Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Wszystko co powinieneś wiedzieć o nagrywaniu

ziomalq12347

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1362308182-U485574.png

post-321734-0-34721600-1321448619.gif

1.Programy do montowania

2.Programy do nagrywania

3.Program do zmniejszenia wagi pliku

4.Wysylanie na youtube

5. Jak dodac przejscia, muzyke i inne efekty

6. Najpopularniejsze piosenki używane w montage

post-321734-0-10192700-1321448735.gif

Najlepszym według mnie programem do montowania montage i innych filmików jest Sony Vegas.Pogram ten jest platny, ale można go miec na 30 dni w wersji próbnej, co raczej wystarczy do zmontowania naszego montage. Daje on bardzo dużo możliwości i bajerów które umożliwiaja umilenie ogladania naszego montage. Takie jak spowolnione/przyśpieszone tempo w określonym momencie, regulacja kolorow i dokladniejsze przycinanie klipów oraz wiele innych opcji których napisanie zajęłoby mi sporo czasu. Problemem jest to, że długo zapisuje filmy ktore waża potem do nawet 20 gb. I jest po angielsku (program oczywiscie)

Polecam ten poradnik "jak zdobyc pelna wersje vegasa 9 za free"

http://www.youtube.c...h?v=YXrAqUXJxl8

Poradniki do obsługi Sony Vegasa

Podstawy Tego Programu

http://www.mpcforum....gas-od-podstaw/

Tunelowe intro

http://www.mpcforum....tunelowe-intro/

Paczka z innymi Intrami

http://www.mpcforum....e-loopy-i-klipy

Drugim programem jest Windows Movie Maker. Nie daje on duzo opcji jak Sony Vegas. Jest to standardowy program do montowania filmików. Jest dobry dla graczy ze slabym sprzetem bo dużo szybciej zapisuje filmy, jest łatwiejszy w obsłudze no i jest po polsku w przeciwieństwie do Vegasa. W niektórych komputerach jest on wbudowany lecz u innych trzeba go ściagnac. Osobiście wole Sony Vegas. Co do poradników do Windows movie makera to nic nie bede dawal bo wystarczy kilka minut poszperac w tym programie i sie wszystko wie.

post-321734-0-51560800-1321451242.gif

Pierwszym programem, który opisze jest Fraps bo wiem o nim najwiecej bo sam go używam.
Zacznijmy od tego, że istnieja dwie wersje Frapsa, pełna i demo. Jeżeli chcemy miec pełna wersjie to nie trzeba nic placic. Wystarczy wpisac w Google Fraps full wersja pobierz i ściagamy. Wersja demo może nagrywac max 30 sek i u góry naszego filmu bedzie pisalo cos a tego nie chcemy. Wiec lepiej miec full wersje. Full wersja nagrywa ile tylko zechcemy i nie ma tego napisu, ale jest problem... waga jednego pliku jest duża. Jakość nagrania zalerzy od tego jak ustawimy Frapsa. Program ten nagrywa nie tylko w HD ale też dźwieki z naszego mikrofonu ( jeżeli go mamy)

Jak go ustawic:

W zakładce Movies

Możemy nagrywac w róznej ilości fps:

-60 fps
-50 fps
-30 fps
-Tu moze byc ile se wpiszemy

Ja nagrywam z 50 fps bo wtedy jakos filmiku nie jest zla a gra sie zabardzo nie tnie. Przy 30 fps gra jeszcze sie mniej zacina, ale jakos filmiku spada.

Obok fps pisze Full-size i Half-size. Ustawiamy na Full.

Ważna rzeczą jest też zapisanie filmiku tam gdzie chcemy.
U góry na zielonym tle pisze gdzie nasze filmiki beda sie zapisywać.
Klikamy Change i wybieramy gdzie chcemy sobie to wszystko zapisac.
Klikajac View wyskakuje nam okno z zapisanymi filmami

Poradnik jak ustawic Frapsa

http://www.youtube.c...h?v=WOtEZB8rkJ0

http://www.youtube.c...h?v=WOtEZB8rkJ0

Drugi jest CamStudio. Nie znam sie na tym programie wiec nie będe dużo pisał bo nie znam sie na nim. Program nagrywa zrzerajac mniej ramu i gry sie mniej tną. Co jest wielkim plusem.

Jeszcze dam poradnik Jak nagrywac tym programem

http://www.mpcforum....omocy-camstudio

post-321734-0-40155600-1321452645.gif

Program nazywa sie Fromat Factory. Zmniejsza wage naszego pliku z 20 gb do nawet kilkuset mb. Jest to ogromne zmniejszenie rozmiaru filmu. Można też zmnienic film tak ze bedzie dzialal na telefonach i takie o. Program obsługuje sie tak, że po jego włączeniu wybieramy zakladke zaawansowane --> Scalanie wideo --> Dodaj plik --> OK --> Start. Wtedy program zaczyna pracowac i zmniejszac wage filmiku. Po skonczeniu scalania klikamy Folder Docelowy I mamy tam zmniejszony film.

post-321734-0-86723100-1321453034.gif

Aby wyslac jakis film zrobiony przez nas trzeba sie zarejestrowac tam. Gdy już mamy tam konto to klikamy Prześlij film --> prześlij film wideo --> wybieramy jaki chcemy film przeslac i klikamy ok. Wtedy zaczyna sie juz przesyłac nasze montage. W tym czasie ustawiamy tytuł, wpisujemy opis,tagi i ustawiamy jaki rodzaj filmu ma byc.. oczywiscie gry ale mozecie wybrac co tylko zechcecie bo to wasz wybor. Potem ustawiamy czy film ma być Publiczny, Prywatny, Nie publiczny. Wybieramy opcje Publiczny i zapisz. Teraz tylko czekamy az film sie prześle i koniec.

post-321734-0-24985000-1321462221.gif

Sony Vegas

Wklejamy nasz nie edytowany klip do programu. Wklejamy dobrana przez nas muzyke. Wyszukujemy momentu gdy cos sie dzieje lub nabijamy jakis combo i skracamy film do tego momentu, aby byl tylko ten nasz kill bo reszta jest nudna i niepotrzebna. Tak samo robimy z innymi klipami az do konca muzyki, nie dalej bo beda nasze filmy a bez muzyki co psuje efekt. Aby dodać przejścia miedzy klipami wybieramy zakladke Transitions i tam sobie wybieramy jakie mamy miec przejscie. Przeciągamy je na koniec pierwszego klipu i na poczatek drugiego. Klipy muszą byc na styk kolo siebie i juz mamy przejscie.

Efektowne jest też zwalnianie tempa przy kilu i takim o. Można to zrobic tak, że klikamy prawym przyciskiem myszki na wybrany przez nas klip gdzie ma byc zwolnione tempo i wybieramyWtedy pojawi sie nam na filmie zielona kreseczka. Klikamy na nia prawym przyciskiem myszy i wybieramy "Add Point. I możemy tak sobie dodawac te punkty bez konca ale po co? Wiec klikamy na ten punkt i gdy przesuniemy go w dół to film bedzie sie zwalniał a gdy w góre to przyśpieszał. Ale gdy pociagniemy tylko jeden punkt to prawie caly klip sie nam spowolni, i dlatego troche przed pierwszym tworzymy drugi punkt i przeciagamy go tak aby film powrocil do normalnego tempa. Wtedy film spowolni sie w wybranym momencie.

Równierz efektowne jest przyblirzanie i oddalanie scen. Robimy to tak ze w wybrany przez nasz klip klikamy prawym przyciskiem myszki i wybieramy "Video Event Pan / Crop".Wtedy pojawi sie nam okno z naszym klipem. Wtedy sie bierzemy do przyblirzania i takie o. Ale jest jedna ważna rzecz. Czyli ten suwak na dole. Jest on na 0 sek, przesuwamy go troche dalej i teraz możemy przyblirzac, oddalac itp. Zrobimy tak klikajac w rogach te malutkie kwadraciki. Gdy pomniejszymy obraz w tym oknie to prawdzimy nam sie przyblirzy a gdy go powiekszymy to sie oddali. Troche dalej przesuwamy ten suwak i zwracamy poprzednie przyblirzenie aby to wygladalo w miare fajnie

post-321734-0-80697100-1322597233.gif

The Glitch Mob Nalepa Monday remix

Abandon All Ships - Take One Last Breath

Sum 41 - The Hell Song

Sum 41 - Still Waiting

Sabaton - Back In control

Linnkin Park - Faint

Oczywiscie to jest tylko moja propozycja i nikomu nie każe takowych muzyk uzywac. Lista bedzie uzupelniana jezeli jakies fajne nutki znajde

Jedne z moich fimów ktore robilem w Sony Vegas

http://www.youtube.c...player_embedded

http://www.youtube.c...h?v=6C3MN0qHu5g

Link do tematu z downloadem dzwieku accoladow

http://www.mpcforum....56#entry3620356

beznazwygr.png

Opublikowano

No tylko scalowania wagi filmiku szukałem.

Można by jeszcze się rozpisać o tych programach do montowania ;)

Nice.

Opublikowano

Brawo za wykonanie poradnika, przyda się dla zielonych w nagrywaniu (także dla mnie) Może się kiedyś skuszę i też coś nagram. -5%

Opublikowano

No tylko scalowania wagi filmiku szukałem.

Można by jeszcze się rozpisać o tych programach do montowania ;)

Nice.

mogłeś napisać do mnie, przecież wiesz że w tym siedzę ...

Zmniejsza wage naszego pliku z 20 gb do nawet kilkuset mb.

a jak jest ze stratą jakości ? ja sam osobiście polecam program Allok Video to mp4 Converter sama konwersja z 30gb zmieniła mi na 3GB i nic nie straciło na jakości. Potem wrzucałem do Sony Vegas 11 i wyszło mi około 300mb ;)

@btw.

wg. mnie ten tut to jak i czym nagrać filmik z gry a nie jak zrobić Montage, nie opisujesz tego jak się przycina, obrabia, dodaje efetky... a zrobić "tuta" i powklejać linki do innych poradników każdy kretyn potrafi.

TLS_Trololo.png

Dawniej Lenart

Opublikowano

skoro to kazdy kretyn potrafi to czemu sam tego nie zrobiles?

dodalbym to jak dodawac efekty przejscia i takie o tylko ze nie mialem czasu, juz sie biore za robote

beznazwygr.png

Opublikowano
Może się kiedyś skuszę i też coś nagram. -5%

Good Jobs -5% bo podpięcie.

ultimate-faceplant-fail.jpg

Faceplant! gdy faceplam to za mało.

skoro to kazdy kretyn potrafi to czemu sam tego nie zrobiles?

po co ? już raz wkładałem swoje wypociny w te forum, i dostałem za to bana, syzyfowa robota mnie nie kręci.

TLS_Trololo.png

Dawniej Lenart

Opublikowano

Jaka syzyfowa praca? Ja sie chociasz staram pisac tuty i pomagac innym niz ty.

Ps o co ci chodzi z typ glupim zdjeciem? to ze ktos mial faila to nie znaczy ze musisz mu to wypominac...

beznazwygr.png

Opublikowano

@up i 2@up

O co ci chodzi z tym głupim zdjęciem BEKA : d

Chciał napisać tuta to napisał nie jest zły a lepiej żeby był taki tut niż go nie było.

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

No tak dobry jest TUT każdemu się przyda.

@Len mocne ;)

@Ziom.

Jaka syzyfowa praca? Ja sie chociasz staram pisac tuty i pomagac innym niz ty.

On był Kid Modem , Moderem (działu Ca [i chyba nie tylko ]) miał globala..i twierdzisz że on Nic nie robił ??

Sam stawiał dział Ca z Enzilem...

WTF ??

Ten tut to kilka % co on zrobił.

Ale nie twierdze że jest zły...

End Of Off Top

@down

To jego jak by 2 konto..

To prawdziwy on :

http://www.mpcforum.pl/user/1310-lenart/

Teraz ma perma za nic praktycznie.

PS.Nie możesz go pamiętać..bo kiedy ty dołączyłeś już tak często tu w dziale nie siedział.

Opublikowano

@up

nie wiedzialem ze mial taka przeszłosc bo go nie pamietam

i to ze ma 89 postow o.O

to mnie zmylilo

moze i mial tego kidmodka,moda i cos tam jeszcze ale tera ma zwyklego uzytkownika

beznazwygr.png

Opublikowano

Fajny TUT, dużo czytanie, ale jest "Lubię To" ^ ^

Up@ Bez spin laski ;p

dópa!

• 2 lata później...
  • 6 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...