Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Playspan - Boisz się wypełniać oferty z zainstalowaniem aplikacji? To już nie problem!

JohnTerryFan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wstęp

Witam. W tym poradniku pokażę Wam, jak ściągać pliki nie tylko z PlaySpana, lecz ogólnie z całego internetu i bezpiecznie je odpalać w specjalnym programie. Dzięki temu pliki nie zostawią żadnego syfu w Waszych komputerach, ani nie będą wpływać na różne inne foldery ( zwłaszcza systemowe )

Co i jak?

1. Co to jest za program i skąd możemy go pobrać.

Program ten uruchamia specjalną piaskownicę, w której możesz odpalać różne podejrzane pliki oraz instalować je na specjalnie wydzielonej partycji dysku.

Piaskownica ? wydzielona część systemu informatycznego przeznaczona, ze względów bezpieczeństwa, do odseparowanego uruchamiania programów, które są nieprzetestowane lub niezaufane lub pochodzą od niezaufanych stron trzecich.

Zwykle jest to ściśle nadzorowany zestaw zasobów systemu utworzonych w obszarach roboczych pamięci operacyjnej oraz masowej. Uruchamiane w nich programy najczęściej albo nie mają praw na dostęp sieciowy, inspekcję systemu gospodarza i czytanie z urządzeń wejściowych, albo mają je mocno ograniczone. Z tego względu piaskownicę można traktować jako specyficzny przypadek wirtualizacji.

Download : Jest to strona oficjalna, ta sama instalka na wszystkie systemy.

http://www.sandboxie.com/index.php?DownloadSandboxie 

Screen:

mpc0.jpg

2. Instalujemy program na wybranej przez Ciebie partycji. Najlepiej w opcjach instalacji wybrać język polski.

3. Tworzymy specjalny folder na dysku / pulpicie, gdzie będziemy zapisywać nasze instalki, które pobierzemy z internetu. Możemy go zapisać pod nazwą : "Instalki" Zależy od Waszej kreatywności.

4. Uruchomiamy program. Start > Wszystkie programy > Sandboxie > Sterowanie SandBoxie

Dobrze mamy uruchomiony nasz program. Teraz musimy zmodyfikować pare rzeczy.

a) Musimy powiększyć piaskownicę np. do 1 GB

W tym celu klikamy :

Prawy klawisz myszy na Piaskownica DefaultBox > potem na ustawienia piaskownicy :

Screen:

mpc1.jpg

przechodzimy do zakładki Migracja Plików i ustalamy wielkośc przestrzeni na której pliki będą instalowane. Ja dałem 1 GB. Potem zaznaczamy OK

mpc2l.jpg

B) Teraz musimy dodać nasz folder, w którym bedziemy zapisywać nasze instalki ( Ten z punktu 3 )

W tym wypadku > Prawy klawisz myszy na Piaskownica DefaultBox > Ustawienia piaskownicy > zakładka Przywróć > Szybkie przywracanie > Dodaj folder > zatwierdź OK

mpc3.jpg

To by było na tyle ile chodzi o instalację programu. Teraz pokaże Wam jak go używać.

Mamy jakąś instalkę. Dajemy Prawy Klawisz myszy > Uruchom w Piaskownicy > Zatwierdzamy, że uruchomiamy go w piaskownicy DefaultBox.

Screen:

mpc4.jpg

Zauważcie charakterystyczną otoczkę oraz znaki # # . Oznacza to, że nasz program dziala jedynie w piaskownicy i nie ma najmniejszego wpływu na nasze foldery oraz pliki.

Screen:

mpc5.jpg

Z playspanem często jest tak, że po instalacji musicie wejśc na stronę internetową, która Wam się otworzy w przeglądarce. Po tej czynności dopiero dochodza punkty, więc warto zwrócić na to uwagę. Jak juz wyskoczył komunikat, że poprawnie aktywowaliście aplikację to wystarczy, że usuniecie zawartość piaskownicy, a po programie żaden ślad nie zostanie :

Prawy klawisz myszy na Piaskownica DefaultBox > Usuń zawartość > Czekamy kilka sekund > Usuń z piaskownicy.

mpc6.jpg

Podsumowanie :

Jest to świetny program dla ludzi, którzy bali się pobierać różne aplikacje z playspana albo ogólnie z internetu. Pozwala on bezpiecznie odpalać różne programy i na pewno Wam się przyda.

Jest to poradnik wykonany 100 % przeze mnie. Zabraniam kopiowania poradnika bez mojej zgody. Poradnik tylko dla użytkowników MPCforum.

2070d6e5f8b5c.png

By Cristiano.

Opublikowano

Ja do tego postawiłem zupełnie oddzielny system - który mogę zaśmiecać do woli : ) W ostateczności mam ustawiony punkt przywracania gdyby ten był już zapchany za bardzo. Nie zmienia to faktu, że program i poradnik bardzo przydatny.

32354141673387527780.png

Opublikowano

Nie będę się dużo rozpisywał poradnik na pewno przydatny i przejrzysty oby więcej takich tutoriali.

1376848905-U377559.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...