Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Instalacja Apache, PHP i MySQL

CODER_BEST

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Instalacja Serwer'a + interpreter PHP

Cześć

W przypadku kodu html nie musimy posiadać serwer'a bo taki plik otworzymy w każdej przeglądarce. Natomiast aby uruchomić skrypt php potrzebujemy 2 rzeczy

- Serwer

- interpreter php

Najlepszym Serwerm do testowania skryptów na localhost będzie apache można pobrać go z tąd

http://httpd.apache.org/download.cgi

Następnie interpreter php najlepiej tą nową wersję..

http://php.net/downloads.php

Instalacja serwer'a jest prosta, instalujemy go jak każdą inną aplikację z wyjątkiem lokalizacji. Zmieniamy ją na C:/usr

PS: przy podawaniu strony WWW podczas instalacji wpisujemy co chcemy.

___________________________________________________________________________________________________

Po instalacji serwer'a trzeba go jeszcze skonfigurować..

1. W edytorze tekstu otwieramy plik httpd.config ( C:/usr/Apache2/conf )

Odszukujemy linijkę

( DocumentRoot "C:/usr/Apache2/htdocs" )

I zmieniamy na

DocumentRoot "C:/usr/www"

Zapisujemy.

Tworzymy w katalogu C:/usr katalog

To właśnie tam będziemy umieszczać pliki naszej strony.

I resetujemy serwer, po prawej mamy jego ikonkę wchodzimy i w menu klikamy restart lub stop a potem start.

Wgrywamy jakiś plik html do katalogu WWW i w przeglądarce wpisujemy localhost i jeśli zobaczymy naszą stronę to znaczy że wszystko działa.

____________________________________________________________________________________________________

Teraz instalujemy interpreter ścieżkę do instalacji podajemy

C:/usr/php 

_______________________________________________________________________________________________________

Ponowanie edytujemy plik

C:/usr/Apache2/conf  -> httpd.config

Odszukujemy linijkę

DirectoryIndex index.html index.html.var 

I zmieniamy na

DirectoryIndex index.php index.html index.html.var

W ten sposób po informowaliśmy serwer że plikiem startowym może być też plik index.php

________________________________________________________________________________________________________

Już prawie Koniec

Na samym końcu pliku httpd.conf

dopisujemy jeszcze dwie linijki

LoadModule php5_module c:/usr/php/php5apache2.dll
AddType application/x-httpd-php .php .php3

Zapisujemy i resetujemy serwer.

____________________________________________________________________________________________________________

Myślę że przyda się... Ja sam najpier testuję na localhost a potem wrzucam na FTP. smile.png

Możecie też podać komuś swoje IP i kiedy wpisze je on w przeglądarkę zobaczy waszą stronę na localhost smile.png

____________________________________________________________________________________________________________

A no końcu bazę MySQL.

1. W oknie które pojawi się po rozpoczęciu instakacji zostawiamy domyślny wybró pakietów do zainstalowania. Zmieniamy jednak katalog instalacji. Klikamy więc na przycisk ( Change ) i w oknie, które się otwiera wprowadzamy ścieżkę

C:\usr\MySQL

Klikamy Ok i następnie Next.

2. Aby rozpocząć proces instalacji, klikamy na przycisk Install. Serwer zostaje zainstalowany.

3. Po zakończeniu instalacji pojawi się okno rejestracji w serwisie mysql.com. Możemy pominąc ten krok i zaznaczyć opcję Skin Sing-Up i klikamy Next.

4. Instalacja zostaje zakończona i klikamy na przycisk finish. Od razu zostaje uruchomiony kreator konfiguracji serwera. w pierwszym oknie tego kreatora klikamy next

5. W kolejnym oknie wybiermy standardową konfigurację i klikamy next

6. Ukazuje się kolejne okno zaznaczamy w nim wszystkie opcje.

e2bff4414c72d50656155004c483c10e79.163.110.2169.jpgUpload with http://Wrzucajtu.pl

7. W kolenym oknie mamy możliwość zdefiniowania nowego hasła dla użytkownika o nazwie root. W pola wpisujemy dwukroteni to samo hasło

c71b43562ee047b4df24cbea397fba0a79.163.110.21610.jpgUpload with http://Wrzucajtu.pl

8. Na koniec pokazuje się okno informujące o tym że kreator jest już gotowy do wprowadzenia wybranych przez nas ustawień, klikamy na przycisk execute

a po chwili na przycisk finish. Po kliknięciu wszystko zostaje zamknięte teraz serwer będzie działał jako usługa systemowa i będzie się uruchamiał razem z systemem.

9. Aby uruchomić konsolę wpisujemy do uruchom:

mysql -u root -p  

i klikamy Ok.

10. Zobaczymy wiersz poleceń i wprowadzamy do niego hasło, które podawaliśmy podczas instalacji.

11. Od teraz wszystkie komendy będą wysyłane do serwera i wiersz poleceń będzie wyświetlał nam jego odpowiedzi.

Teraz tutorial jest w pełni kompletny :D

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

"

Możecie też podać komuś swoje IP i kiedy wpisze je on w przeglądarkę zobaczy waszą stronę na localhost smile.png" Tylko jeżeli masz zew. iP, lub hamachi.

Ja tam nie nawidzę edytować czegoś na localu, nie wiem czemu, taki nawyk :P

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

Opublikowano

@UP Można i krasnala.... Tutaj przedstawiam taki sposób ;)

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

Skoro już napisałeś to, to możesz dodatkowo instalacje mysql'a napisać, jeśli chcesz, albo dopisać nawet w tym tutorialu :)

Opublikowano

@UP hmm muszę najpierw sobie przemyśleć jak to zrobię i będę musiał u siebie to instalować żeby opisywać przy okazji :P

Za 1h może mniej tutorial będzie gotowy ;)

Opublikowano

Taka moja propozycja, wtedy nazwę tematu Ci zmienię, nie musisz oczywiście robić, taka zwykła sugestia, ale wtedy temat skończony będzie i z Larronem pomyślimy nad podpięciem może? :)

Opublikowano

Tutorial skończony. A jeśli chcecie podpiąć. To Ok nazwę nadajcie jaką chcecie ;)

Opublikowano

Cd. webServ'u, xamppa tego się nie instaluje, ja mam zainstalowane - ale jestem idiotą, bo to jest stare i bez aktualizacji.

Potrzebujesz strony internetowej? Pisz śmiało, jestem do waszej dyspozycji. (Jedyna możliwość zapłaty to pieniądze (przelew, SMS, doładowanie), innej nie przyjmuje i nawet nie masz co pisać).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja tam na Xampa narzekam z 1 powodu. Jak mam skrypty to wyskakują Notice: cos tam cos tam :-) i musze wpisywac error_reporting(0); Ale + za tuta zobacze jak to będzie :P

hcq0.png

• 1 miesiąc temu...
  • 9 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

a jak mam strone to jak mam ją ustawić coś typu zdjęcia, tematy itp.

Jakoś tu pusto...

Opublikowano

9. Aby uruchomić konsolę wpisujemy do uruchom:

mysql -u root -p
i klikamy Ok.

Tutaj zostałem bez pomocy...

Obrazek :P

=================================

a jak mam strone to jak mam ją ustawić coś typu zdjęcia, tematy itp.

Odsyłam tutaj:

kurshtml.edu.pl

sygnatura_player1.png

• 4 tygodnie później...
  • 1 rok później...
Opublikowano

nie wiem czy jestem idiota czy cos sie pozmienialo w instalacji, ale siedze nad tym od kilku h i nie moge tego zainstalowac;/

patrzylem na yt i w google nie moge znalesc wersji pod win xp apache znalazlem to wyskakuje  ciagle komunilat o failu polaczenie

Do
$wiek+=1
Until ŻycieGetMsg() = -3

zbieram +

Opublikowano

nie wiem czy jestem idiota czy cos sie pozmienialo w instalacji, ale siedze nad tym od kilku h i nie moge tego zainstalowac;/

patrzylem na yt i w google nie moge znalesc wersji pod win xp apache znalazlem to wyskakuje  ciagle komunilat o failu polaczenie

polecam pobrac xampp lub webserv.

• 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...