Skocz do zawartości

Czego potrzeba do bota

10 odpowiedzi w tym temacie

Pijany Smok

Pijawka

• Members
  • Pip
  • 5 postów
  • Czas Online: 9h 15m 54s
Po 1,5 roku podrozowania po google w poszukiwaniu odpowiedzi znajdywalem tylko ulamki tego czego chcialem sie dowiedziec, lub trafialem na posty typu pytanie-brak odpowiedzi lub pytanie-odpowiedz typu "WON BOTOM NIE POMAGAMY". Wkoncu trafilem tutaj (i wydaje mi sie ze stad powinienem zaczac xD)

Wiec moj problem polega na tym, ze chce moc pisac wlasne boty w C++ ale nie wiem z czego mam je pisac i jak. Pisalem wiele skryptow do botow w javie (chyba sie domyslacie do czego?) wiec w tym mam doswiadczenie.

A po co mi bot? Pewnie bedziecie pytac. Otoz po to ze chce oszukac czas i robic wiecej niz mi na to pozwala czas. Zamiast spedzac 95% dnia przed komputerem wolal bym napisac kilka botow ktore skrocily by ten czas do 30% a ja mialbym wiecej czasu na nauke (liceum) lub na przyklad wyjscie na rower (szczegolnie w zime sie fajnie driftuje).

Zapomnialem dodac ze juz przeczytalem kilka tematow na forum.

Użytkownik Pijany Smok edytował ten post 17 styczeń 2012 - 18:48

Pani Kasia

Activated

• Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1323 postów
  • Gadu Gadu:7777
  • Lokacja:Mpcforum.pl
  • Czas Online:: 1d 48m 56s

PsychoBoy11

24h with MPC

• MPC Coders Team
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1251 postów
  • Lokacja:Włocławek
  • Hobby:Programowanie, Anime
  • Czas Online: 6d 2h 19m 1s
Cóż to naprawdę zależy do czego bot, poza tym można wyróżnić kilka metod którymi się robi boty, przeważnie:

1. Symulacja naciśnięć klawiszy i myszki
2. Korzystanie z funkcji silnika gry (np. wywoływanie funkcji ataku zamiast klikania myszką) - jednak to wymaga sporej wiedzy Reverse Engineering.

Po drugie, do jakiej gry jest ten bot i co od niego wymagasz? Najtrudniejszym botem jest aimbot, ponieważ to wymaga obliczeń i RE.

Tak więc to trochę zależy od twoich umiejętności programowania i RE, pamiętaj "Nie od razu rzym zbudowano" - nie da się stworzyć profesjonalnego bota za pierwszym podejściem. Zaczyna się od najprostszych rzeczy i pnie w górę :)
Dołączona grafika

Pijany Smok

Pijawka

• Members
  • Pip
  • 5 postów
Bardziej chodzi mi o symulacje nacisniec klawiszy i myszki, bo ta wiedza nie tylko do botow do gier by mi sie przydala. Boty przydaly by mi sie tez w wielu innych miejscach a na prawde juz mnie denerwuje ze nie mam skad sie tego nauczyc.

A po co mi bot do FPSow? W FPSy gram dla zabawy, wiec bot w zaden sposob by mi tam czasu nie zaoszczedzil. (Jesli wogole mam czas na gre w FPSy)

Chociazby bot do gadu gadu ktory pomogl by mi zmniejszyc spam. Bot do poczty ktory by go wyeliminowal. Bot w necie ktory by mi dawal gotowe informacje o zmianach na stronach ktore mial by obserwowac, wiec nie musial bym siedziec przez dlugi czas zeby to wszystko sprawdzic. Do gry w ktorej mnie kumple potrzebuja. Do tego co na codzien musze robic na kompie. I wiele innych tego typu rzeczy.

Wiem ze C++ jest oryginalny i gdybym wiedzial czym to moglbym napisac wlasna biblioteke z ktorej moglbym pisac tego typu boty.

A na serio, nie chce marnowac kilku lat w liceum w ktorym nie naucza mnie tego co mi trzeba, bo tego prawdopodobnie bym sie dopiero na studiach nauczyl.

Użytkownik Pijany Smok edytował ten post 17 styczeń 2012 - 22:42

iLikeGood

Pijawka

• Members
  • Pip
  • 40 postów
  • Czas Online: 1d 2h 27m 8s
Mam ten sam problem, coś tam umiem z programowania, chciałbym zacząć pisać jakieś botki do gier ale nie wiem jak się za to zabrać ; P

rzal.eu

Pijawka II

• Members
  • Pip
  • 83 postów
  • Czas Online: 3d 9h 29m 48s
Nie no, tutaj chyba połowa ludzi ma bana na google albo naprawdę nie potrafi go używać.

Zaloguj się bądź Zarejestruj aby zobaczyć tą ukrytą treść

Wszystko da się znaleźć, nawet nie trzeba się ni troche męczyć.

Jeśli nie ogarniasz, polecam zacząć od kursu c++, tylko w doborze go jak cie prosze użyj już google a nie zakładaj nowego tematu.

Pijany Smok

Pijawka

• Members
  • Pip
  • 5 postów
Nie przeczytales pierwszego posta. Po cholere mi google jak wszystko co znajduje to tematy z bezsensowna (lub brakiem) odpowiedzia. Wiem ze moge uzyc WinAPI i wiem jak symulowac myszke i klawiature, ale skad mam nauczyc bota ktorego chce napisac jak ma wiedziec gdzie klikac?!

rzal.eu

Pijawka II

• Members
  • Pip
  • 83 postów
  • Czas Online: 3d 9h 29m 48s
No w drugim poście napisałeś że bardziej by ci się przydało klikanie myszką i klawiaturą więc ci podałem jak to zrobić.
No to getpixelcolor do sprawdzania kolorów pixela i jechać przez cały ekran gry czy sprawdzać tylko w polu gdzie ma klikać, jeśli kolorek się zmieni. jeśli raczej w grze nie poskutkuje bo wszystko ma kolory podobne, to pozostaje cheat engine i szukać, albo jak to robią 'programiści cheatów' z działu warrocka (gdzie bardzo ciężko natknąć się na cheata z innym gui niż z gotowego example hansa) jeśli to gra jego pokroju, wyszukiwać gotowe adresy znajdywane przez ludzi którzy nie wiem na cholere je publikują.

PsychoBoy11

24h with MPC

• MPC Coders Team
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1251 postów
Jeśli chodzi Ci o metody, taki bot to w sumie upośledzone AI, więc do nich można zaliczyć rozpoznawanie obrazu, mowy, dźwięku i coraz częściej występuje "humanized bot" czyli naśladowanie zachowań człowieka, takich jak losowe zdarzenie co jakiś czas, jest to wykonywane ze względu na anti-cheaty wyposażone w rejestrator sekwencji klawiszy, jeśli zauważą po pewnym czasie, że sekwencja jest identyczna i się powtarza to by znaczyło, że graczem steruje bot. Ale to Cie raczej nie dotyczy skoro Ty nie chcesz robić botów do gier tylko do innych zastosowań, chociaż do końca tak naprawdę nie wiem czy Ci to się będzie opłacało.

Prosty przykład: stwórz bota, który będzie obliczał jakieś równanie
Możesz w tym wypadku skorzystać z GUI kalkulatora i napisać AI które go obliczy klikając klawisze na kalkulatorze
Lub możesz po prostu napisać program który obliczy te równanie i je poda

Jeśli dotyczy to programu którego nie napiszesz, a potrzebujesz jego zautomatyzowane działanie to symulacja kliknięć/wciśnięć może się sprawdzić ale raczej jest czasochłonna. Do takich rzeczy są gotowe programy np. Tasker
Dołączona grafika

Pijany Smok

Pijawka

• Members
  • Pip
  • 5 postów
No dobra wrocmy do tego bota do gry... podobno sa najtrudniejsze... Na razie takie pytanie, jesli nie da sie odczytac obrazu to jak inaczej moge sie dobrac do danych ktore mogl by wykorzystac moj bot? Na przyklad danych takich jak polozenie wrogiego AI na screenie. Jak odczytac jakis tekst(najlepiej nie wykorzystujac czytania obrazu)?

Wlasciwie to sa chyba najwazniejsze pytania dla mnie xD

PsychoBoy11

24h with MPC

• MPC Coders Team
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1251 postów
Dobrać do danych gry można się za pomocą Reverse Engineering (mamy dział na forum), jednak nie jest to proste.

Niekiedy całość da się załatwić ingerencją w pamięć i od tego bym zaczął. Niestety bez nauki nie da się, ALE pamiętaj "nie od razu rzym zbudowano", zaczyna się od najprostszych rzeczy i zagłębia coraz bardziej.

Próbowałeś kiedyś zdziałać coś Cheat Engine'm? Jak nie, to spróbuj :)
Tu masz mój tutorial nt. CE: http://www.mpcforum....z-cheat-engine/

Niektóre kroki np. Code Injection możesz pominąć, jednak wyszukiwanie wartości w pamięci i pointery to podstawa do stworzenia memory hacka - czyli programu który odczytuje/zapisuje te wartości z/do pamięci.

Możesz spróbować napisać taki, np. na odczytywanie ilości min w saperze, tu masz kod: http://www.mpcforum....przydatne-kody/ punkt 4
Dołączona grafika

Pani Kasia

Activated

• Administratorzy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1323 postów
  • Gadu Gadu:7777
  • Lokacja:Mpcforum.pl
  • Czas Online:: 1d 48m 56s

Pijany Smok

Pijawka

• Members
  • Pip
  • 5 postów
Tak, CE'em robilem mnostwo trainerow i haxow (nawet metin2 kiedys zrobilem speedhack w CE, ale niestety ktos mi podal gotowa wartosc do wyszukania chociaz i tak mysle ze mozna sie tym pochwalic) wiec w tym jestem juz dobrze zapoznany.

Co do nauki - tak, wiem ze to bedzie troche trwalo ale przeciez wlasnie po to sie zyje:P

Co do tego kodu do sapera, zaraz go oblookam, dzieki.

Jednakze przydalo by mi sie jakies wprowadzenie do tego co pisalem wczesniej, o jakims dobrym (niewazne jakim trudnym) sposobie pozyskiwania danych dla bota a pozniej wykorzystanie ich (slyszalem ze mozna to robic pakietami, niedawno znalazlem na necie troche o pakietach i nauczylem sie je dekodowac).

Niewazne jak trudne bylo by to zadanie, moglbym sobie bez problemu skrocic czas pisania wlasnymi bibliotekami (a w pisaniu wlasnych funkcji tez jestem dobry xD).

Jeszcze raz, dzieki za pomoc, przyda sie nawet ten kod do sapera:P

Przegladajac ten link ktory mi wskazales przeczytalem troche o "spam bocie", wlasciwie to nawet takie byle co by mi sie bardzo przydalo (tyle ze nie do spamu), ale niestety nie wiem jak w C++ mozna zmusic bota zeby co 3 minuty pisal cos w danym oknie do danego inputa (ktory jest ukryty a odkrywa sie po wcisnieciu enter) inaczej mowiac "czatu" xD

Użytkownik Pijany Smok edytował ten post 19 styczeń 2012 - 17:21

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych