Jakieś propozycje?

----------

The300

Opublikowano

jak gra na gms to może tam pig beach nie jest tak przeludnione o.O pół dnia tam siedziałem i żadnego noba!

Opublikowano
Hmm, te lokacje, które podaliście chyba są na zbyt wysokim poziomie jak dla mnie. Szukam czegoś dla 20 poziomowego maga. Jakieś propozycje?

----------

The300

ToE - Tent of Ententainers. Patcher na vaca znajdziesz na CEF/NK.com, czy tam nawet u nas na forum ;P

Opublikowano

Hmm, a jaką frazę wpisać do wyszukiwania tego Patcher'a? Wróciłem tutaj po długiej przerwie (jak Power Guard - Hack przestał istnieć skończyłem grać).

----------

The300

Opublikowano

tym magicznym programikiem możemy edytować pliki EMS tak samo jak GMS ?

Opublikowano

Jeżeli mam patchera do *.wz to mogę używać juz tego tuta czy potrzebuje jescze specjalny taki program do EMS??

945be9e2a6c17df7med.jpg

<Najs> idziesz sobie ulicą i daleka widzisz dwie panny emo co idą za ręke, myślisz - lesby

<Najs> gdy podchodzisz bliżej okazuje sie że jedna z nich to chłopak. a więc parka emo, spox

<Najs> ale jak podejdziesz jeszcze bliżej, to okazuje się że to drugie to też facet. geje. emo są niezwykli :D

Życie..

Opublikowano

Mam problem ale pisze tu bo to jest do tematu.

Mam Fvaca w Encounter with Budda co nie,

gdy wejde na ta mape zaczyna mnie sciagac to normalne wiem

ale kiedy przejde pół mapy to d/c i tak za kazdym razem a to jest już wku.wiające

EMS Kradia :

115Dk dead

117 WH+ SUPRA ACTIVE

47 Dual Blade

Sprzedam Fairfrozem 124 czy 126 att

KUPIE XBOW 110 ATT+

Opublikowano
Mam problem ale pisze tu bo to jest do tematu.

Mam Fvaca w Encounter with Budda co nie,

gdy wejde na ta mape zaczyna mnie sciagac to normalne wiem

ale kiedy przejde pół mapy to d/c i tak za kazdym razem a to jest już wku.wiające

To jest normalne, najlepiej zrobic vaca przy jakimś portalu : d

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...