Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Midrange Szaman - poradnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przedstawiam mój poradnik do talii szamana typu "Midrange"

Jest to talia opierająca się na przeciążeniach (w następnej turze nie będziemy mogli wykorzystać danej liczby kryształów). W głównej mierze chodzi o kontrolowanie stołu.

Nie jestem autorem talii, lekko ją modyfikowałem.

Umiejętność pasywna

Umiejętność pasywna szamana opiera się na przyzywaniu totemów. Totemy przyzywane są losowo, nie możemy przyzwać dwóch takich samych, kiedy mamy już wszystkie cztery totemy na stole, nie możemy użyć umiejętności pasywnej.

Dostępne totemy z umiejętności pasywnej:

• Skalnoszpony totem- prowokacja (0/2)
  • Eteryczny totem- obrażenia zaklęć +1 (0/2)
  • Uzdrawiający totem- na koniec swojej tury przywraca 1 pkt. zdrowia wszystkim naszym kreaturom (0/2)
  • Gorejący totem- możemy nim atakować wrogie kreatury/bohatera (1/1)

Talia prezentuje się tak:

5449114062407881186888.png

Jeśli chcielibyście modyfikować talię to polecam:

• Sylwana Bieżywiatr-> Al'Akir
  • Burzowierny Topór->  Zgładziciel
  • 1 Eksplozja Lawy-> Mag Krwi Thalnos
  • Licytator z Gadżetonu-> Obrońca Argusa/Nauczycielka Purpurowych

Omówienie kart:

• Błyskawica- jeśli trafi się w pierwszym rozdaniu należy jej nie wymieniać, świetny czar do zabijania/dobijania kreatur szczególnie we wczesnej fazie rozgrywki.
  • Kruszykalny oręż- jak wyżej + idealnie komponuje się ze Zgładzicielem - dobre na dobicie przeciwnika (10 obrażeń) oraz Al'Akirem (12 obrażeń)
  • Wstrząs ziemi- wycisza, ewentualnie służy do zabicia kreatury we wczesnej fazie rozgrywki. Idealna kontra na Giermka Argentu oraz Smokowca zmierzchu.
  • Giermek Argentu- świetny do zagrania we wczesnej fazie, dobrze się łączy z Kruszykalnym orężem (4 obrażenia + boska tarcza)
  • Mag Krwi Thalnos- dobiera kartę i daje moc zaklęć +1 co można połączyć z Błyskawicą, Burzą z piorunami, Eksplozją lawy.
  • Burzowierny topór- świetna broń we wczesnej fazie rozgrywki, dzięki trzem użyciom istnieje możliwość zabicia nawet trzech kreatur.
  • Zgładziciel- idealnie komponuje się z Kruszykalnym orężem, 8 użyć daje nam łącznie 16 obrażeń, 4 w jednej turze, dobry do zbijania HP przeciwnikowi i dobijania kreatur.
  • Totem Ognistego Języka- świetnie komponuje się z pasywną umiejętnością szamana czyli totemami i każdymi kreaturami.
  • Burza z piorunami- bardzo dobre zaklęcie służące do "wyczyszczenia" stołu z kart przeciwnika.
  • Dziki Duch- dwie kreatury 2/3 z prowokacją są trudne do zabicia dla przeciwnika we wczesnej fazie rozgrywki, spowalnia tempo gry.
  • Eksplozja lawy- świetna karta do zabijania kreatur ze sporą ilością życia, może służyć do dobicia przeciwnika.
  • Zły Urok- wręcz genialne zaklęcie, które zamienia kreaturę w żabę 0/1. Zalecam używać tylko w przypadku kreatur, które są trudne do zabicia- spora ilość hp/ataku.
  • Totem przypływu many- dobiera kartę na koniec naszej tury, gwarantuje dobranie przynajmniej jednej karty, spowalnia tempo gry.
  • Wyzwolony żywiołak- kreatura, która zyskuje 1/1 gdy użyjemy dowolnej karty z przeciążeniem np. Dziki Duch.
  • Obrońca Argusa- daje prowokację maksymalnie dwóm kreaturom (totemy także), spowalnia tempo gry.
  • Nauczycielka Purpurowych- zmusza przeciwnika do wyciszenia lub szybkiego zabicia, jeśli tego nie zrobi możemy przywoływać kolejne kreatury 1/1 za pomocą zaklęć.
  • Lazurowy Smokowiec- kreatura, która dobiera kartę oraz daję moc zaklęć +1, dobrze łączy się z Błyskawicą, Burzą z piorunami, Eksplozją lawy.
  • Licytator z Gadżetonu- kreatura, która dobiera kartę, gdy użyjemy zaklęcia, sprawdza się w tej talii z powodu sporej ilości zaklęć.
  • Dowódca Argentu- dzięki szarży i boskiej tarczy najlepiej sprawdza się jako zabójca kreatur przeciwnika.
  • Sylwana Bieżywiatr- zmusza przeciwnika do użycia wyciszenia, spowalnia tempo rozgrywki.
  • Żywiołak ognia- kreatura z dobrą umiejętnością pasywną, umożliwia zadanie trzech obrażeń kreaturom/bohaterowi.
  • Al'Akir- świetnie łączy się z Kruszykalnym orężem, dobry do wykończenia przeciwnika, "wyczyszczenia" stołu

Oczywiście, jest wiele typów talii do szamana, ja wybrałem akurat tę talię, ponieważ pasuje do mojego stylu gry. Jeśli się ją dobrze opanuje można spokojnie dojść do legendy.

Mile widziane sugestie co można jeszcze umieścić w temacie oraz opinie. :)

Poradnik w całości został napisany przeze mnie, zabraniam kopiowania bez mojej zgody,

pozdrawiam

Jessu

Yykfu5r.png

Opublikowano

Sylwana dobrze się sprawuje w midrange shamanie? Nigdy tego nie testowałem brzmi ciekawie. Ale także niepokoi mnie brak doomhammera wydawał mi się nieodłączną częścią tego decku z uwagi na dzisiejszą metę gdzie bardzo często przeciwnicy mogą z ręki zadać +10 dmg

1330007971-U359964.png

Opublikowano

Sylwana dobrze się sprawuje w midrange shamanie? Nigdy tego nie testowałem brzmi ciekawie. Ale także niepokoi mnie brak doomhammera wydawał mi się nieodłączną częścią tego decku z uwagi na dzisiejszą metę gdzie bardzo często przeciwnicy mogą z ręki zadać +10 dmg

Moim zdaniem Sylwana to ciekawe rozwiązanie i sprawuje się dobrze. W większości talia składa się z kart kosztujących mało many, a Sylwana nie jest za droga, żeby grać ją w Midrange, a ciężko jest jej się pozbyć bez wyciszenia/zaklęcia/pustego stołu z powodu pasywnej umiejętnośći. Pisałem w zamiennikach, że spokojnie można grać Doomhammera (Zgładziciel) ;)

Yykfu5r.png

Opublikowano

Fajny poradnik. Jak będę miał więcej dusta to kto wie, może sam się pokuszę na taki deck.

6434527732.png76561198021029824.png

Opublikowano

Fajny poradnik. Jak będę miał więcej dusta to kto wie, może sam się pokuszę na taki deck.

Da się grać bez Sylwany i Al'Akira, więc zbyt dużo pyłu nie potrzeba ;). Szamanem, a szczególnie tym deckiem bardzo przyjemnie się gra i co najważniejsze- jest skuteczny.

Yykfu5r.png

Opublikowano

Tak czy siak mam tylko 460 dusta. Na razie zostanę przy Zoo i będę dalej farmił golda.

6434527732.png76561198021029824.png

Opublikowano

Ja gram takim deckiem i się bardzo przyjemnie gra, troszkę inny bo bez legend ale daje rade.

Też dobra opcja, tak jak mówiłem jest wiele wersji. Trochę brakuje mi tu jakiejś szarży np. Dowódcy Argentu, ale to moje osobiste prefernecje ;).

Yykfu5r.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...