Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pascal] Problem z kolejnym programem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z kolejnym programem w Pascalu. Oto kod:

program BMI;
var
 g, z, z2, m : Integer;
 b : Real;
begin
 writeln ('Teraz obliczysz swoje BMI!');
 writeln ('Podaj swoja wage!');
 readln (m);
 writeln ('Podaj swoj wzrost (w cm)!');
 readln (z);
 z2 := z*z;
 b := z2/m;
 if (b < 18.5) then
   writeln ('Twoje BMI wskazuje na niedowage!')
 else if (b <= 24.9) and (b >= 18.5) then
   writeln ('Twoje BMI wskazuje na prawidlowa wage!')
 else if (b <= 29.9) and (b >= 25) then
   writeln ('Twoje BMI wskazuje na nadwage!')
 else if (b <= 34.9) and (b >= 30) then
   writeln ('Twoje BMI wskazuje na otylosc I stopnia!')
 else if (b <= 39.99) and (b >= 35) then
   writeln ('Twoje BMI wskazuje na otylosc II stopnia!')
 else if (b >= 40) then
   writeln ('Twoje BMI wskazuje na otylosc III stopnia!');
readln;
end.

Program cały czas wypisuje ostatnią wiadomość, czyli Twoje BMI wskazuje na otylosc III stopnia!. Co mam zrobić, aby działał prawidłowo?

Jeśli pomogłem, kliknij "Lubię to"

arturb.jpg

by xamizo

mca.png

Opublikowano

pewnie coś namieszałeś z begin i end

Kiedy ludzie nauczą się że Pascal to powrót to przeszłości...

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

pewnie coś namieszałeś z begin i end

Kiedy ludzie nauczą się że Pascal to powrót to przeszłości...

Skończ cwaniakować... bo nawet takiego banału żeś nie rozpracował, a chlubisz się wiedzą. Walisz swoje opinie i wielkie ego, a twoich umiejętności wgl. nie widać, nie wspominając że twój blog wygląda totalnie randomowo z lat 90. Co z tego, że pascal to przeszłość. Ma do tej pory zastosowania jako Delphi oraz w szkołach go uczą. Dlaczego? Bo na początek jest zajebistym do nauki programowania. Ma ochotę, to niech się go uczy.

Co do tematu... walnąłeś się w liczeniu BMI. Wynik zawsze wychodzi większy niż trzeba. Bo dzielisz masę ciała przez wzrost do kwadratu. + trzeba wzrost podzielić przez 100.

Kod:

program BMI;

USES CRT;

var
wzrost, wzrost2, waga, bmi: Real;

begin
 writeln ('Teraz obliczysz swoje BMI!');
 writeln ('Podaj swoja wage!');
 readln (waga);
 writeln ('Podaj swoj wzrost (w cm)!');
 readln (wzrost);
 wzrost := wzrost/100;
 wzrost2 := wzrost*wzrost;
 bmi := waga/wzrost2;

if (bmi<18.5) then
writeln ('Twoje BMI wskazuje na niedowage!')
 else if ((bmi<=24.9) and (bmi>=18.5)) then
writeln ('Twoje BMI wskazuje na prawidlowa wage!')
 else if ((bmi<=29.9) and (bmi>=25)) then
writeln ('Twoje BMI wskazuje na nadwage!')
 else if ((bmi<=34.9) and (bmi>=30)) then
writeln ('Twoje BMI wskazuje na otylosc I stopnia!')
 else if ((bmi<=39.99) and (bmi>=35)) then
writeln ('Twoje BMI wskazuje na otylosc II stopnia!')
 else if (bmi>=40) then
writeln ('Twoje BMI wskazuje na otylosc III stopnia!');
readln;

end.

9obpmnjr.png

Opublikowano

@up

lol.

Nie widać mojego skilla? A po co mam się chwalić tak jak ty? Ja bardziej zajmuję się zdobywaniem wiedzy, nauką(sporo tutoriali na coding-gods.org, z niestety różnym poziomem, lecz każdy nowszy jest lepszy) niż kokszeniem. To że nie publikuje nic, nie oznacza że się nie znam. Wyjeżdżanie z osobistymi wycieczkami zachowaj dla znajomych.

Takiego banału nie rozpracowałem-fakt. Ale to przez to że nie chciało mi się tej gównianej pascalowej składni analizować...

Mój blog wygląda randomowo z lat 90? LOL!!! Mało którzy ludzie pisali wtedy blogi, pomijając fakt, że Polacy w większości nie mieli internetu, a programowaniem zajmowali się jedynie matematycy\wojskowi. A że layout brzydki? To nie moja wina tylko Bloggera.

A i tak btw. "Die bitch!"

A i zapomniałem: ten twój tutek ostatni o Pascalu to o kant dupy rozbić. Nie wiesz co to procedury więc marny z Ciebie programista.

@topic

a ja to polece ci coś bardziej sensownego, łatwiejszego w nauce, z przyszłością - Ruby, Python czy nawet Perl.

A jak uczycie się Pascala w szkole to wiedz, że masz słabego informatyka-nieudacznika, albo idiotę(idiotkę) po kursie.

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

@up Jak się nie znasz to po prostu nie pisz, a nie ewangelizuj na swoje ulubione języki, unikniesz wtedy debilnych kłótni.

Twoja stara robi catch the clowny w Game Makerze.

Opublikowano

Błąd w obliczeniach i logice. Biorąc pod uwagę realistyczne dane to zawsze wychodzi warunek ostatni. Czyli przypuśćmy, iż gościu waży 75 kg i ma 190cm wzrostu. Czyli jest szczupły. czyli z2 = 36100, z tego wynika iż b = 36100 / 75 czyli b = 481. Co dalej widać, iż zawsze będzie spełniony ostatni warunek (biorąc pod uwagę realistyczne dane).

Co do waszej rozmowy to prawda, iż Pascal to język, który coraz rzadziej jest używany, ale jednak podstawy i myślenia programisty można się nauczyć. Język to tylko formalność liczy się myślenie.

Takiego banału nie rozpracowałem-fakt. Ale to przez to że nie chciało mi się tej gównianej pascalowej składni analizować...

I co do tego zdania... Co tu jest do analizowania? 5 linijek kodu? Od razu się rzuca w oczy co jest nie tak... Jeśli nie chcesz pomóc to po co się wypowiadasz ?

A i jeszcze jedno coś wycięte z Twojego profilu:

• Hobby
    Elektronika, Robotyka, Programowanie(ASM x86, C\C++, Ruby, Ada, Pascal)

Skoro jest to język gówniany i "historyczny" to po co się go uczyłeś?

Opublikowano

@up

Bo jest tak mainstreamowy że się go nauczyłem?

Tak na prawdę miałem pewne src i chciałem zrozumieć "o co biega" ;)

@top

Żeby nie było że spam, rozwiązanie w C:

#include <stdio.h>
#include <math.h>
int main(void) {
 float masa;
 float wzrost;
 printf("Podaj wzrost(w metrach):");
 scanf("%f",&wzrost);
 printf("\n Podaj mase(w kg):");
 scanf("%f",&masa);
 float bmi = masa/pow(wzrost,2);
 if(bmi<18.5) puts("Emo");
 else if((bmi<=24.9) && (bmi>=18.5)) puts("Normal");
 else if((bmi<=29.9) && (bmi>=25)) puts("Grubas I");
 else if((bmi<=34.9) && (bmi>=30)) puts("Grubas II");
 else if((bmi<=39.99) && (bmi>=35)) puts("Grubas III");
 else puts("WALEN");
 return 0;
}

Czyż tak nie jest przejrzyściej? Po co zawracać sobie głowę jakimiś then, begin, end etc.

Cytat

Opublikowano

@up

ja bym to zrobił tak.

po co sprawdzać zakres bmi skoro mamy else if

#include <stdio.h>
#include <math.h>
int main(void) {
 float masa;
 float wzrost;
 printf("Podaj wzrost(w metrach):");
 scanf("%f",&wzrost);
 printf("\n Podaj mase(w kg):");
 scanf("%f",&masa);
 float bmi = masa/pow(wzrost,2);
 if(bmi>=40) puts("WALEN");
 else if(bmi>=35) puts("Grubas II");
 else if(bmi>=30) puts("Grubas II");
 else if(bmi>=25) puts("Grubas I");
 else if(bmi>=18.5) puts("Normal");
 else puts("Emo");
 return 0;
}

nie będę się wypowiadał co do reszty, bo nie za bardzo znam się na obowiązujących standardach, osobiście zrobiłbym to na iostream

Opublikowano

@up

racja. iostream i te wszystkie C++ biblioteki są dziwne, dlatego wolę dziadka C :)

Cytat

Opublikowano
Bo jest tak mainstreamowy że się go nauczyłem?

Tak na prawdę miałem pewne src i chciałem zrozumieć "o co biega"

to dlaczego jest twoim hobby?

@up. nie wiem po co dał. Ja tylko dałem trochę lepsze rozwiązanie.

zresztą, nie ma problemu z przepisaniem takiego kodu na pascala

Opublikowano

Prosił o poprawienie przepisu na ciastko, no to poprawiłem i użyłem innej mąki :P

btw. moim hobby jest programowanie, w nawiasie wymieniłem część języków które znam ;)

Cytat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...