Skocz do zawartości

Witaj na MPCforum - Cheaty, Boty, Bugi, Hacki do gier online
Zarejestruj się aby otrzymać dostęp do pełnej funkcjonalności forum. Po rejestracji i zalogowaniu będziesz mógł tworzyć tematy, wysyłać odpowiedzi na istniejące wątki, wysyłać wiadomości prywatne, wysyłać aktualizacje statusu, zarządzać swoim profilem i wiele więcej. Jeśli masz konto zaloguj się tutaj - w innym przypadku stwórz konto tutaj.


Zdjęcie

Wszystko Dla Poczatkujacych Webmasterow


  • Zamknięty temat Ten temat jest zamknięty.
4 odpowiedzi na ten temat

#1
holywar

holywar

    MPC Popular User

  • Postmaker
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1133 postów
  • Płeć:Mężczyzna
Napisze Wam troche jak chcecie Nie dużo ale zawsze troche jest.

Po pierwsze muszisz wiedzieć o czym chcesz robic strone.Jak juz wymyślisz to poszukaj na nią odpowiedniego szablonu.Masz tu niektóre strony z szablonami:
KOD
http://szablony.prv.pl
http://slifka89.w.interia.pl/www.html
http://webmark.shost.pl -przydatne
http://www.google.com/search?hl=pl&q...kaj&lr=lang_pl


Ostatni link pokazuje dużo

Gdy już ściągniesz szablon naucz się wybranego języka (HTML, PHP....)Najlepszym językiem dla początkujących(ale nie tylko, bo większość stron to HTML)jest właśnie HTML, którego musisz sie przynajmniej w pewnym stopniu nauczyć.Dlatego skorzystaj z kursów:
KOD
http://kurshtml.boo.pl
http://www.google.com/search?hl=pl&q...kaj&lr=lang_pl

Musisz dużo czytać i próbować żeby Coś Ci wyszło

Sorki że pisze teraz ale już nie chce mi się poprawiać.Musisz na początku ściągnąć sobie dwa programy:
1.Do edycjii HTML -polecam zajączka
KOD
http://www.google.com/search?hl=pl&q...kaj&lr=lang_pl

2.Menadżera plików do wrzucenia plików stronki na serwer polecam Total Commandera
KOD
http://www.google.com/search?hl=pl&q...kaj&lr=lang_pl

Mozna tu uzywac CoreFTP czy Filezilla

W Zajączku będziesz edytował szablon i treść strony i stym nie powinieneś mieć problemów.Otwierasz program, dajesz PLIK>OTWÓRZ i otwierasz index szablonu, którego zależy gdzie zapisałeś z danej strony. Tam edytujesz czły szablon, a żeby zobaczyć co zmieniłeś dajesz e programie funkcje PODGLĄD.

TOTAL COMMANDER-jeżeli już zedytujesz cały szablon i treść strony musisz ją wrzucić na serwer.Dlatego zakładasz sobie konto najlepiej na:
KOD
http://hostuj.2.pl

KOD
http://hostuj.5x.pl/

po założeniu konta i aktywacji jego poprzez link, który przyjdzie Ci na E-mail odpalasz Total Commandera i klikasz na FTP w panelu z opcjami >Nowe połączenie i uzupełniasz następujące pola:
Sesja-wpisujesz co chcesz
Nazwa hosta-w przypadku Lycosa będzie to:ftp.members.lycos.co.uk
Użytkownik-wpisujesz Twój login jaki podasz przy zakładaniu konta ne Lycosie
Hasło-wpisujesz takie jak dałeś przy zakładaniu konta na Lycosie
Potem zaznaczasz"Użyj trybu pasowego do transferu(jak w przeglądarce WWW)
Potem dajesz OK

Połanczasz sie z tą nazwą którą podałeś przy sesji i pojawiają sie Ci dwa okienka.Okienko po lewej to Serwer, a okienko po prawej to Twój dysk.Zaznaczając prawym przyciskiem myszy pliki strony klikasz na KOPIOWANIE na dole programu i zaznaczasz ściąganie w tle(oddzielna sesja)Gdy już wszystkie pliki się skopiują otwierasz przeglądarke www i wpisujesz adres
i wyświetla Ci się twoja strona.

Pozostaje kwestia domeny.
Jeżeli chcesz mieć jaki chcesz adres strony musisz wykonać następujące czynności:
-wybrać alias(dla przykładu będziemy się opierać na

Zaloguj albo Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść


-wchodzimy na

Zaloguj albo Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść


-rejestrujemy się na stronie
-aktywujemy konto poprzez link, który przyjdzie nam na poczte
-logujemy się na stronie
-klikamy w "DODAJ NOWY ALIAS"
-wypełniamy następujące pola:

Nazwa aliasu:wpisujesz słowo np gta w celu uzyskania domeny

Zaloguj albo Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść


Adres strony:W przypadku Lycosa będzie to:adres serwera/Twój_login/ czyli members.lycos.co.uk/Twój_login/
Tytuł strony:Wpisz jaki chcesz mieć tytuł strony np:GTA - zapraszamy!
Opis strony:Opisz swoją strone
Słowa kluczowe:Wpisz słowa związane z Twoją stroną by łatwo ją było odnalezć w wyszukiwarkach internetowych.
Kategoria:Zaznacz kategorie Twojej strony
Ostatnia opcja to Sam ustal czy chcesz czy nie chcesz.
Gdy zarejestrujesz już swój alias i wpiszesz go do przeglądarki np:http://gta.bo.pl ukarze się Twoja strona.

Problemy z którymi najczęściej spotykają sie początkowi Webmasterzy:

Podstrony:
Edytujemy plik index w dowolnym edytorze HTML(np: w Zajączku) i w menu dodajemy link np:
Galeria
i zapisujemy plik.Teraz kopiujemy ten plik index i zmieniamy skopiowanego pliku nazwe na galeria(pamiętaj żeby nzawy plików pisać z małej litery) gdy już skopijujemy plik index i zmienimy mu nazwe na galeria mamy dwa pliki,Teraz otwieramy plik index i klikając na link Galeria ukarze się nam podstrona którą nazwaliśmy galeria.(kopia indexu)
Dodam więcej jak bede miał czas

Najpotrzebniejsze kody HTML:

-obnirzenie o jedną linijke
-tzw.spacja niełamana(działanie podobne do zwykłaj spacji, przydatne w oddalaniu danych elementów
tym kodem ustawiamy sobie wielkość czcionki na stronie.
<Table width="wysokość obrazka w px" height="szerekość obrazka w px" background="link do obrazka.jpg">
<TR><TD>piszesz sobie tekst na grafice</TD></TR></Table> - gdy chcesz umieścić tekst na grafice/zdjęciu.

Uwagi

-Pamiętaj żeby pliki strony znajdowały się najlepiej w jednym folderze i podfolderach np:"obrazki" na dysku
-wszystkie nazwy plików pisz małą literą
-dokładnie studiuj kod strony, żeby nic nieumyślnie nie zepsuć
-do pisania tekstów na stronie nie używaj notatnika itp..., gdyż nie dokońca obsługuje on na WWW polskie znaki
-dokładnie czytaj jak umieśćić dany skrypt i jak go skonfigurować
-gdy ściągniesz sobie szablonz internetu to pamiętaj aby nie usuwać linijki w kodzie HTML w postaci np:
design by xxx lub strone wykonał ten i ten, gdyz autor zaznacza że szablon został wykonany przez niego.

Posługiwanie się java script

Java script są to skrypty, które po umiesczeniu na stronie tworzą nam efekty i przydatne rzeczy do strony.W większości skryptów w instrukcji pisze, że górną część umieść w seksji HED czyli na górze strony w linijkach HED....HED,a w sekcji BODY umiesczamy skrypt na stronie tam gdzie chcemy go umieśćić.Przykłady java script:
KOD
http://webmark.shost.pl/index.php?id=skrypty
http://www.google.com/search?hl=pl&q...gle&lr=lang_pl

Żeby umieśćić skrypt java script czy PHP w stronie HTML lub skrypt PHP na stronie HTML nie trzeba zmieniać rozszeżeń na PHP wystarczy wstawić na strone podany kod:
KOD
<?
skrypt
?>

wszystko powinno działać.Nie wiem jak jest w przypadku Lycosa, bo nie sprawdzałem, ale słyszałem że jest serwerem, w którym do zamiesczenie skryptu PHP w HTML potrzebne jest zmienienie rozszeżenie strony.

Sekcja Body i Meta


Zawsze powina być umiesczona na samej górze strony!

KOD
<!DOCTYPE HTML PUBLIC \"-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN\">
<HTML>
<HEAD>
<META NAME=\"description\" CONTENT=\"Tu wpisz opis strony\">
<META NAME=\"keywords\" CONTENT=\"Tu wpisz słowa kluczowe, oddzielając przecinkami\">
<META NAME=\"author\" CONTENT=\"Autor strony\">

<BASE HREF=\"Adres\">
<TITLE>Tytuł dokumentu
</TITLE>
</HEAD>

<BODY BGCOLOR=#FFFFFF TEXT=#000000 LINK=#000FF0 ALINK=#F0000F VLINK=#408080></BODY>
</HTML>


BODY BGCOLOUR -kolor tła strony
TEXT kolor tekstu na stronie
LINK -kolor linków na stronie
ALINK -kolor wszytskich linków do podstron
VLINK -kolor odwiedzonych już linków

Kolory w HTML oznaczane są np tak #FFFFFF zeby zmienić kolor trzeba nauczyć się tych oznaczeń kolorów, które są dostępne w palecie kolorów w zajączku.W pozostałych częściach Tagu wszystko masz opisane co gdzie wpisać.

Jak mi się coś jescze nasunie oczym moge napisać to dokończa arta .
Prosilbym tez o zamkniecie i podwieszenie , temat ma na celu tylko pokazanie mozliwosci jakie sa przy tworzeniu strony www,
mysle ze kazdy jak raz przeczyta to bedzie wiedzial jak przygotowac sie do zrobienia www czy to na serwer czy to innej.



#2
holywar

holywar

    MPC Popular User

  • Postmaker
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1133 postów
  • Płeć:Mężczyzna
up

#3
WHT

WHT

    Bywalec MPC

  • ProUser
  • PipPipPipPipPip
  • 549 postów
  • Płeć:Mężczyzna
  • Lokacja:Polska
  • Hobby:Programowanie, Graffiti, Breakdance, Muzyka
Wszystko pięknie, 5*.
Ale dwa mankamenty w jednej linijce znalazłem:
CYTAT
Gdy już ściągniesz szablon naucz się wybranego języka (HTML, PHP....)Najlepszym językiem dla początkujących(ale nie tylko, bo większość stron to HTML)

1. Aby umieć PHP(w Webmasteringu ofc.) wymagana jest znajomość HTML przynajmniej w stopniu podstawowym.
2. HTML jest jedynym językiem Client Side do projektowania stron(no prócz JavaScript etc.)
smile.gif
EDIT:
KOD
<?
skrypt
?>

Nie jest on polecanym sposobem.
Podobno w nowszych wersjach PHP, ma zostać on wycofany i dostępny będzie jedynie <?php .... ?>
więc zalecanym sposobem, aby uzyskać kompaktybilność z większością serwerów jest:
KOD
<?php
//kod
?>

Dopisz jeszcze o CSS smile.gif
Mission possible...

#4
zielu1990

zielu1990

    Pijawka III

  • Members
  • PipPip
  • 56 postów
  • Płeć:Mężczyzna
mam problem z jednym... Jezeli jest podane to :

Nazwa hosta-w przypadku Lycosa będzie to:ftp.members.lycos.co.uk


to , to mam wpisac ?? czy cos innego?
Dodany obrazek
Dodany obrazek
Dodany obrazek

#5
Gość_PanZagłady_*

Gość_PanZagłady_*
  • Gość

Zaloguj albo Zarejestruj się aby zobaczyć ukrytą treść


Zamykam temat.



0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników